Пролет по поръчка

Само за две - три седмици отрязаните клони ще се покрият с цвят

Зимата е най–продължителният сезон от четирите годишни времена. Често я назоваваме като “мъртав” сезон, защото тогава земята е скована от студ и трудно се работи на открито. Така е привидно, но ако искаме да се радваме на разцъфтяла пролет, богато лято и пъстра есен, трябва да положим много усилия през студените месеци.
Дебелият сняг, който покри иглолистните дървета, може да прегъне клоните им и да ги начупи. Необходимо е след обилен снеговалеж те да се изчистват от снега.
До средата на февруари е време да се събират зрели резници от някои цъфтящи храсти. Това са преди всичко различните видове спиреи, форзицията, като най-рано цъфтяща в златни нюанси, дойцията, филаделфус коронариус, симфорикарпусите, червеният и жълтият декоративни дрянове и декоративната върба. Нарязаните резници е необходимо да се сортират по вид. Дължината на всеки резник трябва да е около 18 – 20 см и задължително да има по две пъпки. Така, когато едната се отрони или се повреди, да разчитаме на другата. Събраните по вид резници се завръзват на снопчета с лико. Ако земята е замръзнала и твърда, натрупваме пясък и ги заравяме под него в снега.


Във вазата
Цветните пъпки на красивите храсти, които трябва да се отворят напролет, са подготвени за това още от края на есента. Чакат само времето да се затопли и дните да нараснат, за да има повече светлина. Пъпките бързо набъбват, ако времето се затопли по–рано и слънцето грее по–често.
Тук ние можем да се намесим и да си помогнем. В стая с по–висока температура и светлина трябва да се сложат във ваза нарязани клонки от форзитция, филаделфус коронариус, жасмин, дрян, леска, върба и др. декоративни храсти. След не повече от три седмици от отрязването клоните ще са покрити с цвят. Така се съчетава полезното с приятното, защото, като изрязваме клонките, ние подмладяваме храстите и се радваме на ранни цветове.

видяна: 2154
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  19 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?