Гербер

Герберът пречиства въздуха

Не унивайте, че ви не достигат пари да купите климатик последно поколение, който освен всичко друго да пречиства и въздуха в апартамента. Същата работа ще ви свърши и една саксия с гербер.
Това не е шега, колкото и невероятно да звучи. Според специалисти герберът притежава ценни качества, едно от които е да абсорбира вредните вещества във въздуха и по този начин да пречиства помещението, в което се намира. Отрязаните цветове обаче нямат такъв ефект. Това постига единствено живото растение, засадено в саксия.
Тук обаче една неприятна новина. Да се отгледа гербер в саксия е повече от предизвекателство. Роденото в Южна Африка растение не е от най-лесните. За да сполучите, се иска не само желание, но и опит.
Ако успеете, не се учудвайте от вида на цветето. То няма да достигне до такава височина, на каквато обикновено го продават в цветарските магазини. В саксия герберът е нискорастящо растение с тъмнозелени листа.
За да расте добре трябва  да му намерите добре осветено място в дома. Ако го оставите на сянка или шарена сянка, ще загине. Колкото повече слънце има, толкова по-добре. Герберът е сред малкото растения, любители на преки слънчеви лъчи, така че спокойно може да извадите саксията на открито. Само пазете от течение!
Цветето се полива умерено, с мека вода през лятото и пестеливо в периода на покой. Вода се дава, когато почвата е суха на пипане. Но внимавайте да не пропуснете нито ден, защото всяко засушаване е пагубно.
Торенето е от април до края на септември като най-подходяща е фосфорната тор. Тя се добавя към водата за поливане веднъж седмично. За щастие поне при избора на почва няма проблеми – герберът расте в най-обикновена градинска пръст.
По принцип това цвете понася добре зимните условия. В студеното време трябва да приберете саксията в прохладно помещение с температури минимум 15 градуса.

видяна: 14979
dfgdfg

 

 

Коментари

вапрос
16 март 2010 | 17:59
ас си взех едно бяло гербер4е но всеки ден трябва да го поливам ина4е запо4ва да изсахва но се страхувам да не го преполея това цвете е много проблемно вапреки 4е е красиво е мн трудно за отглеждане

 

Пепа
26 март 2010 | 21:40
а ич....

 

светлана
21 апри. 2010 | 08:10
момичета,научете се да пишете правилно и тогава отглеждайте цветя:)))

 

Надя
08 апри. 2011 | 15:35
След знак ЗАПЕТАЯ винаги се поставя интервал!!!

 

аз
21 май 2011 | 08:42
Светлана, ново изречение се започва с главна буква...

 

детелина василева
28 май 2011 | 12:01
Oт къде се почна и къде се свърши?!Има място и време за всичко,само бъдете търпеливи.Днес си купих невероятни гербери-по два цвята в саксийка,След малко почвам да ги пресаждам,че корените са навън всичките.Който е цветар ще ме разбере-няма по голямо удоволствие от това-да се грижиш за едно красиво цвете(а моите са десетки наистина), и после да го видиш как цъфти.Егати душевния оргазъм...

 

Дуда
15 юни 2011 | 12:51
Подариха ми един мини гербер в саксия, но за седмица му изсъхнаха цетовете, лисатат са още свежи. На слънце е и го поливам редовно. От какво може да е ?

 

Нели
04 юли 2011 | 21:43
Купих си преди време герберче и го сложих на прозореца за да е на слънце,но цветовете му започнаха да клюмат.Преместих го на нощното си шкафче (за да не е на пряка светлина,но и да не е на тъмно) и изсъхна :( Сега ми подариха пак гербер и пак се повтаря същото - къде трябва да го сложа ??Много ми харесва това цвете и не ми ще и второто да изсъхне.Ако може малко помощ...

 

Ирина
07 март 2012 | 12:51
Герберите се чувстват прекрасно на слънце в градината. Имах няколко такива и цъфтяха през цялото лято без особени грижи. Поливах редовно сутрин или вечер (не по време на деня заради високите температури). Когато цветът прецъфти, вземете го за семе и си го посадете отново през пролетта. Ако листата са зелени и свежи - ще цъфне отново. През зимата го приберете в коридор или друго помещение, но да не замръзва.

 

Анелия
20 май 2012 | 12:17
Моето вчера си беше добре с 2 нои пъпки и днес е увяхнало изцяло...Как се случи това нещо остава мистерия.Има ли някакъв шанс за спасение?

 

златко
26 сеп. 2012 | 13:32
става деца пробвайте сега?

 

петя
30 ноем. 2012 | 13:02
На листата на моя гербер се появи бял мъх. Моля Ви, някой ако знае как се лекува да ми каже.

 

Бисерка
03 дек. 2012 | 16:51
И по листата на моя гербер се появи бяп мъх и после изсъхват.Какво да направя, за да го спася?От септември до сега го гледам и беше добре, а сега как да го гледам през зимата?

 

Бойко
05 дек. 2012 | 20:11
Аз съм засадил в градината и сега още са цъфнали. Знае ли някой какво ще им се случи, ако ги оставя там. Със сигурност ще изчезнат, но дали ще се появят напролет?

 

СНЕЖАНА
17 дек. 2012 | 11:07
МОЯ ГЕРБЕР СИ Е СУПЕР

 

СНЕЖАНА
17 дек. 2012 | 11:09
ОСТАВЯЛА СЪМ ГЕРБЕР В ГРАДИНАТА, НО ЗАМРЪЗВА.

 

Ана
14 авг. 2014 | 09:17
Вече два пъти си купувам, красиви, като слънца, цъфнали и после като прецъфтят и край...Сега съм га сложила на тересата отвън на пермаза, поливам и ще чакам. Дано да не изсъхе като предните.

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?