Араукария, стайна ела

Араукария, стайна ела

Araucaria
Родината на Аруакарията е Норфолкските острови, Чили.
Род иглолистни дървета от семейство араукариеви. Височина 60-70 m, има 18 вида. Дървесината се използва в строителството и за мебели.

За първи път араукарията се е появила в Англия в края на XVIII в. Нейните семена били донесени от капитан Джордж Ванкувър, който изучавал чилийското крайбрежие. Тези дървета имат привлекателна пирамидална форма и ги засаждат в градини и паркове.
В България се отглежда само в оранжерии с декоративни цели.
Декоративна араукаря е само за напреднали, тъй като не е лесна за отглеждане. Когато я купувате, трябва да внимавате да е расла равномерно и да има много иглички.
Място
Светло до полусенчесто, хладно и проветливо, с повишена влажност на въздуха. Това растение не е подходящо за централно отоплявани помещения! То е „единак” и има нужда от много място. През лятото се развива добре на открито, на светло място, защитено от пряка слънчева светлина.
Грижи
Важно е равномерното снабдяване с мека, темперирана вода. Погрижете се обаче и за  добро оттичане на водата, защото подгизването води до пожълтяване и опадане на иглиците. Преди всяко ново поливане горният слой пръст трябва да бъде леко засъхнал. От март до август се тори на всеки 14 дни. Особено подходяща е тор за азалии или рододендрони. Растението зимува при температура 5оС. През това време се полива пестеливо, за да не се стигне до засъхване на кореновата туфа. Пресажда се веднъж на 2-3 години. При смяната на съда се внимава стъблото да се покрие с пръст само до началото на корена.
Размножаване
Извършва се в късната есен със семена. Те покълват след около 4 месеца.
В началото расте бавно, но след това се развива бързо и достига 21 м.  височина.
Шишарката е сферична, разположена в изправено положение на женско дърво. Узрява за 2-3 години.
Съвет на градинаря
За поливане използвайте мека вода от филтриращата кана AquaFlor.

видяна: 9263
dfgdfg

 

 

Коментари

Красимира Петрова
13 юни 2015 | 06:40
Здравейте!От 17години имам арукария вкъщи.Вече е висока над 2 метра и в момента е в в един хотел.Може ли да ми кажете как се размножава.Кога прави шишарки.Ние нямяме.Благодаря .

 

Анна Гайдарова
07 юни 2016 | 10:42
Здравейте!Може ли да се подрязват клонките?Някой от тях ръстът много криви

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?