Стевия - медена билка

Стевия - медена билка

Зад врата с табела “Термостатна” се извършва тайнството на ин витрото. Три жени внимателно наглеждат стотици епруветки. Следят за температурата, която поддържа климатикът в помещението. Регулират осветлението. Грижат се за хранителната среда, в която се развиват бъдещите организми. После клонират.
Лабораторията е на филиала на земеделския институт в Шумен в близкото с. Царев брод. Тя обаче не е за създаване на човешки живот, а за изкуствено размножаване на стевия. Билката влиза в България преди 30 г. благодарение на усърдието, упоритостта и ентусиазма на ст.н.с. II ст. Йорданка Славова и колегите й. Сега отглеждането на най-сладкия природен продукт в света продължава до днес. Миналото лято Славова е отгледала 1000 растения, които са дали 28 кг листа за чай - лечебен и сладък.
“Идват хора от цяла България, за да си купят листа. Някои от тях ни търсят вече трета година”, споделя д-р Славова. Тя е ръководител на лабораторията по тъканни култури към земеделския институт и е посветила голяма част от научната си дейност на стевията, т.нар. медена билка.
“Дълга и чудна е историята на стевията”, разказва Славова. Билката съществува в диво състояние в Парагвай, Уругвай, в някои части на Китай. Ползва се повече от 1500 г. Вероятно първи са разбрали уникалните й качества индианците гуарани, които живеят и сега в Южна Америка.
В литературата е описано, че преди Колумб да стъпи на континента, те са пиели чай от сладка трева. Гуараните дълго пазели секрета й, но нямало как да се спасят от интереса на чужденците. Парагвайският учен Антонио Бертони я преоткрива за света през XIX в. Първите му публикации за стевията са през 1887 г. Бертони кръщава билката на своето име. През 1905 г. я отнася към рода стевия, семейство астрови. Твърди се, че в света има повече от 80 вида стевии. Полезната и сладката обаче е именно Stevia rebaudiana Bertoni.
Тайната на стевията е разгадана през 1931 г. от френските химици Бридед и Лавел. Опитите им дават като резултат чисто бяло кристално вещество, което те наричат стевиозид. Експериментите с животните не показват токсични ефекти и европейците, и американците почват за умуват как да култивират растението. Многобройни изследвания доказват, че стевиозидът е най-сладкият природен продукт на земята. Учените смятат, че има уникални лечебни и оздравяващи свойства.
Стевията не може да се гледа във всички райони, естествената й среда е топла, няма студена зима като при нас. Тя е многогодишно растение, но при нас се отглежда като едногодишно”, обяснява Славова. Всяка есен тя и колегите й Галина Захариева и Димитрина Златанова прибират коренищата и ги съхраняват в лабораторията. Пазят ги на топло - при 5-6 градуса, и на светло. През пролетта ги пробуждат малко по-рано, разчленяват коренището и размножават растението. На полето го изнасят, когато е сигурно, че няма опасност да паднат слани.
“Екстрактът от стевия е по-сладък от 100 до 300 пъти от захарозата. Листата й съдържат глюкозиди, пектини, витамини, 17 различни аминокиселини, микроелементи, антиоксиданти, ефирни масла”, изброява Славова. Дългогодишната работа на изследователски колективи от цял свят доказва, че стевията и екстрактът от нея са много полезни продукти и облекчават състоянието на болни от инсулинозависим диабет, хора със затлъстяване и заболявания, свързани с обмяната на веществата.
“Стевията регулира съдържанието на захар в кръвта и понижава нивото на инсулин, намалява повишеното кръвно налягане, подобрява работата на храносмилателния тракт, тонизира и укрепва сърцето”,
посочва Славова.
Билката е мечтата на всяка жена, защото не съдържа и една калория, а подслажда многократно повече от захарта. У нас обаче тя не се отглежда масово. В Шумен я донася през 1978 г. сътрудник от Казанлък. До 1990 г. екипът работи по изследователски проекти и задачи. Икономическата криза след промените у нас обаче го принуждава да спре за известно време отглеждането на стевия.
Допреди 3 г., когато отново я възраждат. Дотогава са поддържали билката ин витро. Сега
коренчетата престояват месец в епруветка,
после нарязват коленцата и ги “клонират” в бурканчета. Напролет ги изнасят на полето.
Литературните източници твърдят, че заради стевията “изгорял” шефът на FDA - комисията по лекарствата и храните в САЩ. Когато се предлага билката да бъде одобрена като хранителна добавка, той отказва. Макар американското законодателство да позволява билки, които са използвани до 1956 г. без да покажат странични ефекти, да се признават автоматично. Оказва се, че шефът на FDA е взел подкуп от производителите на изкуствен подсладител. “Твърди се, че 4 г. в САЩ унищожават билката и литература за нея. Точно преди да се забрани билката в САЩ, през 1990 г. в Китай се провежда IX симпозиум по проблемите на захарния диабет. Там стевията получава златен медал като едно от най-ценните растения, които способстват за повишаване нивото на биоенергийни възможности на човека и позволяват да води активен живот до дълбоки старини.
През 1994 г. САЩ признават стевията за хранителна добавка. В Европа са много предпазливи, но разрешават изследвания. През 1999 г. Европейската комисия по одобрението на храните отказва да даде разрешение за използването й и я забранява за промишлено производство и масова продажба. През 2003 г. обаче е създаден Европейски център по стевията в Льовен, Белгия. Той свиква първия си конгрес година по-късно и лекари и учени изнасят много данни за ползата от стевията и вредата от изкуствените подсладители.
От базата на земеделския институт в Шумен специално са питали РИОКОЗ има ли проблем да продават сушени листа за чай. Насочили ги да проверят в наредба за растенията, които е забранено да се влагат в хранителни добавки, от 2004 г. “Стевията липсва в списъка, затова продаваме листа. Миналата година от 1000 растения събрахме и изсушихме 28 кг листа. От тях стават 100 л чай”, похвали се Славова. Цената на 1 кг е 75 лв. От 1 г се прави литър чай.
“Умолявам всички, които ще проявят интерес към стевията, да имат търпение до август. В момента не разполагаме с никакви количества от листа”, каза Славова. После призна, че специално отглеждат една саксия, за да я представят на изложението “Агра” в Пловдив през февруари.
“Очаквам скоро да признаят стевията като храна и в ЕС, за да може спокойно да се внася и да намери приложение в хранителната промишленост. Комерсиалната страна не ме интересува, не се притеснявам и ако производството мине в частни ръце. Важно е хората да имат алтернатива на бялата захар и изкуствените подсладители”, казва Славова.

