Влезте сред розовите храсти с ножица

Влезте сред розовите храсти с ножица

Премахнете излишните клонки, за да съхраните красотата

През зимата спокойствието обхваща цялата земя. Преди да настъпят студовете обаче, трябва да се погрижите за розите. Окопайте ги за последен път и задължително направете есенните резитби, с които се цели да се определи формата на растенията за следващата година и натоварването им с цветове. Трябва да остане известна резерва от пъпки, които ще се ползват при непредвидено измръзване през зимата. Затова не се престаравайте, това не е окончателният вид на растенията, а подготовка само за прекарвене на неблагоприятните условия в най-подходяща кондиция. Ако розите са едногодишни и стъблата са тънки и гъвкави, то бавно ги приведете към почвата. Прикрепете ги здраво с дървени колчета или скоби и тогава ги покрийте с рохкава почва. Не оформяйте ямки, защото поставени в тях, растенията обикновено загниват. Напролет освободете летораста, изрежете на 3-4 пъпки и поставете подпора.
Старите излишни клони, които са цъфтели на храстите чаенохибридни рози, трябва да се изрежат. Запазете само 4-5 от силните основни клонки, които са се развили през лятото. Премахнете им върховете и излишните странични разклонения. След това оформете купчинка с рохкава почва около тях, така че да предпазите от студа поне по 3-4 пъпки на всяка клонка. Окончателната резитба ще проведете през пролетта, когато растенията започнат да се събуждат и е преминала опасността от повратни застудявания.
По-старите рози с дебели и груби вече стъбла обикновено се зазимяват прави. След като премахнете излишните изсъхнали стъбла, останалите обвийте с мъх, слама, амбалажна хартия или други модерни изолационни материали. Отгоре покрийте с перфорирано пластмасово фолио.
Ремонтантните рози и рози флорибунда се изрязват над 6-8 пъпка. Полиантовите пък изобщо не се режат с цел оформяне и активиране на цъфтежа за следващата година, а само се почистват от изсъхнали клонки и нежелани слаби разклонения.
За влачещите рози, които сте имали възможността да оформите по най-различни начини, сега осигурете по три-четири клонки от 1,20 до 1,5 м дълги. Според конструкцията ги разполагайте симетрично, едностранно, с хоризонтално или вертикално насочени клони.

 

 

 

При чаенохибридните рози съкратете оставените силни стебла и отделете слабите клонки.

 

 

 


 

 

На хоризонтално насочените влачещи се рози съкратете едно-две стебла до 30-40 см от основата им.

 

 

 

 

 

 

Страничните филизи на вертикално насочените рози трябва да се изрежат, за да се съхрани симетричността на растението.

 

 

 

 

Високостъблените или наричани още дървовидни рози изрязвайте на 3-5 пъпки според силата на растенията.видяна: 11588
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?