Гинко билоба става бонсай

Гинко билоба става бонсай

Гинко билоба става бонсай

Дървото трябва да се настани до голямо растение

Можете да си направите бонсай от гинко билоба, стига да спазвате много условия. Гинко билоба е на границата между иглолистните и широколистните видове и животът му продължава над хиляда години, затова трябва няколко поколения да се грижат за уникалното дърво. Произхожда от Китай, но и у нас вирее добре.
Процесът на работа започва в края на зимата. Избира се 5-6-годишна фиданка и се изважда много внимателно, без да се повредят корените. Наоколо трябва да е изчистено от треви и плевели. При изваждането обезателно се запазва полепналата пръст по корените. Дори се взема почва допълнително. Извадената фиданка се поставя в платнена торба и се извозва до градината или се пренася невредима. Ако изпада почвата и корените се оголят, се смесва кал от естествен тор, вода и глина и се потапя коренът, за да се полепи нова пръст по него. При засаждането в съответния съд се спазват две условия: да има добър дренаж на дъното и да се спази законът за корелацията, тоест да има съответствие между короната и корена. Гинко билоба дава в естествено състояние много разклонения, които понасят подрязване. Най-напред се стягат клоните с медна жица или тел и след известно време се отрязват с овощарска ножица. Резитба се прилага и на част от кореновата система.
На открито
Малката фиданка се оставя на открито, но ако има продължителни по-ниски от -200С температури, се заравят в градината заедно със съда. Гинко не се гледа в стая, а на открито. Дори стайните се гледат не в близост до прозорец, за да не прегарят от преки слънчеви лъчи.
Не пресаждайте по време на вегетация и през лятото. Има опасност първата година опитът да не е успешен. Той се повтаря търпеливо, докато има успех.
Проверете дупките на дренажа да не са запушени. Ако пресаждате закупеното дърво в друг съд, го направете през март, преди разлистването. Корените се подрязват леко. Това се прави ежегодно. Поливането да не е обилно, а вечер листата се напръскват с вода.
Ако използвате семена, ще чакате дълго
Ако някой реши да направи от семе бонсай, процесът се забавя още с много години, защото до 20-годишна възраст расте много бавно. Семената са костилкови с яйцевидна форма. Когато узреят, са с жълтеникава месеста обвивка с много неприятен дъх. При посев, който се извършва през есента, семената се изчистват от обвивките и се сеят в лехи.
Опрашването на гинко билоба става с помощта на вятъра. Тогава новополученият от него бонсай трябва да е на открито и в близост до голямо гинко.

Източник:  Вестник за ГРАДИНАТА

видяна: 4243
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  24 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?