КАРАМФИЛОВО ДЪРВО

КАРАМФИЛОВО ДЪРВО

Карамфиловото дърво, Eugenia caryophyllata (сем.Myrtaceae), е високо до 15 м. Дава ценна подправка, която се нарича „карамфил”.
Историята
на разпространението на това растение е доста интересна. Вероятно китайците са го познавали още ІІІ в пр. Хр. Както съобщават хрониките, пратениците от Ява за Китай вземали със себе си карамфил. По време на аудиенцията при него те дъвчели карамфил, за да благоухаят пред китайския император. Португалците засадили това растение на Молукските острови и постигнали монопол за търговията с тази подправка за почти 100 г. През периода от ХVІІ до началото на ХІХ век карамфилът бил превозван с кораби до Европа. Конкуренцията водела до морски битки между португалци, испанци, холандци и англичани. Посред бял ден корабите пренасящи ценната подправка били нападани от пиратите. Били извършвани и грабежи на плантациите.
През 1790 г големият френски мореплавател Поавр след огромни трудности успял да открадне растението от Молукските острови и да го пренесе  на островите Бурбон / сега Реюнион/ и Мавриций, на които бил губернатор. Така възникнали карамфиловите плантации.
През 1818 г арабите пренасят семената на карамфиловото дърво на островите Занзибар и Пемба близо до източна Африка. Тук се развила известната в цял свят карамфилова промишленост. Тогава отсичат почти всички кокосови палми  на островите, за да ги заменят с карамфилови дървета. През 1872 г обаче силен циклон едва не отнася плантациите. Наложило се да се създават отново. В края на последното столетие карамфиловите дървета били нападнати от т. нар. внезапна смърт, в следствие на което в страната загинали 70% от дърветата. Дълго време причината на болестта не била известна. По късно се установява, че при отчупване на пъпките се повреждат клоните, а мравките пък занасят гъби в наранените места, които поразяват дървото.
Карамфилът, който е известен като подправка, след изсушаване прилича по форма на цвят  карамфил, откъдето е наименованието на растението. Тази подправка съдържа рекордно количество ароматно масло, което достига 20%. Намира широко приложение в хранителната промишленост и в козметиката. В лечебното дело се прилага като антисептично средство.

От едно дърво се получава средно 3 кг карамфил, обаче на остров Мадагаскар, където има много стари дървета, беритбата може да завърши и с 50 кг.
Ако пъпките се оставят по-дълго на дървото, от цветовете се раждат плодове, приличащи на пъпки, но по-набъбнали. Те са по-лоша суровина, наричана на английски език обикновено mother cloves - майка на карамфилите.

видяна: 3241
dfgdfg

 

 

Коментари

илона
04 март 2010 | 11:20
продава лисе в България расад от карамфилово дърво и как се отглежда

 

вяра щерионова
26 юли 2014 | 14:47
Интересно

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  18 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?