Глоксиния /Каменно цвете/

Глоксиния /Каменно цвете/

Gloxinia (Sinningia)

Каменното цвете се храни интензивно след покоя

Преди да заспи, постепенно намалявайте дозата течен тор

Каменното цвете, както у нас се нарича синингията, известна и като глоксиния, е едно от най-красивите саксийни цветя. За да вникнем в тайните й и необходимостта от подхранване, трябва да сме наясно с ботаническото устройство и биологичните особености на вида.

В почвата тази чаровница развива видоизменено стъбло, което има вид на грудка. Тази хитрост тя е “измислила” и усъвършенствала хиляди години в горещите райони на Бразилия, откъдето произхожда. Така с най-малко надземна маса растението за един сезон успява не само да разцъфти с приказните си едри фунийки, но и да натрупа резервни хранителни вещества за следващата година.

При нашите климатични условия се налага растенията да презимуват в старата саксия необезпокоявани. Внимателно се събуждат, обикновено през февруари. Вечерта се поливат, а на сутринта лесно се изваждат от старата саксия. Основният проблем с храненето трябва да решите точно в този момент. Съставете богата на хранителни вещества почвена смес от добре разложена букова листовка, прегорял овчи тор, торф и пясък в съотношение 2:2:1:1. Това ще осигури на растенията богата хранителна среда и те ще цъфтят в изящен вид.

Ако обаче към края на цъфтежа забележите, че листата не са пищни и тъмнозелени, това е знак да помислите за подхранване. Важно е да знаете, че концентрацията на изкуствените торове трябва да е слаба - 1 г за 1 л вода. Ако това ви затруднява, набавете си течен тор за цъфтящи видове. Използвайте най-ниската посочена доза в указанието. В случай че прекалите с торенето, грудката ще остане не добре подготвена за почивка и за жалост, когато е торена силно, тя може да загние.

За да сте сигурни в успеха, внимавайте при подготовка на покоя, който е относителен, защото точно през това време се формират бъдещите цветове. Всички вещества трябва да се изтеглят от листата и да преминат в грудката. Тове се реализира, като поливната доза се намалява постепенно. Така листата бавно ще пожълтеят и чак тогава ще изсъхнат. Настъпил е моментът да прекратите поливането напълно. Саксиите приберете на тъмно но топло място. Положете ги леко наклонени.

Източник:  Вестник за ГРАДИНАТА

видяна: 61640
dfgdfg

 

 

Коментари

мими
09 март 2010 | 19:55
обожавам това красиво цвете наскоро си купих розова да я пресадя ли има пъпки страх ме да не я явредя

 

нежи
10 апри. 2010 | 11:33
него пресаждай ще го развалиш.

 

миро
15 май 2010 | 11:00
Днес си купих такива цветя мн са красиви дано успея да ги запазя живи и здрави и след време да успея да ги разножа

 

зелиш
15 май 2010 | 17:23
имам няколко вида камени цветя лесно се отглеждат и се размножават от листа

 

тони
22 юни 2010 | 14:28
моите каменни цветя им изсъхват върховете на цветовете

 

галя иванова
27 юни 2010 | 10:06
аз имам тьмно синьо каменно цвете.бих искала да разменя от моето цвете за друг цвят.има голямо разнообразие от цветове и ще се радвам ако някой се съглси да си разменим.

 

галя иванова
27 юни 2010 | 10:08
имейлат ми е galq7709@abv.bg

 

милена
26 сеп. 2010 | 05:41
Бих искала да попитам наскоро имах рожден ден и ми подариха каменно цвете сега да го оставя и чак февруари ли кога да го разсадя в смисал да го прехвърля в по голяма саксия.И друго колко често да го поливам?

 

МАРИЯ
28 сеп. 2010 | 17:14
много обожавам това цвете и аз имам в розово с бели ивици,дано да се справя с него

 

МАРИЯ
28 сеп. 2010 | 17:15
а относно Галя аз мога да ти дам от моето.

