Липа

TILIA L. /Сем. TILIACEAE /

Към този род спадат няколко вида дървета, едни от които се срещат като диворастящи видове, а други се отглеждат като декоративни растения. Всички представляват високи дървета със силно развити и дълбоки корони. Те имат сърцевидни и слабо назъбени листа. Цветовете са дребни събрани по много в съцветие, чиято дръжка е сраснала с един прилистник. Цветовете са много миризливи и се посещават масово от пчелите. Затова липата минава за едно от най-медоносните растения. Цветовете се появяват според вида през юни, юли и август.
Липата вирее добре на дълбоки, свежи и умерено влажни почви. Много зле и се отразява почвената, а особено и атмосферната суша. Поради това липата не вирее добре в по-сухи области с горещо и безводно лято. В такъв случай листата и окапват преждевременно. Липата расте добре и на сянка.
Тя по-трудно понася пресаждането.
Размножава се чрез семена, издънки и присаждане. Чрез семена се развъждат обикновено ботаническите видове, като T. cordata, T. heterophylla, T. platyphyllos и др. Семето обикновено никне на втората година от посяването. Ако е събрано преди пълната му зрелост може да поникне по-рано. Най-добре е да се стратифицира една година и да се посее чак на втората пролет. По-редките видове и вариетети се размножават чрез присаждане. Силно растящите видове, като T. tomentosa, T. amerikana и др., се присаждат върху T. platyphyllos, а слабо растящите като, T. euchlora, - върху T. cordata. Самото присаждане се извършва на будна или спяща пъпка през май и юли, странично под кора през юли, август и на копулация през април. Липата дава лесно издънки и затова често се размножава с такива.  Тя мъчно образува прави стъбла и за да се получат такива стъбла, се постъпва така: Засаждат се издънки които 2-3 години се режат ниско до земята, за да се засили коренът и даде на третата година силен и здрав летораст.
Липата се реже умерено.
Използва се за отлично медоносно растение, за бране на липов цвят, за единично и групово засаждане в парка и най-вече като великолепно алейно дърво за улици и площади.
Известни са повече от 20 вида липа по-важните от които са следните.
T. americana L. Отечество – Северна Америка. Представлява високо 40 м дърво с широко закръглена корона. Листата са широко овални, 10-20 см дълги, жилави, тъмнозелени отгоре и по-светли отдолу. Цветовете са много миризливи и се явяват през юли. Има буен растеж и се подава на резитба. Издържа повече на топлина и суша.
 T. cordata Mill. Дребнолистна липа . Отечество Европа. Достига до 25 м височина, като развива право и дебело стебло, завършващо с много разклонена гъста и топчеста корона. Листата са дребни, 3-6 см дълги, закръглено яйцевидни, тъмнозелени, отдолу синьозелени. Цъфти през юни с много миризливи цветове. Издържа на студ и засенчване.
T. euchlora K. Koch.  Кримска липа. Отечество – Южна Европа. Представлява бастард между T. cordata и T. dasystyla. Достига до 20 м височина и образува закръглено овална корона. Листата са големи до 10 см, яйцевидни, лъскаво тъмнозелени, отдолу светлозелени. Цъфти през юни. Листата на тази липа се запазват до късно, като не се повреждат от праха, сушата и топлината. Размножава се чрез присаждане. Използва се като отлично алейно дърво.
T. platyphyllos Scop. Едролистна липа. Отечество – Европа. Представлява дърво до 40 м  високо, с широко пирамидална корона. Листата са закръглено сърцевидни. 12 см дълги, ярко зелени, отдолу по-светли, беловлакнести. Цъфти през юни. Представлява красиво парково, но лошо алейно дърво, понеже е чувствително към сушата и често още през август, листата пожълтяват. T. pl. var.aurea. Едногодишните леторасли стават през зимата  ярко зеленожълти. T. pl. var.rubra.  През зимата клоните добиват ярко кафявочервен цвят.
T. tomentosa Mnch. Сребролистна липа. Отечество – Южна и Източна Европа. Отличава се от другите липи по пирамидалната си и по-гъста корона. Достига до 30 м височина и има изправени клони. Листата са до 10 см дълги, закръглено сърцевидни, тъмнозелени, отдолу сребристобели. На есен те стават златожълти. Цъфти най-късно от всички липи. Тази е най-хубавата и често срещана у нас липа. Понася повече от всички други по-голямата слънчева топлина. Размножава се главно чрез присаждане.

видяна: 37358
dfgdfg

 

 

Коментари

Йонито
21 март 2010 | 10:46
Според мен липата е едно красиво дърво с прекрасен аромат.

 

атанаска
11 май 2010 | 18:35
имаме липа в двора си от около 7-8 години. можете ли да ми кажете защо не цъфти?

 

Мария
23 май 2010 | 12:45
През цялата зима пием липов чай той е много полезен за организма ни

 

Валери
22 юни 2010 | 16:06
Имам един въпрос. Кой вид липа е с най-ароматни цветове и най-хубав за чай?

 

виктория
23 март 2011 | 12:39
аз много обичам липов чай

 

Маргарита
04 апри. 2011 | 11:03
имам липа от 6-7 години защо не цъфти?

 

Илия Гарев
28 апри. 2011 | 04:46
Имам засадена липа в моя дом. Върви добре. Интересува ме колко години след засаждането започва да цъфти?

 

Велико, Варна
25 май 2011 | 15:02
И аз имам три липови дръвчета от 5 години в двора, пресадени 2006 г. но още не цъфтят! Защо?!

