Формулата на английската ливада

Формулата на английската ливада

Гейл Бромли бе в България, за да провери изпълнението на спечелен проект за 705 000 евро

Как се прави английска ливада? Всеки българин знае, че трябват само 300 години, в които поливаш и косиш тревата, докато стане ливада като пред Бъкингамския дворец. Градинарката на принц Чарлз и Кралските ботанически градини Гейл Бромли умира от смях от нашенската формула за здрава ливада, на която можеш да риташ топка и няма надпис "Стъпването по тревата забранено".

Първо много дълго трябва да й обясняваме защо e забранено. "Нали тревата е за хората, да бъдат близо до природата?", пита г-жа Бромли неразбиращо.

За читателите на "Монитор" Гейл Бромли разкрива формулата, която звучи толкова простичко, че отдавам казаното на прословутото английско чувство за хумор, но само в началото. Английската ливада става само върху бедни почви. Първата година върху терена се засаждат картофи, които обират от почвата хранителните вещества. На втората година върху земята се пръска специална тревна смеска от диви треви, каквито предлагат в магазините на Острова. След това върху тревата пускаш стадо кози и овце, които тъпчат и торят с изпражненията си тревата, а в тях се съдържат семена от другия край на ливадата, които животните преснасят по този начин. След като си изпълнил всичко това, започваш да косиш, да поливаш и ето ти английска ливада, която не се страхува от стъпките на хората.

Градинарката на принц Чарлз Гейл Бромли бе за пръв път в България по покана на шефа на университетските ботанически градини към СУ "Св. Климен Охридски" д-р Красимир Косев. Мисията й е да провери стореното по спечелен проект за 705 000 евро от Европейската комисия, а проектът е съвместен с Кралските ботанически градини, Института по образование в Инсбрук, университетските ботанически градини към СУ "Св. Климент Охридски" и института на Гейл Бромли, в който тя е магистър с изключителен авторитет стане ли дума за растения и дървесни видове. Заслугата за българското участие в спечеления проект е на д-р Красимир Косев, който е единственият българин с международна диплома от Кралските ботанически градини. Целта на проекта е да бъдат обучени учители, които ще подготвят практики за учениците в началните училища да знаят и ползват растенията като основа на живота.
Гейл Бромли бърза да уточни, че децата на Острова смятат, че храната расте в пластмасови кутии, че представлява полузамразен или полуготов продукт, който незнайно как стига до трапезата им. Сега вие нямате този проблем, казва тя, но той ви предстои и аз съм тук, за да помогна. Ако човек няма знание за растителния свят, той е скъсал връзката с природата, а растенията са храната, месото, което се храни с определени растения, дрехите, които носим, всичко. Ако трябва да произведем изкуствено всичко, от което се нуждае човек, ни трябват 3 500 000 000 долара годишно, казва тя. Тогава защо да не го вземем от природата наготово? Д-р Косев подкрепя именитата си преподавателка, която е кавалер на медала "Член на Британската империя", връчен й от кралица Елизабет Втора преди две години за принос в образованието за ботаническите градини, д-р на науките в Кралските ботанически градини КEW и международен консултант в биоразнообразието. Гейл със скромност признава, че две бразилски растения носят нейното име - Stachytarpheta browleyana и Lippia browleyana. И двете растения са от семейство върбинкови и се срещат и в българските дворове. Само за един месец през варненската университетска ботаническа градина са минали 1000 ученици. Във Великобритания завеждаме децата на ливадата. Даваме им лист хартия и ги караме да нарисуват това, което виждат, обяснява Гейл Бромли. Някои в началото се чудят. "Аз не виждам нищо", казват те. После се научават да виждат пчели, трева, цветя и така възпитаваме у тях специален екологичен подход, който после ще им помага да вземат отговорни управленски решения.

Кралските ботанически градини са дар от кралица Виктория на обществото преди 250 години. И досега обаче кралското семейство държи на градините, а лично принц Чарлз е патрон на Кралските ботанически градини. Принцът е запален по органичното земеделие и градинарството, а неговите чифлици изнасят на пазара най-екологичните цветя и зеленчуци от зелето до марковите, разказва с възхита Гейл. Чарлз идва често в КЕW. Като патрон на организацията той дава и осигурява допълнителни средства за градините. Градините на Кю-гардън са посрещнали гостите за личното парти за юбилея на кралица Елизабет Втора, което е повече от признание за работещите там. Организацията, която се грижи за градините, е приятелско общество с нестопанска цел, а градината в КEW е обявена за световно културно наследство на ЮНЕСКО. 650 души са щатните работници, а заедно с доброловците в градините работят 1100 души. Отглеждат се 35 000 вида растения, а в специална лаборатория размножават застрашени и изчезващи видове от цял свят. Това става чрез метода на микровегетативното размножаване. След като видът е възкресен, екземпляри от него се връщат в естествената среда. В Кралските ботанически градини виреят растения от 87 страни, а България присъства с няколко вида. Единият от тях е безлично растение с името Хаберлея Фердинанди Кобурги, кръстено на Фердинанд Кобургготски.

Кралските ботанически градини пазят в хербариумите си 7 млн. хербарни листа от цял свят - колекции на Дарвин от Галабалоските острови и дори хербарни листа на маслинови дървета от гробницата на Тутанкамон. Пак тук се намира и най-голямата водна лилия, донесена от Амазония.

Гейл Бромли обожава ирисите и британския дъб. За прекрасната природа и климат, който предизвиква истинското й възхищение в България, градинарката на принц Чарлз се чуди как така във Великобритания имат 61 ботанически градини, в Италия - 126, а ние с всичките дадености едва три.

Вестник Монитор 28/6/2006


видяна: 2072
dfgdfg

 

 

Коментари

цветар
24 ян. 2013 | 16:00
Скъпи приятели ! Много от нас си спомнят как в нашите училища имаше "опитни полета"- Имаше ги и в детските градини ! Странно защо ги изоставихме и сега г-жа Гейл ни съветва, тъй ато ни предстои "консервираните и израстнали в саксии деца" да се запознават с растенията и животните. А защо да не се направят малки опитни полета, да се извеждат децата в полето, във фермите - и нагледно да се обучават ? има много начини - нужна е любов във всичко, а най-вече във възпитанието на децата. Тогава всичко ще се подреди !!!

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  24 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?