Гардения

Гарденията се кипри с цветове до октомври
Тази красавица е капризна и не расте навсякъде

Жасминовидната гардения (Gardenia jasminoides) е храстче от семейство Маренови. Тя идва от Япония и Китай. През цялата година гарденията се кипри с блестящи, сякаш току що измити и лакирани, големи кожести листа. Между тях от юли до октомври се появяват ефектни засукани пъпки-свещи  и големи бяло-кремави мъхести ароматни цветове, които си съперничат с розата по красота и аромат. Дори един-единствен цвят може да напълни вашето жилище с прекрасното си благоухание. Но както всяка красавица, гарденията е взискателна и капризна. Трябва да знаете какво й харесва и ако съумеете да й угодите, тя ще ви дари с щастието да се наслаждавате на цялата й красота.
Обича мека вода и топло място
Тя е любителка на топлината, светлината и слънцето. Гарденията се чувства комфортно само в температурните граници от 15-24 градуса, тогава на силните облистени филизи се образуват множество цветни пъпки. Повишената или понижена температура, резките колебания на температурата могат да предизвикат опадане на пъпките. Трябва да се полива с топла и мека вода умерено, почвата трябва винаги да е леко влажна, желателна е и висока влажност на въздуха. През зимата трябва да се напоява рядко. През цялото време, освен в периода на цъфтеж, трябва често да я напръсквате.
“Фризирайте” я след цъфтежа
За да бъде пищен храстът на гарденията, e необходимо да се регулира дължината на издънките чрез резитба след цъфтежа и при пресаждането през февруари. Пожълтяването на листата може да се предизвика и от неправилно подбрана почва. За гарденията киселинността на почвата не трябва да превишава 5.0. Субстратът трябва да съдържа торф, пясък, иглолистна, чимова и широколистна почва (1:1:1:2:1), необходимо е два пъти в месеца да се полива с много слаб кисел разтвор (няколко капки лимонов сок на 1 литър вода) или вода с разтворен в нея торф.
Размножение
Гарденията се размножава чрез резници във вода или в леко загрята почва, а пръскането на резниците може да ускори работата. Особено бързо ускорение може да се получи през пролетта.
Източник:  Вестник за ГРАДИНАТА

видяна: 57604
dfgdfg

 

 

Коментари

гардения
08 март 2010 | 10:48
искам да зная още за нея

 

теодора
19 май 2010 | 09:12
подарих ами гардени ,но листата и окапват ,а пъпките почерняват леко и окапват на сянка ли трябва да е или н аслънце?
помогнете ми да не си загубя цветето
tedi_leo@abv.bg
ако някой знае какво да направя нека ми пише и тука и на емейла

 

Лидия
23 юли 2010 | 08:33
Подливайте я с малко водичка всеки ден и я пръскайте с вода по няколко пъти на ден докато видите подобрение, а после продължете сутрин и вечер. Растението обича топло,но не да се пържи на слънце.Успех!

 

Малина
30 юли 2010 | 15:24
Не пропускате леко киселата вода- 2-5 капки лимонов сок/1литър вода- поливам само с такава

 

ангелина
31 юли 2010 | 17:45
И аз имам Използвам съветите от саитовете Моята цъфти но незная какво да я правя след като прецъфти

 

петя
02 авг. 2010 | 10:55
Аз имам моята гардения от една година цъфтяла ми е два пъти ,но повечето цветове почерняват и окапват преди да се разтворят.След последния цъфтеж я подрязах и пресадих от тогава вехне постоянно листата и пожалтяват,почерняват и окапват.Носих я на специалист и тои ми каза че почвата която съм сложила е прекалено кисела и трябва да я поливат с разтвор на желязо за да намаля киселинноста,сега ще пробвам дано да помогне.

 

Аника
03 авг. 2010 | 12:23
Теодора,горе съвсем ясно е обяснено,че обича топлината и слънцето :П

 

Стефи
30 авг. 2010 | 20:32
Петя , ако са Ви казали ,че почвата е много кисела , а това пречи на гарденията - НЕ ИМ ВЯРВЯЙТЕ! Гарденията ОБИЧА кисела почва. Другото важно нещо е ,че желязото допълнително прави почвата кисела ,още по-кисела. А гарденията обича и това!
Поливането с желязо само ще увеличи киселинността на почвата - това е абсолютно сигурно!
Вашата гардения явна е преполята и корените й са загнили - намалете поливките , започнете да я оросявате няколко пъти дневно ,вместо да поливате .

