Къде се поставят кактусите?

Къде се поставят кактусите?

Този въпрос изниква както сред начинаещите, когато се колебаят къде да подредят своите „бодливи” любимци съобразно характерните за вида изисквания на културата, така и сред опитните колекционери, когато мястото за сбирката вече е недостатъчно. Тук ще се ограничим само до условията на културата на катусите, тъй като проблемите с мястото трябва да се решават  от самите любители. Дадените тук препоръки служат само за ориентация, защото успешното отглеждане на кактусите  зависи от много фактори – температура, светлина, проветряване, субстрат, поливане и т.н.
Начинаещите любители на катуси или тези, които мислят за специализация, трябва добре да преценят дали са в състояние да предложат на своите любимци необходимите условия за култивиране. От местоположението на кактусите зависи до голяма степен дали ще прежевеете горчиво разочарование и досада, ще се примирите ли, ще претърпите загуби или ще се надявате на прекрасни цветове и растеж. Сигурно е, че няма да имате задоволителен резилтат, ако решите да култивирате Melocactus, Epyphyllum или Rhipsalis заедно с лобивии и ребуции на прозореца. Преди всичко трябва да се съобразите с коренно различните условия на отглеждане за да избегнете постоянни и в крайна сметка  разочароващи неуспехи. Най-напред трябва да се запознаете с особеностите и да се съсредоточите върху такива родове, които може да се култивират успешно в условията, с които разполагате. Разбира се има много здрави и трайни кактуси, които виреят добре дори при неблагоприятни условия на култивиране, но те са изключения. За неуспеха винаги има причина. Ето защо не бива да бързате да се разочаровате. По-добре е да се опитате с помощта на специализирана литература или обмяна на опит с напреднали колекционери да разберете коя е най-сериозната грешка в културата и да я поправите. Естествено, натрупаният с течение на времето собствен опит ще ви помага в правилната преценка на условията на културата. При правилен подбор на подходящи видове кактусите виреят отлично дори  на прозоречната дъска. Ако нямате достатъчно слънце, по-добре е да се откажете от кактуси, които се нуждаят от много светлина, а да предпочетете видове, които се задоволяват с по-малко слънце. Такива са например видовете Rhipsalis и Schlumbergera, родът Gymnocalycium, както и „зелените” видове Mammillaria и
Notocactus.
Независимо от тези изключения, кактусите (както и останалите сукулентни растения) обичат много слънчево място с достатъчно свеж въздух – на прозоръчната дъска, на балкона, в ранна леха или в оранжерията. Освен оптималното слънчево греене (поне през част от деня) важно условие за здрави и преди всичко цъфтящи кактуси е много чист въздух с голяма разлика между дневната и нощната, както и между лятната и зимната температура.
Едва след като сте наясно с възможностите за разполагане на кактусите, може да пристъпите към оформянето на колекция!
Важни фактори са: слънце, свеж въздух, големи температурни разлики и топлина.

видяна: 6657
dfgdfg

 

 

Коментари

Симона
18 март 2011 | 12:22
Бих искала да ви попитам ако пресадя кактуса ми в градината дали ще потръгне.. той е доста голям около 1:60 и неможе да седи вече вътре :( Благодаря предварително

 

Мария
27 май 2011 | 22:21
Присадете го. Не само ще потръгне, но ще се чувства още по-добре. Аз имам в двора кактус, който вече е три метра висок и цъфти. :)

 

данки
29 авг. 2011 | 07:50
и аз имах кактус които беше метър засадих го в градината и сега е вече почти 4 метра

 

Блага
23 май 2012 | 19:05
трябвали да се пръскат и как да се разпознават.

 

Блага
23 май 2012 | 19:07
ще имали кой дани отговори на зададените ни въпроси

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  20 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?