Минзухар

Събудете пролетта с пъстри минзухари
Обича сенчесто, сухо и проветриво място

Минзухарът е сред първите пролетни цветя, които даряват земята с красотата си. Според легендата то е и помощник на Св. Валентин в изразяването на любовта и желанията. В градините то приветства зараждането на нов живот и разбуждането на природата. Минзухарите се срещат в природата по високопланинските склонове, по поляните, в Средна и Южна Европа.
У нас те виреят в цялата страна. Познати са повече от 180 видове и сортове в разнообразни окраски - жълта, лилава, бяла, синя. Има и видове с пъстра окраска и преминаваща от тон в тон.
Този вид растения развиват луковица. Зелените им линейни листа излизат на снопчета от безцветни или жълтеникави влагалища. Цветовете са единични или по два, значително едри, изправени нагоре, с форма на звънче, като в долната си част постепенно преминават в тръбичка. Достигат до 10 см височина и цъфтят рано напролет от март до май.
У нас най-много се отглеждат сортове минзухар от вида крокус вернус (Crocus vernus), които се водят под наименованието крокус хибридус (Crocus hybridus). В България са познати около 10 вида минзухари, от които заслужава отглеждане в цветарството и приложение в зелените площи видът C. verluchensis. Видът е невзискателен и се среща в ливадите и каменистите места из цялата страна. Цъфти към края на пролетта.
Минзухарът се размножава чрез клубенолуковици. В началото на лятото, след прецъфтяването и засъхването на надземните части, се изваждат от почвата и се просушават на сенчесто, сухо и проветриво място. Образувалите се детки се отделят от големите. Засаждат се отново през есента (септември-октомври) на 6-8 см разстояние едно от друго и на 7-8 см дълбочина.
Изискват леки песъчливи почви и слънчево местоположение.

Източник:  Вестник за ГРАДИНАТА

видяна: 11161
dfgdfg

 

 

Коментари

георги тодоров 12
17 март 2010 | 15:02
имам домашно за минзухара

 

цветелина 11клас.
25 март 2010 | 06:24
розов минзухар през 2010година

 

цветелина 11клас.
25 март 2010 | 06:25
жълти минзухари през 2010г.

 

антоанета
05 дек. 2011 | 15:55
има ли сега по цветарските магазини мензухари 5,12,2011 г

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  20 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?