БИБЛЕЙСКА МАННА

БИБЛЕЙСКА МАННА

Думата „манна” звучи почти еднакво на всички европейски езици. Произхожда от еврейската дума “man”, която значи дар небесен. Според легендата именно манната е тайнствената храна, която пада от небето, за да спаси от глад израилтяните в пустинята. Днес знаем, че библейската манна е била най-вероятно лишейната манна (Lecanora esculenta), която масово се среща в каменната пустиня в Южна Азия и Северна Африка. И до днес тя е храна за бедното чергарско население.
По време на суша дребни частици разкъсана тъкан на лишеи се разнасят от вятъра на значителни разстояния. Те падат на земята под формата на тъй нареченият дъжд от манна. Под влияние на росата парченцата лишеи набъбват и образуват зрънца, големи колкото грахово зърно. Тази кашица няма кой знае какъв вкус. Съвременните жители на пустинята получават от този лишей храна, която е известна като земен хляб.
Според друга хипотеза библейската манна е изсъхнал сок, изтекъл от наранените клончета на тамарикса, Tamarix mannifera (сем. Tamaricaceae). Това растение е разпространено от Египет до Афганистан и носи популярното наименование есенна манна. Насекомите Coccus manniparus нараняват храста като снасят яйцата си в кората му. Растението отделя бял сок, който застива по клоните във формата на топчета. Белите тамариксови топчета се събират от местното население сутрин рано, слънцето топи манната, която започва да изтича на земята. Тази манна съдържа около 55% захари и около 25% глюкоза и се употребява като заместител на захарта. В Полша понякога се употребява т. нар. мазовецка манна, която се получава от ядливата манна, (Glyceria fluitans - трева на водните басейни). Получената вкусна кашица преди няколко десетки години е била най- разпространената храна в Северен Волин, а също и в Полесието, в Сандомежко и в Бялисток.

видяна: 4251
dfgdfg

 

 

Коментари

Аз
17 авг. 2018 | 17:07
Манна или мана?

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  18 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?