 

Зорница
20 окт. 2010 | 09:43
Здравейте!
Търся камено цвете за подарък на една колежка, която много го харева,но неможе да си намери.
Благодаря

 

милена
24 окт. 2010 | 21:42
Здравейте! Аз обожавам това цвете имах над 20 саксий, но сменихме дограмата и те се съсипаха. Полива се умерено само в подложката и се подхранва с течен тор за цъфтящи растения. Когато ги купите не ги приспивайте първата година защото луковичката е малка. Това са моите съвети към вас момичета.Успех

 

Диди
30 окт. 2010 | 17:20
Здравейте! В края на месец септември ми подариха каменно цвете което още не беше цъфтяло, от тогава доста порастна, но така и не цъфна. Продължава да е зелено и свежо. Може ли някой да ме посъветва как да го гледам - дали да го чакам да цъфне или трябва да го приспивам?
Благодаря :)

 

Искра
04 ноем. 2010 | 21:17
моето цвете много бързо увехна като го пребрах вътре дали изобщо ще се сабуди как мислите ?

 

ВЪЗКРЕСИЯ
19 ноем. 2010 | 14:12
ИМАМ ОКОЛО 15 ВИДА ГЛОКСИНИИ, НО КАТО ГЛЕДАМ В ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦАТА
С ФОТОСИТЕ СЪМ ВЪЗХИТЕНА ОТ ГОЛЯМОТО РАЗНООБРАЗИЕ. А АЗ СИ МИСЛЯ , ЧЕ ИМАМ ПОЧТИ ВСИЧКИ ВИДОВЕ. САМО СЕ ЗАБЛУЖДАВАМ. СЕГА ВСИЧКИТЕ МИ САКСИИ СПЯТ. НО НА ПРОЛЕТ Т.Е.КЪМ КРАЯ НА ЮНИ МИ СЕ ОБАДЕТЕ .ЩЕ РАЗМЕНИМ ЛИСТЕНЦА. СЛИВЕН 044636333 ИЛИ 044662448.

 

Ива
07 дек. 2010 | 17:40
Днес видях, че в Бриколаж /София/ са докарали глоксинии по 6 лв. Има най-различни видове - бели, розови, червени, лилави, шарени, кичести и обикновени.

 

Цветелина 8 години
19 май 2011 | 13:37
Точно днес си купих Каменно цвете бихте ли ми казали как да го запазя живо до2013 година обадеше ми се на телефон 0884 70 90 35 на дата 19 юни довиждане и благодаря

 

Оля
21 май 2011 | 09:27
Здравейте,
миналата година март месец ми дадоха 4 листа, от различни водове каменни цветя (много красиви)...поставих ги във вода и само едно оцеля и пусна коренчета..незнам точно кое на цвят е :) посадих го имаше мъничка грудка, литенцето му умря, но грудката беше станала 3 см. поливах си го както навсякъде пише...вече мина повече от година, но нито лито му расте нито нищо...Днес като го поливах забелязах мъничко черженикаво-зелено мъхче, почти наподобяващо листо....Как да го запазя за да порасне? Имам нужда от помощ!!!

 

Оля
21 май 2011 | 09:32
за контакти с мен q1w23@abv.bg

 

мария
30 май 2011 | 19:03
Здравейте,
имам 15 саксии каменни цветя.Отглеждат се много лесно ,някои вобще не съм ги приспивала .Още през януари ,февруари започвам да ги поливам и в началото на април имах цъфнали.По време на цъфтеж ги поливам почти всеки ден.Обичат много светлина и да е топло.

 

людмила
13 юни 2011 | 13:00
Уважаеми момичета,прекрасното каменно цвете се размножава и със срязване на вече порасналата грудка. Направете го когато листенцата изсъхнат и преди да заспи .УСПЕХ

 

вера
26 юни 2011 | 11:39
От почти 10 години гледам различни каменни цветя. Най-красивите, които съм виждала, и с най-много цветове, са били от вътрешната страна на прозорци на полутъмни приземни стаи. Моите ги гледам на южна тераса, после южни прозорци, не обичам наливане на много вода - може и в чинийка, може и отгоре, но много умерено, защото грудката си задържа водата. В никакъв случай пръскане на листата и цветовете с вода - както и на теменужките, ще умрат. В никакъв случай силна пряка слънчева светлина - пак ще умрат. Юли-август им е силата за цъфтеж и за разсаждени: от всичко съм разсаждала - от листо, от прецъфтял цвят - в чашка с вода и по-големи коренчета. Самите чашки с вода също трябва да са на светлина и по възможност - прозрачни, заради хлорофила. Ако са на тераса, ги държа от вътрешната страна, където лъчите на слънцето не ги ожарват. Ако са на прозорец - също от вътрешната му страна. Разбира се, най-лесно се разсаждат, когато от почвата се подават два корена - избили са чесници от грудката. Грудките ги деля късна есен, когато вече са прецъфтели. Почти вече съм сигурна, че каменното цвете обича лоша и суха почва - освен в едно село при стара баба, наскоро видях и в една поликлиника напълно запуснато каменно цвете - крайно лоша почва, стегната, суха, от вътрешната страна на прозореца - а то ще се пръсне от големина, листа и цвят. попитах кой го гледа да ми дадат от този едър сорт, а те ми казаха, че само се гледало. Защо ли се казва "каменно"?

