Модерно озеленяване…

Модерно озеленяване…

или озеленяване на модерното

текст: ланд. Арх. Йордан Караколев

Бум в строителството на търговски центрове? Определено. Очаква се да продължи с пълни темпове и през следващите няколко години. Особено в страните от Централна и Източна Европа. Според Property-Magazine.eu през настоящата 2008 г. и следващата 2009 г. общата застроена площ на търговските центрове, които предстои да бъдат открити в Източна Европа, се очаква да се увеличи с около 22 млн. кв. м!
А какво ще се случи със зелените площи?

Озеленяването на подобни обекти се счита за цяла наука не само от гледна точка на интериорния дизайн, а и от страна на физиологичните потребности на растенията. Най-добрите решения, разбира се, се получават тогава, когато при проектирането на архитектурата и интериора се потърси мнението на ландшафтен специалист.
В тези случаи още в началната фаза на проекта могат да се заложат необходимите дълбочини на почвата за съответната растителност, необходимото осветление и вода за поливане.  Дори и най-смелите архитектурни и дизайнерски идеи могат да бъдат подкрепени с растителни и цветни композиции. В по-големите и мащабни пространства често използвано решение е да се имитира истинска търговска улица на закрито. В този случай магазините и заведенията са изтеглени в периферията, като така се оформя голямо вътрешно пространство.

Чрез умело сепариране тази площ се превръща във вътрешен площад или пасаж, натоварен с функциите на истинска търговска улица. Озеленяването е богато с много и разнообразна растителност, места за сядане, малки водни ефекти и др.

Тези зони са натоварени и с търговски функции, за да се постигне желаното от инвеститорите икономическо натоварване на площите. За озеленяване могат да се използват дори едроразмерни растения, които да се засадят редово като улично насаждение в предварително изградени контейнери. Размерът на клетките зависи от големината на растението. Оформянето на отделните кътове с цветя или храсти може да бъде и чрез изграждане на вани с необходимата дълбочина и форма. Навсякъде почвеният профил трябва да бъде с необходимата хидроизолация, дренажна и поливна система. При по-традиционен подход могат да се използват и готови съдове с различни размери.

Растителните видове, които могат да се използват, са много и най-разнообразни.
За оформяне на едрите растителни обеми можете да използвате различни видове: Фикуси (Ficus), Ареукария, (Araucaria), Хамедорея (Chamaedorea), Цикас (Cycas), Нолина (Nolina), Драцена (Dracena), Дизиготека (Dizygotheca), Ховея (Howea), Монстера (Monstera), Пахира (Pachira), Феникс (Phoenix), Шефлера (Schefflera), Юка (Yucca), Вашингтония (Washingtonia), Хамедорея (Chamaedorea) и др.

За дооформяне на по-едрите растителни обеми или за самостоятелни групи от по-ниска растителност подходящи са: Аглонема (Aglonema), Алпиниа (Alpinia), Асплениум (Asplenium), Калатея (Calathea), Кодеум (Codiaeum), Колеус (Coleus), Кордилине (Cordyline), Ктенанте (Ctenanthe), Дифенбахия (Diffenbachia), Евонимус (Euonymus), Фитония (Fittonia), Каланхое (Kalanchoe), Маранта (Maranta), Нефролепис (Nephrolepsis), Спатифилум (Spathiphyllum) и др.
Ниски и почвопокривни видове, които могат да допълнят основните групи, са:
Атириум (Athhyrium), Фитония (Fittonia), Каланхое (Kalanchoe), Микролепия (Microlepia), Нефролепсис (Nefpholepsis), Нертера (Nertera), Оксалис (Oxalis), Пелея (Pellaea), Пеперомия (Peperomia), Погонатерум (Pogonatherum), Птерис (Pteris), Салагинела (Selaginella), Солейролия (Soleirolia) и др.

При нужда от стелеща се и падаща растителност може да се използват:
Ампелопсис (Ampelopsis), Калисия (Callisia), Цисус (Cissus), Кодонанте (Codonanthe), Колумнея (Columnea), Епипремнум (Epipremnum), Хедера (Hedera), Хоя (Hoya), Микания (Mikania), Седум (Sedum), Сингониум (Syngnium), Толмея (Tolmeia), Традесканция (Tradescantia) и др.
Разбира се, проблемите за растителността тук съвсем не са малко. Микроклиматът в оранжерията, където се отглеждат растенията, и тези на климатизираната среда са доста различни. За живите цветя вредно влияние освен липсата на влажност в принудително климатизирания въздух, проблем са и запрашеността и липсата на достатъчно количество естествена светлина.

Освен микроклимата, не трябва да забравяме и нуждата от редовно поливане, подхранване, пресаждане, подрязване, третиране с препарати и много други ежедневни дейности, които несъмнено налагат професионална поддръжка. Говорейки за поддръжката, трябва да обърнем внимание и на още един проблем.
В много от случаите при решаването на по-големите интериорни пространства с растителност се „запълват“ неудачно получените ниши или общо казано „проблемните места“.

Бедата е в това, че повече от хората, участващи в проектирането, не се замислят върху факта, че става въпрос за живи организми. Растенията, към които имаме толкова високи естетични изисквания, категорично отказват да изглеждат красиво в образувалата се ниша под стълбището например или в най-тъмния ъгъл на помещението...

Растенията са акцент и като такъв имат нужда от внимание и грижа, за да радват с присъствието си. Ако се подходи с професионализъм, дори най-дръзките и авангардни решения са осъществими.

Смелостта и новаторството са довели до такива постижения в претворяване на екстериора в интериорни решения като водните ефекти на Ngee Ann City, (Сингапур) и Wafi Mall (Дубай); изключителния простор, светлина и пищна растителност на Tokyo Midtown (Токио, Япония), Cottonwood Mall (Солт лейк сити), Allee arcaden (Германия) и Millena Mall (Орландо, Флорида), остъклените като истинско небе покриви на The Galleria, (Хюстън, Тексас, САