Зюмбюл

/Hyacinthus/
Зюмбюлът е едно от най-популярните и най-обичани цветя в българския двор.
Наречен е на името на прекрасния юноша Хиацинт от гръцката митология.

Зюмбюлът (Hyacibthus orientalis) е едно от най-разпространените многогодишни луковични растения. Той е с прости кичести камбанковидни цветове, които имат силен приятен аромат. Разположени са в плътни или рехкави гроздовидни съцветия и са различно оцветени - бели, жълти, розови, червени, сини и пр. Добре развитият зюмбюл трябва да има най-малко 12 цветчета на цветоносното си стъбло, които може да достигат и до 50. Листата са широколинейни, сочни, лъскави, на върха слабо заострени.
Народите от Западна Европа са го внесли от Западна Азия преди повече от три столетия и веднага са започнали да го подобряват. Днес съществуват множество соротве, отличаващи се от оригинала с едрите си съцветия и цветове и нежните и разнообразни багрите – сини, виолетови, бели, розови, морави...

Цъфти от края на март до май. Достига 20-30 см височина.
Зюмбюлите дават семена, но се размножават по вегетативен начин – чрез отделяне на дребните луковички. При някои сортове обаче размножаването става твърде бавно, понеже се образуват много, но дребни луковички. Затова използвайте малка хитрост – преди засаждането цепнете дъното на старата луковичка кръстообразно. Засаждането трябва да стане през есента.
Зюмбюлът не е придирчиво цвете – той може да расте и на слънчеви места, и на полусянка. Добре е луковиците му да се изваждат всяка година след прецъфтяването и веднага да се засаждат на ново място, като се заравят с около 12 см пръст.
След засаждането разхвърляйте върху насаждението едра слама или листа от дървета. Те ще ги предпазят от измръзване през зимата.
Освен като градинско цвете, можете да използвате зюмбюла и за получаване на цвят вкъщи още през зимaтa.


Съвет на градинаря:
Пазете зюмбюла от силните обедни лъчи! Като се образуват дъщерни луковици (детки), те се отчупват внимателно и се съхраняват отделно. Детките цъфтят обикновено на втората-третата година, когато се садят в лехи.

видяна: 17661
dfgdfg

 

 

Коментари

михаела
28 март 2010 | 10:57
много е красив зюмбюла :*

 

Люба Стефанова
12 апри. 2010 | 18:48
Аз си купих тази зима три различни цвята, които красяха доста време кухненската ни маса. Сега ще ги извадя и ще изчакам до другата зима:)))

 

зюмбюл
19 апри. 2010 | 15:45
от каде идва зюмбюла и прес кои сезон цафти

 

таня
16 май 2010 | 19:35
Тази пролет ми подариха зюмбюл, който като прецъфтя стана на малки балончета и по-късно се пукна и излязоха малки черни семенца.Питам ако някой знае кога да засадя семенцата на зюмбюла?

 

Диди
08 окт. 2010 | 10:02
Мила Таня, зюмбюлът не се размножава чрез семенца. Ако сте запазили луковицата, сега я посадете на двора или отново в саксия. Ще се радвате на прекрасен аромат

 

Ана
30 ян. 2011 | 12:53
Зюмбюлът ми е любимото цвете.Той цъвти през пролетта.

 

Цвета
16 март 2011 | 03:39
Тази година си купих зюмбюл от България бях в отпуска и го засадих в саксия в Йемен,мислех че няма да цъфти !Форсирах го и станаха великолепни розови цветчета!Колеги и приятели останаха омагьосани от красотата и миризмата !Обещах тази година да им донеса от България!

 

екатерина
24 март 2011 | 11:23
супер са

 

цвети
22 ян. 2012 | 14:07
Купих си януари главички, кога да ги засадя моля някой да ми даде съвет.

 

Васил-агроном
12 апри. 2012 | 17:52
В края на май и началото на месец юни, зюмбюлът обикновенно е приключил вегетацията си, а листата и стъблото с прецъфтялото съцветие са завехнали и жълто кафяви. Това подсказва, че растението е приключило развитието си за настоящата година. Тогава може да бъде извадена луковицата с помоща на права лопата. Просушете го на сянка и след седмица премахнете сухите листа чрез ножица или ножче. Съхранете луковицата под навес, на проветриво място. През август и началото на септември, преди есенните дъждове, засадете луковицата. Най- краен срок за засаждане на люковици от ранно пролетни цветя- лалета, кокичета, минзухари, зюмбюли, нарциси и т.н. е месец октомври. Колкото по- късно се засаждат, особенно, ако е през януари , толкова повече се нарушава биологичния цикъл на растеж и развитие на вида и съответно вероятността да загният и въобще да не поникнат е реална!Купувайте и засаждайте луковиците само през есента!

 

Светла
25 сеп. 2013 | 13:13
Искам да засадя зюмбюл за пазар в оранжерия, дайте ми съвет какви сортове са
подходящи и кога през октомври началото или в края да ги засадя?

 

A.Димиткова
20 март 2016 | 15:00
Това ,че красотата на зюмбюла няма равна , е ФАКТ ! :-* :-* :-* :-*

 

елица
14 март 2018 | 18:23
къде расте зюмбюлът

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  20 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?