Рядък вид орхидея цъфти в Ботаническата градина при БАН

Рядък вид орхидея цъфти в Ботаническата градина при БАН

Малипоенска венерина пантофка /Paphiopedilum malipoense/
Наричаната от китайците “Нефритена” орхидея е описана за науката през 1984 г. (по хербарен образец, събран през 1947 г.!). Едва след това интересният вид е повторно намерен в природата. Среща се в труднодостъпни райони в Китай (юго-източен Юнан и Гуанджу) и най-северните райони на Виетнам. Обитава стръмни скалисти варовити склонове, между 570 и 1600 м надм. в-на.

Красиви са листата - те са събрани по 5-7 в розетка, дълги са до 20 и широки до 4 см, тъмно зелени, мраморно напетнени отгоре, с пурпурен оттенък отдолу. Цветовете се развиват по един, на дълга до 30 см дръжка. Самият цвят може да достигне до 9 см в диаметър. Околоцветните листчета са в нефритено зелена гама, с тъмно пурпурни жилки. Доминира устната (“пантофката”), която опалисцира и, заедно с контрастно оцветената в бяло и тъмно пурпурно колонка, привлича насекомите опрашители.
Поради неотдавното откриване, както и трудното отглеждане, видът се среща много рядко в колекциите на ботаническите градини и любителите на орхидеи.
Нашето растение е получено от Кралските ботанически градини, Кю, Великобритания, по програмата “Редки орхидеи”, през 1991 г. То е от първия посев на този вид, направен от човека, а не от майката природа. Тази година цъфти за втори път и цветът е по-едър от първия (през 2006 г.).
Във връзка с цъфтежа на уникалния вид, оранжериите на Ботаническата градина ще работят в събота и неделя (извънредно) от 10 до 17 часа.

Разположение и транспорт:
Градината се намира в подножието на Витоша, над Околовръстния път между бул. “България” и бул. “Черни връх” (Драгалевско шосе).
     Авт. № 111 - спирка Газостанция;
     Авт. № 64 - спирка Киноцентъра;
     Достъп с лични автомобили само от Около-връстен път, локалната лента на южното платно.
Телефон за справки и информация:  967 11 05
Ботаническата градина се извинява, че поради ремонта на Околовръстния път достъпът до градината е затруднен, но считаме за свой дълг да информираме обществеността за чудесното събитие. Желаещите да видят оригиналния цвят следва да се екипират с обувки за "off road" и настроение за приключение.

видяна: 2065
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  24 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?