 

Наташа
12 авг. 2011 | 09:07
Морта гардения умря два дни след като я присадих,както ми казаха в цветарския.Много съжалявам.Ще опитам пак.незная обаче защо почерня и изсъхна.помогнете ми

 

Теодора
22 авг. 2011 | 08:04
От пролетта гледам гардения на източна тераса, която постоянно е засенчена с тента. Гарденията е на вътрешен перваз, слънцето не я пече, но е топло и светло. Поливам я всеки ден с желязна вода, която си нося от един извор до гр. Брезник. Скъса се да цъфти, лисатата са й зелени и лъскави. Не съм я пръскала или къпала. Искам съвет, в момента вече няма пъпки, и започнаха много усилено да растат на височина отделни клонки. Трябва ли да ги подрязвам, или да я оставя да расте и чак напролет? Усиленият растеж има ли връзка с липсата сега на нови пъпки?

 

Теди
19 ноем. 2011 | 06:30
Аз имам Гардения от няколко месеца, купих я с много пъпки и голяма част от тях цъвтяха. Сега Когато трябва да я подрежа има още пъпки, но не виждам развитие да цъвтят. Трябва ли да в подрежа сега или да чакам до пролетта? Благодаря ви предварително. :)

 

Даниела
28 ноем. 2011 | 12:59
Имам Гардения която закупих през лятото имаше пъпки но место да цъфнат те опадаха. Иначе листата и са лъскави и има доста одалжени филизи. Какво да направя за да цъфти.

 

Жулиета
15 апри. 2012 | 13:52
Март месец си купих гардения ,която е отрупана от пъпки.Започна да цъфти , но е бях сложила на югоизточната тераса ,която е остъклена и много топла.Вечерта е намерих попарена веднага започнах обилно поливане ,а сега е преместих на източната тераса ,която също е остъклена ,но рано сутрин малко напича ,а после е хладно.Надявам се да съм намерила
подходящото място.

 

Мария
16 фев. 2013 | 21:00
Аз имам гардения повече от година.Стаята е южна, а прозорците са с щори и даже и парното изобщо не и пречи. Сега е период на цъфтеж и и се наслаждаваме на цветовете и аромата.

 

Наталия
04 юли 2013 | 09:33
За моя радост снощи видях цвят, много съм радостна

 

Ваня
13 ноем. 2013 | 10:17
На моята гардения и пожълтяха листата как да я запазя.

 

Мария
18 март 2015 | 13:17
Не си давайте парите за Гардения това е храст който най-добре вирее в Испания. Аз съм си купувала близо 6 пъти и винаги ми е умирала, не е за нашите ширини

 

ЛИЛЯНА
17 апри. 2015 | 11:03
ПОДАРИХА МИ ГАРДЕНИЯ ТРЯБВА ЛИ ДА Я ИЗНАСЯМ НА ВЪН ПРЕЗ ЛЯТОТО ИЛИ ДАСИ Я ДЪРЖА В СТАЯТА

 

ани
22 юни 2015 | 07:24
здравейте, имам гардения от 5-7 години, кичеста и цъфтяща постоянно, за съжаление 1 месец нямаше никой вкъщи и приятелите, които се грижеха за цветята са забравили да я поливат. Намерих я с изсъхнали листа, не знам дали ще успея да я съживя. Коренът й е доста голям и се надявам да не е изсъхнал напълно. Знаете ли дали има възможност да избият нови фиданки?Не е стояла 1 месец без вода става въпрос за около седмица :)
Не мога да се съглася, че се гледа трудно, трябва и светло място и много вода, поливам я отдолу, за да може да си поема колкото й е нужно.

 

Ира
28 ноем. 2015 | 09:36
От месец май до 30 ноември направи 4 разклонения,/бебета/ нови листа жълтеят и не мога да се справя с това. Дали е правилно да ги засея в нови саксии по отделно?
Четох, че е необходима тор богата на фосфор и калий, но и това не помогна на новите листа.

 

Ана
11 май 2016 | 13:20
Днес си купих една малка гардения. Чувала съм, че много трудно се отглежда.
Дайте ми кураж, защото много отдавна исках да имам гардения!

 

Марго
18 апри. 2018 | 16:40
Имам гардения от един месец.Беше разкошна с много богата листна маса и пъпки като ми я подариха,но за кратко. Окапаха доста листа и взе да жълтее.Как да се справя с проблема?

 

Женя
21 май 2018 | 16:19
Имам гардения от един месец. Отрупана е с пъпки /така я купих/, но не цъфти. Поливам я през ден.
Как да се грижа за нея, за да цъфне?

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  16 сеп. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?