Драцена

Dracaena
Сем. Agavaceae (Liliaceae)
Драцените произхождат от тропическите и субтропическите области на Африка и Азия. Родът им наброява 150 вида, които в естествената си среда са палмоподобни дървета и храсти. Те са едни от най-красивите листнодекоративни стайни растения и тъй като в добавък на са и кой знае колко капризни, се радват на огромен успех в цял свят. Листата им са дълги, заострени, с формата на меч, събрани във върха. Някои екземпляри достигат голяма височина и са много подходящи за големи помещения. Наричат ги също фалшиви палми,  особено когато долните листа окапят и стъблото се оголи, но драцените нямат нямат никаква родствена връзка с истинските палми. Тези прекрасни растения подхождат изключително добре на съвременното жилище, но като стайни растения се използват още от средата на миналия век. Тук ще се спрем на няколко от най-разпространените видове. Драцена деремензис (D.deremensis) е относително бавно нарастващ вид, достигащ около 1,2 м височина. Листата на повечето са относително широки, тъмнозелени с една или повече надлъжни ивици, които могат да бъдат бели или жълти. Този вид по-трудно губи долните си листа. Драцена компактна е подходяща за по-малки пространства. Драцена маргината (D.marginata) е сред най-почитаните. Листата и са по-тесни, стъблото прилича на змийче и може да достигне 3м височина. Вариететът триколор на червени и жълти ивици е изключително ефектен. Драцена сандериана (D.sanderiana) е по-дребна. Листата `и са сиво-зеленикави и растат на интервали едно от друго. Драцена рефлекса (D.reflexa = Pleomele reflexa), наричана  „Песента на Индия”, има слабо, извито стъбло. Гледа се по трудно от останалите, защото изисква влажен въздух, но ярко-жълтите ивици по листата `и я правят рядко красива. Има и една драцена, която изобщо не прилича на сестрите си – годсефиана (D.godseffiana = D.surculosa), която расте като храсти и има широки овални листа на жълти петна, поради което неопитното око често я взема за кротон. Драцена фрагранс (D.fragrans) е от най-едрите, със солидно като на палма стъбло, увенчано от корона лъскави листа, достигащи до десет сантиметра широчина. Размножава се драцената доста лесно – можете да отрежете върва с дължина около педя и половина, да го потопите във вода и да чакате да пусне корени. Растението майка ще даде от един до три нови израстъка и ще стане още по-красиво. Ако стъблото е израснало прекалено високо и се е оголило, нарежете го на сегменти, около една педя дълги, потопете ги във вода (внимавайте като при дифенбахията кой край ще потопите!) и щом пуснат корени и издънки, ги засадете.
Изисквания
Стайна температура, през зимата не по-ниска от 16оС . Най-подходяща светлина за драцените е до източен или западен прозорец. Чисто зелените могат да понесат и по-слабо осветление. Почвата да се поддържа равномерно влажна. През зимата поливането се намалява, но не допускайте пълно пресъхване. Редовно пръскайте листата и поддържайте добра въздушна влажност.

видяна: 55848
dfgdfg

 

 

Коментари

Деси
08 март 2010 | 17:43
Много са ми красиви тия драцени :) От днес си имам Драцена корделина :) Красота :)

 

ивка
09 март 2010 | 07:35
От вчера и аз си имам една драцена, но незнам какъв вид е.

 

Гюлче
12 март 2010 | 08:51

 

активиа
02 май 2010 | 09:34
прекрасни са,но в каква почва се засаждат

 

Женя
21 окт. 2010 | 15:52
И аз от днес си имам драцена, много ми харесва това растение и сега търся информация за него.. :)

 

мими
31 окт. 2010 | 08:26
Аз имам няколко вида драцени и много са лесни за отглеждане

 

дани
30 ноем. 2010 | 17:09
Имам цъфнала драцена деремензис.Тя е на седем години и за първа година ми цъфти. По принцип цъфтят много рядко в домашни условия.

 

КРАСИМИРА
27 фев. 2011 | 09:59
И НА МЕН МИ ПОДАРИХА ,МНОГО Е КРАСИВА

 

вили
13 май 2011 | 16:45
Здравейте колеги цветари!Вчера си купих 3 вида драцени ,но не им знам от кой модел са !Моля ако имате снимки на драцени да публикувате снимки с имената за да разбера коя как се казва и да знам как се отглеждат!Благодаря ви предварително!

 

мила
20 май 2011 | 10:35
Компактна е мн красива, аз я имам с т. зелени листа, мн е красива и маргината със зелени листа, по средата с жълта ивица.

 

роза
03 авг. 2011 | 10:05
моята драцена е огромна може ли и как да я срежа?

 

В.Николова
12 ноем. 2011 | 13:43
Някой би ли ми казал дали при присаждането на драцената е нужно да се подрязват корените.

 

русева
27 дек. 2011 | 11:57
аз имам драцена фрагранс незнам от какво листата и взеха да сьхнат не е преполята не е суха не е на студено на светло е и сьхне и сьхне незнам какво да я правя ако някой знае да пише

 

Цветелина
22 фев. 2012 | 10:57
Имам Dracaena fragrans на която от скоро и жълтеят листата! От какво е и как да се справя?

 

вили
08 ноем. 2012 | 19:46
Аз имам драцена маргина от 13 години и вчера вече е цъфнала, дълго съцветие с малки бели цветове, които ухаят страхотно-като белия крем, страхотна миризма, много съм щастлива...

 

Ангел
25 ноем. 2012 | 16:58
Има и цъфтеж, по кое време на годината...

 

Ангел
25 ноем. 2012 | 17:06
Има ли цъфтеж, по кое време на годината... питам защото и при мен като че ли начева цъфтеж. На върха на два пъти подкастряно стебло на 13 годишна Драцена деремензис

 

Стели
03 март 2014 | 12:06
Имам драцена маргината от 10 години. Цъфти вече за 5 път - всеки път през март месец. Много ароматен, дълъг цвят, след това започва да пуска течност като смола и цвета става на топчета големи колкото маслина.

 

ЦВЕТА
18 май 2014 | 04:46
Моята драцена също е маргината. Тази година ме изненада като цъфна страхотен дълъг, ароматен цвят. но след като прецъфти не знам какво да правя. Ако някой знае нека сподели.

 

бб
11 фев. 2016 | 16:25
къде мога да намеря драцена годсефиана (dracaena godseffiana)?

 

бб
11 фев. 2016 | 18:36
или dracaena surculosa? годсефиана и саркулоза май са едно и също растение.

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  16 сеп. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?