Будлея

Будлеята - пеперуденият храст

Летният люляк ни радва с изящните си съцветия до есента

Будлеята (Buddleia) или летният люляк e род екзотични храсти, които обединяват повече от 100 вида, распространени предимно в тропическите и субтропическите региони на планетата. Не всички видове будлеи обаче се отглеждат в градините: много са редки дори в природата, няко обаче са особено популярни в Европа. Но безусловен лидер по декоративност, разпространение и изобилие от разнообразни сортове остава будлея давидии (B. davidii) - представител на загадъчната флора на Китай.

В природата тя е храст със средни размери или невисоко дръвче (до 5 м) с тънки разклонени клонки. Благодарение на бързия си растеж (до 2 м в година) и големите си (до 25 см) листа, клонките на летния люляк придобиват дъговидна форма. Нежните филизи на това растение не понасят студовете и на практика всяка зима могат да замръзват у нас. Пъпките, разположени на основните клонки, през зимата, благодарение на снежната покривка, обикновено не се повреждат, и през пролетта от тях се развиват млади филизи с красиви листа.

Истинско украшение на будлеята са големите дълги съцветия на края на клонките, които се състоят от множество гъсто разположени дребни цветове. Цъфтящият летен люляк може да се сравни с фонтан. За цветовете са характерни най-различни оттенъци: от лилавото (при природните форми) до бялото, червеното и тъмнопурпурното (при култивираните), но при повечето сортове средата на цвета е жълта. Многочислените цветове излъчват приятен аромат, който се разлива из градината и привлича много пеперуди. Цътфенето започва, когато повечето дървесни видове вече са прецъфтели - през юли - август и продължава до дълбока есен.

Предимства

Будлеята може да допълни облика на градината, украсена с есенноцъфтящите тревисти едногодишни и многогодишни растения. Като имате предвид много голямата гама от цветове, можете да създадете красива композиция, построена на плавните преходи между оттенъците и нежните цветови нюанси. С това обаче не се ограничава спектъра на използването на будлеята в градината. Тя се чувства добре и самостоятелно, и в група, а също така и в качеството на растения от задния план на лехите.

Грижи

Младите растения искат много внимание

Отглеждането на будлеята не е просто. Важно е да се избере правилното място за засаждане. То трябва да бъде слънчево и да е закрито от ветровете. Почвата на летния люляк трябва да е лека, рохкава и добре дренирана. Не забравяйте, че будлеята е родом от много влажни субтропически гори, затова тя много обича поливането през топлото сухо време, а също и пръскането на листата вечер.

Будлеята се размножава както чрез семена, така и чрез резници. Семената са дребни, развиват се в малки плодове- кутийки. Можете да посеете семената на будлеята през пролетта и след 2-4 седмици те ще поникнат без никаква предварителна подготовка. Трябва да се помни, че младите растения са много чувствителни и искат доста грижи. За съхраняването на сортовите качества обаче трябва да използвате само резници. Младата будлея започва да цъфти на третата година.


видяна: 14508
dfgdfg

 

 

Коментари

Росица Динева
22 юли 2011 | 13:09
Будлеята индийски люляк ли е?

 

Таня Благова
12 авг. 2012 | 06:04
Как можем да се сдобием с Будлея?

 

Надка Илиева
25 фев. 2014 | 13:33
Засадих будлея от резник, цьфна сьщото лято
ароматьт е прекрасен.

 

Гинка Ганчева
04 юли 2016 | 13:51
Г-жо Илиева,опишете ако обичате как взехте резник от будлея и как го засадихте.Имам будлея и искам да я размножаване на друго място.

 

Б.Шумантов
20 фев. 2018 | 09:27
Имам будлея като дърво ,но целта ми е да го направя от разли4ни цветове

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  16 сеп. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?