Зелено, по-зелено - Кърджали и Силистра

Зелено, по-зелено - Кърджали и Силистра

Класация по зеленина

Нито един от градовете не получи максимума от 10 точки

Да кажеш на човек, че е зелен, звучи почти обидно, но за зеленината си всяко селище може да получи пълна десетка.
Зелените площи са третият критерий (от общо 40), по който "24 часа" и Дарик радио се нагърбиха с отговорната и авторитетна задача да определят най-добрия за живеене град в България.
Общо взето, българските градове имат доста паркове, градинки и зеленина. Соцуправниците правеха площадите по един и същ грандомански тертип: с много бетон и мраморни площади. Но трябва да признаем, че оставиха и много зелени площи в градовете. И задачата на уж демократичните им наследници беша просто да поддържат тази зеленина. Е, ако могат и да я разширяват.
Как са нещата от зелена гледна точка в 35-те града, които участват в класацията?
Кореспондентите на вестника и радиото си свършиха професионално работата, безпристрастната комисия след ожесточени спорове и дебати подреди градовете. Нито един от тях не получи максималните 10, както и 9 точки.
На първо място застанаха два града от двата края на България - най-южният Кърджали и най-североизточният - Силистра.
Проучването на кореспондентите потвърди славата на Кърджали, който отдавна се смята за един от най-зелените градове на България. Около 40% от общата площ на града са зелени площи, на човек се падат по 19 кв. м от тях. В самия център също има добре пъддържани градинки, почти всички улици са с много липи, кестени и др.
Кърджали има три парка: Простор, Горубсо и Градската градина. В Простор се намира детско влакче, което се движи по истински железни релси - единствената подобна атракция в България. Съвсем доскоро там на воля са се разхождали сърни и елени. Веднъж един елен дори промушил с рогата си минаващ по улицата трабант.
Силистра спечели 8 точки главно поради две причини. Над 2/3 от града са зелени площи. А неговият Дунавски парк, който се простира на повече от 130 декара, е признат за първия обществен парк в България и на 140 години! В него има всевъзможни дървета и цветни градини, разходката сред тях е истинско удоволствие.
Осем града са събрали по 7 точки от 10-те възможни:
Русе, Стара Загора, Смолян, Свищов, Ловеч, Велико Търново, Варна и София.
Русе има хубави градски паркове и достатъчно за размерите си зеленина. Младежки парк е най-големият. Цяло чудо е, че в него все още не се строи и няма много бирарии, кафенета и други заведения.
Стара Загора е градът на липите и на поетите. Това беше поетичното му име преди, сега поети почти няма, защото поезия къща не храни. Липи все още има, но би било добре техният брой да расте, а не да намалява. Парковете и зелените площи заемат около 25% от територията на града. Уникаляният паркс Аязмото е естествена част от Средна гора.
Смолян се намира в сърцето но Родопите и отвсякъде е заобиколен от вечно зелени гори. Преди години лично Тодор Живков откри новия му център, в него също има бвого бетон и камък, но иначе градът тъне в зеленина. Най-големият и хубав парк се казва Чинара и е кръстен на най-старото дърво, което надминава 250 години. Смолян е съвсем близо до големите зимни курорти Пампорово и Чепеларе, както и до новостроящите се Момчиловци на изток и Перелик на запад.
Крайдунавският Свищов, родното място на Алеко Константинов, бащата на Бай Ганьо, също се гордее с много паркове и градини. Той е един от малкото ни селища, където междублоковите градинки се поддържат в добро състояние. Любимото място за разходка на местните хора е паркът Калето, в който има красиви дървета и цветя.
Свищовлии не без самочувствие наричат града си Града на 100-те първи неща - първият освободен от руските войски, с първо местно самоуправление, първото българско читалище, първият български хор и др.
Ловеч, градът на първия български космонавт, буквално е потънал в зеленина. Двата му парка Баш бунар, който е по поречието на р. Осъм, и Стратеш над града са само на 200-300 м от центъра. През пролетта ароматът на люляци омайва жителите на 45- хилядния град.
Старата българска столица Велико Търново също е много зелен град. Има няколко красиви парка, чиято обща площ надхвърля 830 дка и са много добре поддържани.
Със своите 30% процента зелени площи от общата площ на града и морската ни столица Варна сериозно се намеси в състезанието за най-зелено селище. Морската градина е несравнима с големината и растителността си, подържа се много грижливо. В самия център на града също има красиви градинки.
От всички български градове само София има парк, който носи фамилното име на кмета си - Борисовата градина. Разбира се, тя е кръстена на цар Борис III ІІ, но ако попиташ играещите по алеите хлапета, може и да кажат, че е назована на името на Бойко Борисов.
В последните години Паркът на свободата, както бе известен през социалистическо време, беше позанемарен, но амбициозният кмет сигурно ще продължи темпа от съживяването на езерото "Ариана" и не след дълго може да видим облагородена и Борисовата градина.
Много красив е и Южният парк, който може би излиза най-скъп на семейния бюджет, ако решите да разходите там децата си. Проблем при него са многото реституционни апетити, които доведоха до строителство в самото сърце на парка. А основният проблем на София е , че бумът на строителството изпреварва в пъти озеленяването й и в момента зелените площи са едва 10% от общата площ на столицата. Предвидено увеличение на зелената система до 38 кв. м зелена територия на човек.
Последните 6 места само с по 3 точки заемат градовете Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив и Благоевград, който спечели за най-слънчев град.


видяна: 1739
dfgdfg

 

 

Коментари

турист
25 окт. 2011 | 19:25
Пълни глупости . Най- зеления град в България е Тетевен .

 

туристка
27 фев. 2016 | 15:11
Аз съм жителка на град Силистра :) и мога да потвърдя, че Силистра е най-зеления град в цяла България. Защото Силистра се намира на Североизточната част на България, намира се до река Дунав. Има 4 вида разкопки в града ни. Града ни е създаден от пра историята. Мога да ти потвърдя защото съм обикаляла България и Тетевен не е толкова зелен колкото Силистра. :) И пълни глупости пишеш ти. :)

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  24 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?