Как да поливаме стайни растения

Как да поливаме стайни растения

Всеки знае кои са двете жизненоважни условия за добруването на растенията – светлината и водата. Но докато въпросът със светлината лесно може да се реши благоприятно за зеления питомец, най-честата грешка, която се допуска от добросъвестния, но неопитен градинар, е преполиването. Изискванията на растенията спрямо водата са крайно разнопосочни – едни гинат и при най-краткотрайното пресъхване  на почвата, други загниват от обилното поливане, трети трябва  да се полеят едва след като почвата добре е пресъхнала, а четвърти не по-често от веднъж в месеца, колкото и да е суха пръстта им.  И всички трябва да се поливат крайно предпазливо през зимата  - кризисен период за много от стайните растения, които в преобладаващата си част произхожда от тропическите гори. За влагата на почвата има значение и видът саксия – глинените негледжосани съдове са порести, те попиват и задържат влагата и растенията в тях трябва да се поливат по-често, какъвто не е случаят с гледжосаните, порцелановите и пластмасовите саксии. Проблем създават и саксиите без дренажни отвори. Макар по принцип да не е желателно да се засаждат растения в подобни съдове, това нерядко се практикува с цел да се предпази от намокряне паркет или скъп килим. В такъв случай растението трябва да се полива по-нарядко и по-оскъдно, тъй като водата се задържа на дъното на саксията. Следете и за малкия признак на преполиване – пожълтяване на листата, свиването им на тръбички, окапване, кафяви периферии или връхчета.
Най-сигурният начин, по който можете да прецените  дали растението ви се нуждае от поливане, е като опипате  с пръст почвата на дълбочина около 2 см. Ако е суха, подайте вода, ако ли не, въздръжте се, но продължете да проверявате, ако е необходимо и всеки ден. През лятото преполиването по-рядко е фатално, тъй като при високи температури и нуждата на растения от вода е голяма, но през зимата всяко преполиване може да доведе до преждевременна кончина.
Всеки домашен градинар от личен или заимстван опит се е уверил как е най-правилно да се полива – едни твърдят, че това става от горе, други наливат вода в подложката  и чакат растението да я усвои. Затова ще посъветваме онези, които още не са създали своя система: щом сте се уверили с пръст, че растението се нуждае от влага, сипете хладка (винаги за предпочитане пред студената) вода върху горния слой почва и продължете да наливате, докато водата започне да се процежда през дренажните отвори. Оставете растението да се изцеди (или в мивка, или в подложката) десетина минути и изхвърлете водата от подложката, защото растение в саксия не бива да кисне  във вода. Сега вече вашето растение е полято, а вие постепенно ще започнете безпогрешно да познавате  кога отново трябва  да полеете.

видяна: 6122
dfgdfg

 

 

Коментари

Снежанка Попова
26 ян. 2016 | 07:27
С последния абзац от статията, ако се спазва този начин на поливане можете да откажете много любители-цветари от това хоби. При положение, че имам около 15-16 саксии, не мога да си представя по колко време ще чакам да се отцежда водата в мивката на всяко едно цвете.Още повече, че някои цветя са огромни и за местене на саксиите ми помага съпругът ми.Представям си реакцията му, предложението му за поливането и крайния резултат.
Мисля, че това поливане би могло да се прави от хора, които не работят, нямат семейство с деца и други ангажименти, или имат бизнес с цветя.

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  20 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?