ФЪН ШУЙ по нашенски

ФЪН ШУЙ по нашенски

Фън шуй е популярна китайска наука за хармонията с околната среда, умението да устроим бита си според природните закони. В нашата култура също съществува система от представи за подредба на дома. Но тя всъщност вече е забравена и е останала само в някои забележки и суеверия. Примерно знаем, че не бива да сядаме на ъгъла на масата, да си подаваме ръка през прага, да подаваме нож и вилица с острия край и пр.
Открай време домът се е смятал за гнездо, защитено от нещастия и злини.
Неслучайно в нашия език има израз “У дома и стените помагат”.
Когато устройваме дома си (и в прекия, и в преносния смисъл), ние можем да използваме много от правилата, които са ръководили нашите деди и прадеди. Строителството на къща примерно може да започне след новолуние – по време на растяща Луна. Наред с издигането на основите в двора трябва да се посади дърво.
Дъбът символизира силата и успеха, елата – пари и здраве, вишната – любов, кедърът – дълголетие, чинарът – любов и материално благополучие, орехът – здраве. От незапомнени времена съществува повелята за да има щастие и богатство в една къща, под прага или в ъгъла се слагат снопчета вълна, зърна или пари.
Специално място в домовете на прародителите ни е заемал прагът. В езически времена там закопавали праха на починалите, а след това прагът се превръща в място, обитавано от родовите духове. Над прага на входната врата е прието да се окачва или рисува подкова – символ на щастието, или кръст – за защита от негативната енергия.
Гостната трябва да бъде просторна и светла, защото тук се посрещат гостите, там влизаме уморени след работа, през нея преминава обмяната на енергиите между самата къща и външия свят. Прозорците ни свързват с околната природа, затова те трябва да сочат слънчевата страна. Изтокът и югът символизират живота и топлината. Затова е добре прозорците на стаите и спалните да сочат юг и изток. А входната врата, кухнята, ваната и тоалетната – на запад и север.
Централно място във всеки дом е кухнята. Там винаги кипи живот, семейството се събира за обеди, вечери, беседи. Според поверието кухнята обитава духът пазител на огнището. Затова именно кухнята е най-обитаемаото място в дома. Тя трябва да бъде красива и чиста. Тук по традиция се окачват предмети символи – лъжици (символизират благополучния живот), декоративни ключове – символ на придобитото богатство, брадвички – знакът на езическия бог Перун, покровител на реколтата, лопатки, венчета – защита от разни беди, и пр.
Ръчно изтъканите кърпи в нашата култура винаги са били много популярни украшения за дома – кухнята, гостната и дори спалнята. Кърпата е символ на човешкия живот, линията на съдбата.
Огледалото символизира парите. Окачете огледало до масата в гостната или кухнята – то ще привлече парите в семейството. Напоследък е много модерно да се окачат огледала в спалнята. Но не бива огледалото да се окачва до леглото – то може да разруши живота ви, като отнеме цялата сила и енергия. Над леглото не бива да се окачват полици, шкафчета или картини с негативни сюжети.
Тук са подходящи саксии с домашни цветя – алое, герания, теменужки. Нашите прадеди са придавали голямо значение на растенията, които лекували.
Излишни вещи в дома не бива да има. Всяка вещ служи за конкретна работа и трябва да бъде изпълнена с любов и великия смисъл материалното да служи на духовното. Излишните вещи създават хаос и безпорядък, затова трябва системно да се избавяме от тях. Прието е това да става преди Рождество Христово или Великден.
От времето на езичеството човек се е стремил да защитава семейството си от зли сили. Затова образите на свещени животни и птици се разполагали на най-уязвимите за негативните енергии места – прозорци, врати, камини. У източните славяни били много популярни изображенията на гълъби (олицетворяващи доброто и красотата), кокошка – символ на плодовитостта, мечка – символ на богатството, кон – олицетворение на слънцето и живота, бик – въплъщение на земната сила, и пр.
Въплътените в битови предмети поетични образи и духовни идеи от древни времена са помагали на прадедите ни да направят живота си прекрасън и топъл. Нека и ние днес да се възползваме в устройването на дома си от тези древни повели, защото духът на дома зависи само от нас, от добрите ни помисли, желание и трудолюбие.


видяна: 8737
dfgdfg

 

 

Коментари

Банко Пиронков
08 март 2015 | 08:07
Фън Шуй по нашенски!
А къде е китайската Баба Марта и какво прави тя?

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  20 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?