В Япония най-много тачат растението емигрант

Най-големият консуматор на стевия е Япония. През 1954 г. тя започва да отглежда растението в оранжерии и го включва в програма за спасение на нацията от последствията от американските ядрени бомбардировки. Вече има 240 продукта, в които тя влиза. Дори представителствата на "Нестле" и "Кока Кола" там са сменили захарта и астарпама в продуктите си със стевия.
В момента стевията е одобрена като хранителна добавка в Южна Корея и е широко достъпна в Китай, Тайван и Малайзия. В САЩ широкото използване на продукцията от преработката на стевията е от 1995 г., а през 1997 г. Пентагонът обмисля да я включи в рационалното хранене на армията на страната.
Руските и украинските сайтове наричат стевията растение емигрант. Определят пътя й от Парагвай до Европа като дълъг и труден и разказват как медената трева стига до Русия през 30-те години на XX в. Акад. Николай Вавилов, растениевъд и географ, прави дълги и безплодни опити да получи растението по официален път. Заради неуспеха през 1931 г. при участието си в научна експедиция в Латинска Америка той събира и пренася нелегално семена на растението. Отначало никое от посадените семенца не покълва. Скоро самият Вавилов е репресиран и загива в сталинските лагери.
След смъртта му темата за стевията също умира и се възражда чак след 40 г., когато учени от Института по захарно цвекло във Воронеж успяват да го развият. Най-мощната база за изследване на новото растение е създадена в Киев, която остава такава и в постсъветското пространство. Търси се приложението й като оптимална добавка в храната на космонавти и военни.
Възможностите на стевията като подсладител са изследвани и през 1941 г. от учен в Королевската ботаническа градина. Причината е в големия дефицит на захар и подсладители в Англия заради немската блокада през Втората световна война.

МАЯ КОНОВА

видяна: 29726
dfgdfg

 

 

Коментари

Петър Шиков
24 март 2010 | 14:37
Запърви път чувам затази билка помгала за нормализиране на кръвната захар каде може дасе намери.

 

ЕЛИ ПЕЕВА
15 апри. 2010 | 13:17
КАК ДА СИ ЗАКУПЯ ПОНЕ ЕДИН КОРЕН.МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ.

 

дафина атанасова
30 апри. 2010 | 11:07
ако искате да си закупите чай от стевия моля обадете се на тел 8570494

 

Дафина Атанасова
30 апри. 2010 | 11:12
Ще се радвам и ще бъда доволна от факта че ще мога да помогна на много хора които имат нужда от тази билка Моля чакам Вашето обаждане на домашен телефон 8570494

 

Дафина Атанасова
02 май 2010 | 12:57
Моля да бъда извинена че не съм посочила кода на София така че ако искате да ми се обадите трябва да наберете 028570494.Ще чакам Вашите позвънявания с цел информация и поръчка на сладката билка СТЕВИЯ

 

Галина Ангелова
15 май 2010 | 18:47
Благодаря на Дафи за предоставената възможност да си закупя Стевия толкова бързо.Билката е разфасована по 1 грам и е в удобни пликчета за чай.

