Растителни парфюми - Санталово дърво

Растителни парфюми - Санталово дърво

На Индийското крайбрежие може да попаднете на вечно зеленото бяло санталово дърво, Santalum album ( Santalaceae). В Индия от древността дървесината на това растение се използва в религиозните обреди. Дълги кервани пресичали пустинята на Персия и Арабия и превозвали товарите от ценното дърво в Египет, Гърция и Рим. То било едно от най-ценните парфюмерийни средства, от древността до днес. И сега то е любимо ароматично средство на Изтока. С него се кади. Същата роля играе и при арабите, които го наричат „шандал”- оттук е известно като санталово дърво.
Прясната дървесина на санталовото дърво няма миризма; едва след изсушаване добива характерната сладка миризма. Това се дължи на факта, че дървесината има около 5% летливо масло. Главен производител на санталова дървесина и масло е окръгът Мисоре в Южна Индия. Дървото достига зрелост едва като стане на 60 години. В окръга Мисоре има заповед да не се секат дървета докато сами не изсъхнат. След като се отсекат, се нарязват на малки парчета, кората и меката дървесина се отделят и се оставя само твърдата, която именно е търсената суровина. Дървесината е ценна не само поради това , че е ароматична, но и защото от нея се изработват кутийки, различни украшения или пръчици за изгаряне по време на религиозни тържества.
Санталовото масло се получава чрез дестилация на раздробената дървесина. Има голямо значение за парфюмерията. То влиза неизменно в съдържанието на всеки парфюм с ориенталски характер.
Санталовото дърво е полупаразитно. След като семената му поникнот, органите, с които паразитира, проникват в корените на близките храсти или дървета и черпят от тях хранителни вещества. Опитите показват, че ако около санталовото дърво се махнат всички други растения, корените му се удължават, като напразно търсят чужди корени. Лишено от хранителни вещества, дървото изсъхва.

видяна: 2255
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  18 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?