Хризантемни кукли

Хризантемни кукли

От дълбока древност, японците имат към хризантема особено почтително отношение. Тя  е емблема на императорския дворец, в нейна чест се правят през есента пишни национални празнества. Смята се че тези растения обладават  вълшебната сила да удължават живота на човека, а този който пийне роса от цвят на хризантема, ще остане завинаги млад.

В резултат на многовековно култивиране в Япония се срещат хиляди сорта хризантеми. Те се отглеждат в съдове за домашни условия, а също така  и под формата на големи каскади, пирамиди, полусфери и различни фигури за големи интериорни пространства и градски паркове.
На изключителен успех сред публиката на изложби се радват така наречените хризантемни кукли. Те са се появили в Япония в началото на XIX век и бързо придобиват огромна популарност, особено в Токио и околноста.

За тялото на кукла се прави обемен скелет от слама, бамбук, мрежа и др. Той се запълва с питателна почва и мъх. Подготвеният разсад се засажда във влажния субстрат през скелета. После с помоща на специална агротехника фигурата напълно се покрива, подобно на одежди с едновремено разпускащи се неголеми съцветия. Главата, шията и ръцете се правят от восък или пластелин. Често хризантемните кукли „разиграват сцени” от известни литературни и исторически теми.

На снимката – хризантемна кукла от Япония на изложба на цветята в Челси (Англия).

видяна: 4510
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  24 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?