Фитония

Фитонията е голяма къщовница

Приказните рисунки по листата й ще изчезнат, ако е далеч от светлина

Фитонията е много красиво саксийно растение, за жалост малко позната у нас. Основната причина за това е, че е много капризна красавица. Ще си го обясните, като знаете, че произхожда от тропическите гори на Перу и Бразилия, където се наслаждава на висока въздушна влажност и постоянна топлина.

Предимствата на тези растения са, че през цялата година листата им са свежи с  оригинално прошарени проводящи съдове. На нашия пазар вече се намират видовете F. verschaffeltii с овално-елиптични листа, 8-10 см дълги. Изглеждат  много нежни, защото са  с красиви розови жилки. От F. argynoreura - със сребристобяла нерватура има две форми - едролистна и дребнолистна. При втората форма листата са едва 1-1,5 см дълги. Високо се цени видът F. pearcei, при който нерватурата е  червена.

Капризите са много, но лесно се запомнят, като не се забравя произходът на растенията. Запомнете, че фитонията е голяма къщовница - тя не обича да летува извън дома! Изберете й едно светло място, но с непряко слънчево огряване. Ако осветлението е силно, нищо чудно скоро да откриете, че растенията са загинали. Ако ли пък светлината е недостатъчна, приказните багри по нерватурата ще изчезнат. През цялото време температурата в помещението трябва да е над 200С. Поддържайте почвата винаги влажна. През зимата обаче не прекалявайте и поливайте по-рядко.Особени грижи трябва да имате по отношение влажността на въздуха. Пулверизирайте листата редовно и осигурявайте съд, от който да се изпарява много вода.

Освен като индивидуални саксийни растения, можете да използвате фитонията в композиции или флорариуми, както и за покриване на почвата в зимни градини. И ако забележите, че отделни листенца загиват и растенията ви губят част от чара си, то прищипвайте връхчетата, за да предизвикате буйно разклоняване на нежните стъбълца. Ефектът скоро ще настъпи. 

Размножаване

Фитонията се размножава сравнително лесно, чрез вкореняване на резници.  Те трябва да са поне с два-три листа. Може да ги поставите предварително в съд с вода, но най-добре е да  вкорените по три резника направо в саксиите, в които ще бъдат отглеждани. Тъй като корените са слаби, желателно е саксиите да са плитки и широки. Съставяйте почвената смес от равни части чимовка, листовка, пясък и много добре разложен оборски тор.

Източник:  Вестник за ГРАДИНАТА

видяна: 10803
dfgdfg

 

 

Коментари

Аделина
14 ян. 2012 | 13:55
Фитонията си я взех миналата ходина малко преди лятото като я взех беше много красива но сега ее...по редки са и листата и нито има нови листа нито старите и пожълтяват. Какво да я правя?..?..?

 

Боби
06 дек. 2012 | 16:23
Моята Фитония не беше толкова капризна. Дори веднъж падна саксийката и цветето остана само на коренче. При редовно поливане тя се съживи и отново блестеше с цялата си красота! Но трябваше да отсъствам от вкъщи за 5 дни лятото,полях я когато тръгнах,а като се върнах Фитонията ми беше изсъхнала :( Немисля че е точно така както пишат, относно капризите и. Просто и трябва редовно поливане и да е близко до прозореца...

 

светлана
14 фев. 2016 | 14:58
Моята фитония е от вида с розово-цикламени листа.Странното е,че през есента не спря да цъфти(цветчетата са атрактивни само с интензивно лилавия си цвят)иначе са дребнички.Проблемът е,че след като прецъфтя,изкара нови листа и не расте.Дайте съвет как да я накарам да порастне.

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?