 

Веселин
25 сеп. 2011 | 18:54
Миналата година отгледах от листо каменно цвете. От май до септември все цъфти. Има два братя в саксията. Как и кога да ги разделя, за да имам догодина две сакси? който знае моля Ви отговорете ми.

 

стефка шишкова
21 окт. 2011 | 05:56
Имам няколко цвята , които ми подари моята свекърва. Първата година ги гледах в хола на топло и те израснаха на височина и не ми цъфнаха изобщо дожаля ми да ги хвърля и ги сложих на студено но светло място , а те от тогава не спират да цъфтят и не съм ги приспивала вече 2год.

 

симеонка тоткова
19 юни 2012 | 16:06
От къде. Може. Да си добавя ново защото ми изчезна

 

рени
24 юни 2012 | 10:38
много го харесвам това цвете

 

Бони
20 сеп. 2012 | 06:15
Вчера 19.09.2012г. си засадих едно листо от същото цвете което бях накиснала предварително и беше пуснало коренчета. Полях го и го оставих. Сега чакам да видя какво ще стане. Дали ще тръгне нагоре или ще умре.Скоро няма да го поливам, но дали ще цъфти тази година, ако тръгне? Някой може ли да ми отговори. Благодаря предварително!

 

Валка
01 окт. 2012 | 12:04
На мен ми подариха и преди два месеца посадих листото, цяло лято стоя на южна тераса, не растеше, но беше свежо. Преди 2 дни листото завяхна и направо ми се струва, че умира. Прибрах го по на сянка, но не знам какво да правя. Дали се приспива само и ако е така какво следва да го правя?

 

Йонита
07 ян. 2013 | 15:08
Размножаванета може да стане от листо. Откъсвате го и веднага засаждате в саксийка, като отгоре го похлупвате с буркан. Престоява така 2-3 седмици и и мате ново цвете

 

Малинка
04 фев. 2013 | 00:46
И аз имам това цвете, от семе и 2-ра год вече само расте и цъфти, хич не е спало :) а листата му са огромни направо. Гледам го в хола до голям прозорец, не на пряка светлина, поливам го 1 път в седмицата /понякога и по-рядко ако забравя.

 

Зори
23 май 2013 | 07:28
Дами от Пловдив, хайде да разменяме листа от каменното цвете.Аз имам три цвята.Пишете на zoraw@abv.bg

 

галя николова
07 май 2014 | 06:09
каменното цвете се размножава от листо заровено в пръст. Там се образува нова
грудка, ако листото разбира се остане живо. Масля, че във вода е по трудно.

 

Ива
14 май 2014 | 08:09
Здравейте момичета! Моля за съвет. Миналата година ми подариха каменно цвете. Цъфтеше и имаше големи листа. Аз не бях много наясно как се гледа и когато в края на есента изсъхна реших, че е умряло. Преместих саксията на една студена покрита тераса докато се отърва от нея. И така пролетта съвсем неочаквано за мен порасна ново цвете. Сега знам, че то е спяло зимния си сън. Проблемът е, че от тогава то порасна много. Даже стана като каскадно растение, но листата му са доста по малки в сравнение с тези от миналата година и, въпреки че стеблото му е дълго около 30см. не цъфти. Моля дайте някакъв съвет. Дали да не го подрежа, за да стане ниско и по този начин може би ще стимулирам цъфтеж? Нямам идея какво да правя...

 

роко
08 ян. 2015 | 16:04
Здравейте . как да я събудя

 

пипи
08 март 2015 | 13:40
много е красиво аз имам цикламено

 

мими
15 март 2015 | 08:32
Търся си грудки от кичести глоксиния, ако някой има нека пише майла ми е mariana_@gbg.bg

 

мими
15 март 2015 | 08:35
Ива, било е на тъмно и се е издължило, стъблото е отишло към светлината. не го режи рискуваш да не покара отново, а относно цъфтежа е рано още за пъпки и цвят, поливай рядко и то само в подложката и го сложи на прозорец

 

Надя
07 май 2015 | 13:37
Аз си купих 6 луковици на това прекрасно цвете,избили са листенца,но се чудя правилно ли съм го посадила,някъде четох,че се засажда с дупката към пръстта,но от тази дупка са избили листата,логично е те да са отгоре на повърхността-права ли съм?

