Калата - цвете за булки

Калата - цвете за булки

Калата се отглежда с интерес по целия свят, затова е известна с много имена. Ще я срещнете още като “рикардия” или както у нас я наричат, “булчин букет”. Масовият цъфтеж е през зимата и пролетта, но със специални технологии продукция може да се получава по всяко време на годината. Интересно е да знаете, че истинските цветчета са много дребни, жълти, събрани в сбито, подобно на свещ съцветие, обвито в едра бяла спата (прицветник), която придава декоративния ефект. Доскоро се отглеждаха само такива сортове. Сред новосъздадените високо се ценят тези с яркооцветени спати, като жълти, розови, сини и др.

Почвата трябва да позеленее от влага
За жалост любителите се оплакват, че според тях добре гледаните им растения не цъфтят. Какво трябва да знаете за този толкова красив и търсен вид? В своята родина - Южна Африка, цантадешията расте на открито по блатисти места. Нейното основно биологично изискване е почвата да бъде тежка, богата с хранителни вещества. Затова най-подходящи са почвените смески, съставени от равни части речен талог и добре разложен оборски тор или черноземна почва и торф. Запомнете - в смеската не се включва пясък, защото водата бързо се отцежда. Калата е блатно растение, затова, за да се развива успешно и да цъфти, тя трябва да получава много вода. Поливайте я редовно и подложката на саксията винаги да е мокра. Нещо повече, когато повърхността на почвата в саксията позеленее, тогава растенията имат това, от което се нуждаят.

През лятото цветето има нужда от покой
След прецъфтяването поливките постепенно трябва да се намалят. Това се налага, за да могат растенията да встъпят в покой. Не е желателно обаче да изсъхнат всички листа. През лятото помещенията трябва да са прохладни и светли или саксиите да се изнесат на тераса или балкон. Още по-добре е те да отидат в градината. Само така ще осигурите условията
растенията  да преминат период на почивка. Тя е задължителна, защото само тогава растенията оформят бъдещите си цветове.
Най-подходящият срок за размножаване на калата е в края на август-началото на септември. Туфите се разделят внимателно. По-дребните растения се засаждат в саксии номер 15-19, а по-едрите - в номер 30. Важно е коренищата да се покрият с 5-7 см от почвената смес, но връхните пъпки да останат напълно открити. Докато растенията се прихванат, се полива внимателно.

видяна: 15845
dfgdfg

 

 

Коментари

татяна
26 юни 2011 | 19:11
значи така да го разбирам че калията обича пряка слънчева светлина

 

АНИ
03 март 2012 | 18:57
Аз в къщи имам в две саксии но не цъфтят, незнам на какво се дължи.

 

пепа
13 май 2012 | 19:33
имам калии от повече от 20 години,гледам ги в градината на открито на слънце сега цъфтят разкошни са .зимата ги заривам с много пръст и напролет ги разривам ,когато вали за тях е много добре растат и стават още по големи а когато е топло ги поливам всеки ден

 

тинка
13 юни 2012 | 13:10
имам бяла кала от 10 години в градината.цъфти от около 5 години разкошни бели цветове. поливам ги често.
миналата година си купих грудка на жълка кала.тя е в съндъче и цъфтя през юни 3 цвята.сега ще цъфне пак наистина е красива.

 

нури
29 юли 2013 | 06:42
аз сам си купила 2 кали но незнаяя как да ги гледам защото са ми казва ли че е много капризна

 

нури
29 юли 2013 | 06:43
едната ми е вишнева а другата мисля ,че е жълта и са в саксия аз съм на апартамент и няма как да ги вадя на двораа

 

нури
03 авг. 2013 | 11:35
моята кала започна да пада цвета на какво се дължи това

 

Росица Занева
29 ян. 2014 | 17:02
От къде мога да си закупя коренище за кала, много ще съм ви благодарна ако ми отговорите ?

 

Зелено БГ
29 ян. 2014 | 20:03
За Росица. В www.zeleno.bg в категориите декоративни разсадници и градински центрове има регистрирани над 150 фирми, все някоя ще ви свърши работа, прозвънете ги.

 

Дешка Желева
18 март 2014 | 11:13
От 3 години имам кала но в саксия.Двете години цъфтя едри прекрасни цветове но последната изобщо.Тази година реших да я преместя в градината, дано имам успех това е едно от любимите цветя.Ако трябва да знам нещо преди това моля пишете.

 

Снежи
09 май 2018 | 09:53
Здравейте, купих си кала в малка съксия,. Преместих я в по голяма, но незнам кога да я засъдя в градината. Купих я за градинска?

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?