Акалифа

Отровните
Акалифата - чаровната опасна гостенка
Много капризничи за условията на настаняване

Акалифата (Acalypha) е чаровна гостенка от тропиците. Към този род се отнасят 400 вида вечнозелени храсти. Може да се отглежка както заради цветовете й, така и заради листата. Най-популярна е A. hispida. Идва от Индонезия и у нас вирее само в саксия. Листата й са овално-елиптични, със заострено връхче, тъмнозелени. На техния фон с особена прелест изпъкват падащите класовидни червени съцветия. Те може да достигнат 40 см дължина. Заради тях често наричат акалифата четинеста, а немците са й дали нежното име “котешка опашка”.
Като листно-декоративни се налагат видовете A. godseffiana - със зелени листа, обточени с бели краища и A. weluensiana - с бронзовозелени листа, с червени и малинови петна. С красотата си се отличава и едролистната акалифа (A. Macrophylla). Нейните листа са оливено-бронзови с розови петна. При пипане са грапави, покрити с груби власинки. Цветовете й са дребни, зеленикави, събрани в класовидно съцветие, не са декоративни.
Богата почва и висока влажност
Красивата акалифа е и капризна. Тя изисква по-голямо внимание. Много важна е температурата. Оптималната през лятото е 20-25oС,  през зимата трябва да осигурите повече от 18 градуса. Ако температурата падне под 15oС, то листата и съцветията започват да падат. Растенията изискват много светлина. Поставят ли се на не добре осветени места, баграта на листата започва да избледнява, но трябва да я пазите и от прякото слънце.
Въздушната влажност трябва да е относително висока. При сух въздух листата се поразяват от акари, пожълтяват и опадат. Затова всеки ден пулверизирайте растенията с вода със стайна температура. Добре е саксията да се постави в широк съд с вода, но така, че тя да не влиза в подложката. Целта е да се изпарява и да се омекотява въздуха около растенията. През пролетно-летния сезон се полива редовно, но никога почвата не се преовлажнява.
За да е в изящна форма акалифата изисква много богата на хранителни вещества почвена смес, която същевременно да е лека. Съставяйте я от чимовка, листовка, добре разложен оборски тор и пясък в съотношение 2:2:2:1. Саксиите трябва да се ниски и широки, защото кореновата система е плитка и мощна. Добрият дренаж е задължителен.
Размножава се през топлите месеци
Акалифата се размножава вегетативно. Оформят се стъблени резници с 2-3 листа. През пролетта и лятото лесно се вкореняват в промит пясък или във вода. За да се избегне загниване на резниците, в съда се пуска парченце дървени въглища. Вкореняването протича за около 18-20 дни. С възрастта растенията губят част от листата си, затова през 2-3 години трябва да се подмладяват. Всяка пролет се прехвърлят в по-голяма саксия с по-богата почвена смес. С резитба се предизвиква по-буйно разклоняване. Красивата акалифа обаче е отровна. След работа задължително измивайте ръцете си със сапун и не допускайте децата да си играят с растението.


видяна: 1977
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?