 

Виктор Топалски
27 ноем. 2011 | 11:51
Може ли някой да ми каже как да засея липа от семена?

 

иван
17 май 2012 | 16:57
ако някой знае да посочи коя година след засаждането липата знае да цъфти???

 

иван
17 май 2012 | 16:59
[знае} трябва

 

Ивалена
11 юни 2012 | 12:22
Незнам защо вашите липи не цъфтят но в една детска градина преди 2г. засадиха малко драв4е фиданка и ве4е е отрупано, значи е би трябвало да имате вече.

 

Тилия
11 юли 2012 | 15:48
Имаме малък двор с две сливи. Много искам там да посадя липа. Въпросът ми е може ли това да навреди на плодните дръвчета, тъй като липите стават високи и имат мощна коренова система? Подчертавам, че дворът ни не е много голям.

 

Милен
03 сеп. 2012 | 10:44
Забелязах, че под липовото дърво не вирее нито плевел, нито културно растения. Явно действа като краен хербицид. Някой има ли повече информация?

 

Кирил
18 сеп. 2012 | 14:31
Бях в Париж и там ми направи впечатлени,че до стеблото на ново посадено дърво вертикално и до стеблото има положена ПВЦ тръба с Ф-4см.,явно за напояване и да не се вдига коренната ситема на дървото на горе ида търси влага при повъхностното напояване,при кото се нарушават плочките по тротоарите.Ако някой има познания по тази технология да каже има ли нещо като резервоар с дупки за изтичане на водата след напълване през тази тръба/например туба или бутилка с дупки,която да играе ролята на резервоар/ ? Благодаря предварително!

 

Кирил
18 сеп. 2012 | 14:41
Искам да добавя ,че въпроснта тръба с Ф-4 см.се изгига до стеблото на не повече от20-30см на повърхноста. може да пишете и на е-меил kam_ko@abv.bg.

 

Дени
05 март 2013 | 17:12
Според мен липата е красиво дърво с прекрасен аромат.

 

ГРИБ
10 апри. 2013 | 14:09
Защо секaт тези прекрасни дървета, какви са законовите норми, на какви санкции подлежaт общините при масова сeч.

 

Тилия
16 апри. 2013 | 05:55
И при нас ги секат масово......... заради драгоценните им нови тротоари. .Затова си засадихме липово дръвче в двора. Не знам дали има нормална държава, където секат дърветата , когато правят тротоарите. В Бургас има само липи в ценръра, но центъра и тротоарите блестят. На всяко дърво отдолу е поставена метална решетка, значи има начини но няма желание да се запазят тези хубави дървета при нас. Искаме си липите!

 

ГРИБ
17 май 2013 | 19:35
ЕДИН СЪВЕТ СИ ПОЗВОЛЯВАМ НОРМАЛНИ ХОРА БОРЕТЕ СЕ ЗА ДЪРВОТО ДОКАТО Е ЦЯЛО КОГАТО ГО ОТРЕЖАТ И СЪЛЗИ ДА РОНИШ ВСЕ Е ТАЯ АЗ НЕ УСПЯХ

 

ГРИБ
17 май 2013 | 19:41
Моля за мнение по коментара на Кирил

 

Тилия
20 юни 2013 | 15:10
Борихме се докато бяха цели, но и ние не успяхме. Защото бяхме шепа хора срещу останалите, които приемат дърветата като невъодушевени предмети, а не като живи организми............

 

Николай
28 окт. 2013 | 17:58
Плодоносенето на дребнолистната липа започва към 20 годишна възраст (размножена чрез семена) и почти ежегодно дава изобилен плод. Разлиства се в началото на май, а цъфти в края на юни и началото на юли. Плодовете узряват към края на август или през септември.

За да съкратим срока за влизане в цъфтеж в нашия разсадник прилагаме размножаване на липата чрез вкореняване на зрели резници и присаждане.От изключителна важност е правилното ежегодно оформяне на дръвчето.Така се получава цъфтеж още на десетата,а в отделни случаи, дори на осмата година.

 

Калина
02 март 2014 | 14:54
Имам липа от 10 години и още не цъфти, не знам защо.

 

Дядо Матей
07 юли 2014 | 09:45
Аз деля липите на два вида. Цъвтящи през края на май и началото на юни. Вторите цъвтят в края на юни и началото на юли. За мен вторите имат по-ароматни цветове. Искам да засадя от вторите. При нас в кв. Борово още се чувстват. Който знае подробно как се размножават, да сподели. Благодаря на всички любители на всякакви дървета. Най добре е работещите в разсадник да споделят къде се намира.. Бъдете здрави и щастливи.

 

албена
15 авг. 2014 | 12:27
и аз имам липа на 6 години и още не е цъфтяла,отговорете ми защо

 

Тилия
10 юни 2015 | 19:01
Е, моето е на 3 години, значи ще почакам :) Аз и така му се кефя , защото по принцип липите са ми любимите дървета и заради самото им излъчване. А по горните коментари за цъфтежа разбирам, че трябва да се въоръжа с търпение.

 

Мими
25 юни 2015 | 18:43
Липата,която цъфти най-късно и е с най-наситен аромат е Tilia tomentosa. Поразрових и се оказа, че някои разсадници я продават .

 

Марияна
27 окт. 2018 | 09:36
Липата пред къщата ми започна да изсъхва. Тя е около 50 годишна. Твърде стара ли е или проблемът е друг. Появиха се дървесни гъби по карата. Мога ли да я спася?

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  20 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?