 

Илияна Илиева
15 май 2015 | 06:26
Здравейте , и аз се зарибих по тези глоксинии. Имам въпрос: на една от саксиите пи покафеняха върховете на листата. Рових се в нета да видя защо, но не намерих нищо. Моля за помощ.

 

Надя
26 май 2015 | 10:25
Най-вероятно сте го преполяли или сте намокрили листата и ако е било на слънце са изгорели,поне при мен така се получи :(

 

йорданка
13 юни 2015 | 20:03
Имам каменно цвете,цветовете заедно със стъблото започнаха да покафеняват та дори и пъпките . Какво да правя?

 

Миглена
16 юни 2015 | 17:02
Имам Глоксиния. Листата се много големи и зелени проблема е при цветовете.От много малки стават кафяви.Цъфнал е само един от тях който е много голям.А има и още един здрав.Някой може ли да ми каже нещо за това? За контакт: miglena781@abv.bg

 

росица
23 юни 2015 | 10:40
от 21 юни и аз имам камино цвете но не бях чела нищо из форумаи сега като чета мисля че съм направила май голяма грешка ,вчера взех чего присадих от тая малка саксийка дали ще се повреди.

 

Дарина
24 юни 2015 | 07:50
Имам няколко вида от това прекрасно цвете.Много го харесвам.Понякога обаче някои от цветовете покафеняват.Някой знае ли на какво се дължи това?

 

Таня
26 авг. 2015 | 09:43
След безброй опити /есенна засипват вечен сън / от 6-7 години имам каменно цвете - лилаво като на снимката . Порасна от грудка. За тези години нито веднъж не съм го пресадила /подхранвам го амониева селитра/. При поливане съм мокрила листата, спи зимен сън в ъгъла на стаята в сянката на полица. но с тази саксия НЯМАМ проблем. По същото време съм правила опити -от грудка , готово цвете , от листо с най - различни други цветове - много внимавам с тях но приспя ли ги и .... Тази година на две червени / плътно червено и с бял кант/ цветя покафеняха цветовете ... едното бе до там ..... , другото не пусна повече цветове . Вече почвам да си мисля , че различните цветове са избирателно издръжливи . При вас с червените цветя така ли се получава?

 

Деси
15 сеп. 2015 | 23:03
Здравйте!Гледам каменни цветя от 5 години, но това не ми се беше случвало...Сложих листа във вода да пуснат коренче, както обикновенно, но този път под коренчето във водата изникнаха листенца от малки образувания в корена като грудки. Някой може ли да ми помогне как да ги засадя?Да отрежа ли листото, което е над водата и по този начин от долната страна новоизлязлите под вода листенца да гледат нагоре???
Благодаря

 

Валентина
11 окт. 2015 | 13:13
Аз миетоне го приспивам вече година и го размножавам, не от натопено във вода листо, а от цветоносните дръжки. Тях потапям след като прецъфтят. Сега имам над 10 отделни саксийки и не спират да ме радват с цъфтежа си!

 

Валерия (Пловдив)
10 фев. 2016 | 09:46
Към Таня - от години отглеждам няколко вида и постоянно правя опити да ги размножавам, за да не ги загубя. С някои става много лесно, а други - просто не се размножават, не пускат корени, листата изгниват. Така изгубих една изумителна трицветна "тигрина" (на точки), която бях купила онлайн, а също и любимата ми тъмнолилава. Също така едни цъфтят обилно от ранна пролет до късна есен, да не казвам до декември, а други - по 3 - 4 цвята за година при еднакви условия. Едни заспиват, въпреки че още ги поливам, а други отказват да спят дори и да не ги поливам, така че да, убедена съм, че различните сортове се "държат" различно. С удоволствие бих разменяла листа от моите видове (поне от тези, които се събудят) с други любители на тези разкошни цветя! valiep@abv.bg

 

Жанна
27 фев. 2016 | 16:05
Здравейте. Глоксинията ми прокара, но расте на височина. Същото се случи миналата година. Израстна 20 сантиметра с малки листа. Сега трябва ли да режа горните листа,съответно и част от стъблото и, за да се образува розетка или нищо няма да се получи след като така се деформира?

