Аристолохия

Изящната аристолохия вие фина снага
Красивата лиана обича слънцето

Изящната аристолохия е вечнозелена лиана от семейство Aristolochiaceae, с родина Бразилия. Растението достига височина 3-4 м и има корковидна дървесина. Листата й са големи, с дължина около 8 см, отгоре блестящи тъмнозелени, отдолу сивкави, сърцевидни, заострени на върха. Изящната аристолохия цъфти през втората половина на лятото с едри (дълги 4-5 см) единични цветове с много необичайна форма и окраска – с издута цилиндрична жълтеникава тръба и сърцевидна пластинка на околоцветника. Отгоре бялата пластинка е украсена с червеникави жилки, а отдолу с равномерни пурпурни петна с бял мрежест рисунък. Понякога тези цветове имат слаб, но неприятен мирис.
Аристолохията е топло- и светлолюбива. През лятото изисква обилно поливане и пръскане с пулверизатор. През зимата поливките се намаляват.
Пресаждайте рядко
Прeсаждането на стайната аристолохия се прави през 3-5 години. Почвата трябва да бъде хранителна и рохкава, най-добре дренирана, влажна, но без да застоява вода. За прeсаждане на възрастни саксийни екземпляри може да се използва смес от листна маса, оборски тор, пръст и пясък в равни части. Добра работа ще свърши и обикновена градинска почва с добавка на малко глинеста пръст, пясък и перлит.
Виещите се ластари на аристолохията се нуждаят от опора. Необходимата форма и размер се постига с подрязване след края на цъфтежа. Отрязаните есенни филизи може да се използват за вкореняване. Резниците се правят с дължина 4-5 см. Използването на фитохормони ще ускори тяхното вкореняване. През март е за препоръчително  размножаването да става  чрез разклоненията.
Семената се навлажняват
Аристолохията може да се размножава не само вегетативно, но и със семена. През посявката семената се поставят в платнена торбичка и се навлажняват. Държат се две денонощия на топло и влажно място, като периодично се обливат с вода. Непосредствено преди засяване обезателно се измиват с течаща вода. Засадете ги през февруари в лек почвен субстрат (листовка, рохкава пръст и пясък в пропорции 2 : 0,5 : 0,5) и смес от инертни материали за аериране. Повърхността на почвата със засятите семена се уплътнява леко отгоре. Посева се овлажнява с пулверизатор и накрая се покрива със стъкло, като прораства при температура 25ºC в течение на 1-3 месеца. Ежедневно стъклото се отмества за проветрение.


видяна: 3198
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?