 

калин костов
01 юни 2010 | 07:00
и тази билка е поредното доказателство за античовешката същност на фармацевтичните и химически концерни и на максимата : " излекуваният пациент е изгубен пациент "

 

Снежана Дякова
01 юни 2010 | 19:51
Изумително!Бих искала да отглеждам това чудо в двора си.Прочетох,че Дафинка продава разсад,но нали стевията се отглежда в Шумен?Ако има такава възможност как бих могла да я закупя?Моля,пишете на akromegal@abv.bg

 

Алпина
20 юни 2010 | 08:11
Предлагам разсад от стевия. www.zelena-prolet.com

 

илиана антонова
24 юни 2010 | 18:36
стевия можете да намерите в нови искър фирма витрофлора-софия оод

 

Любомира Тодорова
18 юли 2010 | 16:21
Бях чувала някога името на тази невероятна билка, но едва сега срещам толкова подробна информация. Дано се появи на пазара чая от СТЕВИЯ!

 

Татяна Иванова
28 авг. 2010 | 15:17
Пия Стевия от три месеца.Чувствам се много по-добре.Имам проблеми с кръвната захар, холестерол, високо кръвно и куп други нерезположения. Сега се чувствам добре, най-вече не съм непрекъсната уморена. Имам енергия и желание за работа.

 

Александров
27 сеп. 2010 | 06:45
За тези,които са от Шумен и наблизо-стевия -изсушени и пакетирани листа и разсад може да си купите от Земеделски институт-тел. 054 830448 ,продава се в събота и на щанд на пазара.

 

Николов
14 окт. 2010 | 13:01
Всичко казано за стевията е вярно. Но това с листата е малко несериозно . Стевия се пройзвежда от две години и в България и се продава в аптеките. Това са течен екстракт и таблети от стевия, който са произведени от стандартизиран екстракт на растението. Произхода на разтението ( Stevia Rebaudiana ) е с произход Парагваи или страните от Южна Америка , а екстракта от него е пройзведен във водещи европейски фирми като Франция.

 

Върла Шуменка
21 окт. 2010 | 06:40
Г-н Николов, семейството ни ползва стевия от 3 години вече, на листа. Правим си чай, страхотен е . От 13 захарта в кръвта на майка ми падна на 5,1. Кое му е несериозното- не мога да разбера????? Несериозно е да пиеш капки, в шишенце, отколкото да си направиш сутрин ароматен билков чай от листата на това вкусно биле. Успех!

 

Пеева
06 ноем. 2010 | 17:01
В Земеделски институт-Шумен стевията се отглежда близо 30 години.По различни причини, които са изнесени в статията, тя се отглеждаше "ин когнито".През последните две години,след като от ЕС вече е разрешено ползуването на това растение, проучванията се насочиха освен за производството на сухи листа, така и на семена и разсад от стевия.
Желаещите да закупят сухи листа, коренища или семена, да позвънят на тел: 054 86 28 34, 054 830 448 или agr_inst@abv.bg и ще получите пълна информация.

 

Балталийска
06 ноем. 2010 | 17:59
Като знаем какви ментета се предлагат на пазара, знае ли се какво съдържат пликчетата за чай от стевия?
Лично предпочитам сухите листа на стевията, които Земеделски институт предлага и мога да ги видя.Всичко друго е под съмнение.

 

ЯНЕВ
14 ноем. 2010 | 14:49
Щом е доказана тая билка стевия защо не се предлага на държавно ниво.

 

Шуменец
07 дек. 2010 | 17:24
Какво по-държавно ниво от това да се предлага в един институт, който е в структурата на Селскостопанска академия?

 

милко моллов
10 дек. 2010 | 18:27
моя работничка е диабетичка. откакто почна да яде листа стевия 2 сутрин 2 на обяд две вечер няма никакви проблеми.
ПРОИЗВЕЖДАМ РАЗСАД СТЕВИЯ В НЕОГРАНИЧЕНИ КОЛИЧЕСТВА
GSM 0888 460 282.

 

Стоян
20 фев. 2011 | 11:01
И аз искам да си закупя листа от стевия. От Пловдив съм и търся най-близкото място, от където да си купя листа на стевия. За контакти 0896676853

 

Тодор Тодоров
14 март 2011 | 17:58
Значи разбирам, че стевия отглеждат доста хора в страната и вече правят бизнес със семана, корни разсад и листа. Нека започне промишлено отглеждане от частни фермери, за да завоюваме ниша в страни, където още не популярна стевията. Ето колко е находчив българинът, а някои казват, че сме мързеливи и ...... Както у нас се разпространи лофантът, но не се произвежда масово и да се предлага на вътрешния пазар масово и за износ, така се движат нещата и със стевията. Жалко!

