Юка

Yucca elephantipes

Цъфтеж: декоративно-листно растение
Семейство: Agavaceae (агавови)
Родина: Средна Америка.

Палмовидната корона е дала на тази юка името „палмова лилия”, макар че няма нищо общо с палмите. Необикновено устойчивата юка се радва на много почитатели. Среща се в много домове и за това има основателни причини. Не е скъпа, лесно се култивира и още по-лесно се размножава. Освен това по всяко време може да се подреже в съответствие с размерите на стаята. Излизащите от стъблото листни корони се сгъстяват с времето, но стъблото не расте на височина. При растения, които са на повече от 10 години, може да има и цъфтеж. Цветовете изглеждат като  огромни момини сълзи.
Място
Юката обича светло, слънчево място. Натрупването на топлина между стъклата на прозореца се предотвратява с често проветряване. През летните месеци е желателно да я изнесете на защитено от течение място. Нормалната стайна топлина `и понася добре през цялата година. По-добре е обаче, ако през зимата я отнесете на хладно, светло място с температура 10-15оС.
Грижи
Полива се според нуждите с не много твърда вода. Преди всяко ново поливане повърхността на почвата трябва да е засъхнала. Юката не е жадна: през зимата тя се справя добре и без вода, стига само мястото и да е хладно. От април до август се тори всяка седмица, през зимата торенето се преустановява. Не забравяйте от време на време да избърсвате праха от листата.
Размножаване
Предпоставка за добро размножаване са много топлина и висока влажност на въздуха. Можете обаче да опитате и с резници от стъблото. Щом отрежете резника, изчакайте разрезът да засъхни. След това го посадете, за да се вкорени.
Съвет на градинаря
Глинените съдове са за предпочитане пред пластмасовите. Пресаждане е необходимо веднъж на 2-3 години.

видяна: 17812
dfgdfg

 

 

Коментари

Румяна Ванкова
03 юли 2011 | 13:27
Какво да направя с прецъфтялата юка? Да отрежа ли стеблото на цвета?

 

Тодорка
15 ян. 2012 | 12:14
любимо мое цвете, което много обичам

 

Нели Петкова
22 ноем. 2014 | 12:15
Красота за всеки дом.

 

Валя
03 юни 2015 | 13:39
Продавам юка около 3 м. височина с много разклонения
0897069406

 

Рени
27 юли 2015 | 12:15
Здравейте! Имам много юки в градината си, непрекъснато излизат нови и нови, но досега, а вече 5-6-7 години нито веднъж, нито една не е цъфтяла. Като листа, стъбла ... са прекрасни, но защо не цъфтят, какво греша в отглеждането им! Благодаря предварително, ако някой може да ми помогне!

 

Доби
02 авг. 2015 | 06:49
Това ми е единственото цвете оцеляло дълго при мен. Много му се радвам. ОТскоро има
проблем-листа започват да пожълтяват в средата и да съхнат. Моля даите съвет.

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?