 

До Жанна
22 март 2016 | 09:10
Изглежда не й достига светлината и ако продължава така, няма да цъфне. Аз бих я преместила на доста по-светло, където листата й ще наедреят и има шанс да пусне някой цвят, а после бих отрязала върха, за да се разклони. Възможно е да пусне и ново растение от самата грудка. Междувременно я вържете към висока пръчица, за да не се пречупи , но използвайте пластмасова, например сламка или от балон. Дървените мухлясват в пръстта и ще заразят цветето с плесени, и ще го изгубите. Успех!
Валерия

 

Жанна
14 апри. 2016 | 13:26
До

 

Жанна
14 апри. 2016 | 13:31
До Валерия
Мерси за отговора. Точно така направих. Оставих я до прозореца и отрязах върха, в резултат на което листата наедряха и се появи ново растение. Престраших се и разрязах грудката на две. Пресадих в две саксии. С нетърпение чакам резултата.

 

Катерина
01 май 2016 | 12:25
Каменното цвете като има пъпки може ли да се пресажда

 

Валерия (Пловдив)
19 май 2016 | 14:34
Много пъти съм ги пресаждала, докато са с пъпки, просто трябва да се прехвърлят със старата пръст или поне с част от нея в новата саксия, за да не "разберат", иначе, ако пръстта се смени изцяло, има период на боледуване (омекват и клюмват) и или се съвземат, или загиват.

До Жанна: Браво за куража да разрежете грудката. :) Дано и двете Ви растения са се хванали и скоро да цъфнат.

 

Росица Асланова-Бургас
22 сеп. 2016 | 15:02
Имам Глоксиния,от няколко години.Вече са 10 саксии от 7 цвята.Все още са много свежи и продължават да цъвтят.Гледам ги на източен прозорец и не мога да разбера кога ще заспят.Присаждала съм от листо и от цвят.

 

ИВАНКА
12 окт. 2016 | 10:33
СЕГА МИ Я ПОДАРИХА И Е С МНОГО ЦВЯТ КОГА ЗАСПИВА

 

Сиана Анатолиева Александдрова
15 дек. 2016 | 17:31
Това не е камено цвете.????

 

Нора
10 юни 2017 | 07:54
Здравейте момичета,до всички от София!На съботния пазар в Подуяне има човек,който продава това цвете.Сергията му е отрупана с глоксинии,преброих около 20 различни вида,всичките цъфнали,божествена красота!Продава ги по 8 лева.

 

надя мануилова
12 апри. 2018 | 12:41
могат ли да се гледат навън като се затопли времето

 

Валя
12 апри. 2018 | 15:19
Могат, но зависи от изложението. Май най-добре е на северно. На източно и особено на южно и западно слънцето ще ги изпече.

 

Веси
15 апри. 2018 | 15:38
Моля за съвет, ...листата на цветето започнаха по края да се свиват и не изглеждат добре. Не мога да разбера какво каквосеслучва, ...може би е преполято?

 

Таня
11 юни 2018 | 07:39
Аз имах такова цвете ,майка ми на цялата тераса беше отрупала с най-различни цветя, в няколко вида, розово, синьо, червено с бяло очертание, синьо с бяло очертание и чисто бяло. Но преди 25 години. Но после постепенно ми изчезнаха , изсъхнаха. На доста хора давах от тях, но сега когато искам да ги захвана отново, няма от къде да намеря. Може ли някой да ми каже продават ли се и на грутка в магазини за цветя, и по колко вървят.

 

Таня
11 юни 2018 | 07:56
Знам , че се прихващат и от листа и от прецъвтялото цветче.

 

георги
14 юли 2018 | 18:46
къде предлагат луковици на кичести каменни ?

 

Р. Димитрова
03 авг. 2018 | 04:03
Грудки тази година си купих от М иМ Трейдинг. Бяха две на северен прозорец отвън, но все пакпечеше. Мислех че са зажинали покараха бурени. И като чистех треволяка ведната саксия намерих вече покарала едната глонсиния.

 

Таня
02 окт. 2018 | 08:55
Моята глоксиния цъфти в червено по-края с бяло,лятото беше на северният прозорец, на заградената тераса, но сега я преместих в хола на южно

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  16 сеп. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?