 

шуменец
18 апри. 2011 | 08:06
ами винаги можете да си поръчате стевия на тел 054 830455 и ще се достави по куриер

 

Петър
08 май 2011 | 09:49
Някой може ли да опише подробно как се гледа тази билка и кои части се ползват.

 

Иванова
06 юни 2011 | 11:01
Къде може да се намери севия на капки, с които да се подслажда храна, кафе и чай?

 

Милчева
06 юни 2011 | 11:45
Внясям СТЕВИЯ от Парагвай. Разполагам с количества от новата реколта. Предлагам я в целофанови пакетчета под формата на изсушени и пресовани листа по 50 гр. За количества - отстъпка. Тел.-0877 513787.

 

красимира димитрова
14 юни 2011 | 14:05
Аз отглеждам стевия и продавам за контакти и информация тел.0898464562

 

ева
21 юни 2011 | 10:40
тук има описание откъде да се доставят семена и разсад http://stevia-bg.info/%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5/

 

мирела
22 юни 2011 | 08:38
има я в био магазините както и в tealandbg.com и на листa и течна и на прах :)

 

Милена
31 авг. 2011 | 17:07
стевията от земеделския институт Шумен, с какъв процент ребаудиозиди е? предполагам че са създали селекция.

 

иана
03 сеп. 2011 | 09:22
много е полезно

 

Милена Петрова
30 сеп. 2011 | 19:43
И ние като всички наши колеги предлагаме стевия, внос от Парагвай много добра селекция с висок процент ребаудиозиди. Телефонът ни за контакти: 0878 83 21 91 и 0878 45 67 45

 

Георги
24 окт. 2011 | 18:35
Тази от Парагвай не е чиста поне тази която аз съм виждал.

 

Проф.дсн, Ил.Учкунов
13 дек. 2011 | 12:03
В Земеделският институт-Шумен стевията не е нова култура, както се посочва в статията!! В момента се разработва мащабен научно-изследователски проект в областа на селекцията, интродукцията и технологията на отглеждането на растението стевия.Голямото разнообразие от генетичен материал ни прави оптимисти по отношение перспективността на растението в нашата страна!!Общо стевиевите глюкозиди при нашите селекционни материали е от110,4 до 149,8mg/g суха маса,което е едно относително добро съдържание! Института предлага за закупуване суха маса, семена и разсад с наложен платеж на тел:054830448

 

иван
09 ян. 2012 | 23:00
Стевия екстракт струва около 100 лева за кило. И е по сладко 280 пъти от захарта.
Разре6ението се баве6е заради титаните в захаропроизводството.
Тука не ми се верва нешо да стане.
Вицте картофите. В Холандия от декар имат по 5 тона. Тука под тон. Има тези данни в страницата на ФАО.
Така е със стевията.......

Е....изнасяма ве4е и корк...по няколко тона.....

 

Милко Недев
19 юли 2012 | 08:43
Разсад от стевия може да се поръча на www.hobi-semena .com

 

емка
12 сеп. 2012 | 19:20
аз си имам стевия и смятам да си я гледам ако не се повреди нещо

 

Злати Димов
14 апри. 2013 | 15:00
Професионален опит: http://steviabg.free.bg/

 

Мария Христова Миркова
10 юни 2013 | 21:45
Здравейте аз също бях скиптично настроена ,но си купих от http://steviabg.free.bg и съм доволна при положение ,че хората ми обясниха как се отглежда няколко пъти се свързвах с тях....доволна съм !!

 

д-р Елена Николова
21 сеп. 2013 | 11:59
Продавам сухи листа от Стевия, с много добро качество и високо количество на стевиозидите (сладост), произведена в България, област Пловдив. За контакти: 0878745485

 

Ева
12 авг. 2014 | 09:32
Здравейте, интересувам се от билката.0034 653345721WatsAp y Viber.Как може да се достави в Испания?

 

Ели
23 апри. 2016 | 20:48
Много е жалко че в България земеделието не се насочва към тези култури които са биохрани.отпускат се субсидии за традиционни зърнени култури,зеленчуци и плодове а нашата земя може да ражда много повече.

 

Колчева
11 ян. 2017 | 21:50
Гледам че коментарите са от минали години,а сега сме 2017,тези телефони валидни ли са,и как да си доставя сухи листа?

 

Павлина Стилиянова
22 ян. 2018 | 09:00
тези телефони валидни ли са

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  16 сеп. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?