Грудките на гладиолите се изваждат в сухо време

Грудките на гладиолите се изваждат в сухо време

Правилно извадените и просушени грудки на гладиолите гарантират добрата им съхраняемост до следващата пролет. Клубенолуковиците (грудките) обикновено узряват през последната седмица на септември - началото на октoмври и тогава започва изваждането им, като се започва от ранните сртове. Към момента на изваждането грудките трябва лесно да се отделят от майчината грудка и същевремнно да не са отделени още от нея. Стъблото се изрязва 1-2 см над грудката. По-напред се изваждат грудките, които са били отгледани от по-големи луковици, а по-късно - от детките. Ако се закъснее с изважадането, особено при влажна  и хладна есен, почти е сигурно заразяването им с гъбни и бактериални болести. Растенията се подкопават с лопати или с вила при топло време и суха почва. Откопаните растения внимателно се оттърсват от пръстта и се разстилат на полиетиленова постелка. Болните веднага се отделят и изгарят. За да се ускори просушаването, може веднага да се отстрани страта майчина грудка, която често се явява като опасен източник на инфекции. Ако това не стане в деня на откопаването, по-добре е старата грудка да се отстрани след пълното просушаване на материала, когато по новите грудки вече се е образувала твърда коричка (обвивка). При сухо и топло време грудките се оставят да се просушат 1-3 дни на слънце, а после, ако е възможно, се препоръчва да бъдат пренесени в отоплявани проветриви помещения с температура 35-40°С. Там остават до пълното им просъхване. Това бързо просушаване предпазва посадъчния материал от развитието на различни патогени. Ако няма условия за бързо просушаване, тогава грудките се поставят в топло и проветриво помещение, като на всеки 2-3 дни се преравят с ръка. По-нататък грудките се съхраняват в марлени чувалчета или в щайги в хладни помещения - от 0 до 5-8°С.


видяна: 12102
dfgdfg

 

 

Коментари

Д.ХАДЖИЛАЗОВА
01 сеп. 2014 | 10:04
ОБСТОЙНА ИНФОРМАЦИЯ

 

БАЙ-МИЛЕ
22 сеп. 2015 | 02:25
Благодаря за номера с майчината грудка

 

Иванка Башалова
25 сеп. 2015 | 06:37
Моята не цъфна...

 

Минчо Танев
13 окт. 2015 | 14:29
Извадих луковиците . Около всяка има безброй покълнили вече детки . На всяко стебло има само по една огромна грудка /луковица/ Говори се за стари и нови - кои какви са ? Другото е ясно !

 

Радка Бояджиева
14 авг. 2017 | 17:11
Задължително ли е да се вадят грудките всяка година?Моите гладиоли са засадени в големи саксии и не съм ги вадила една година.

 

Пепи Либчева
19 окт. 2017 | 13:53
Моля обяснете какво се прави с детките на гладиолите?

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?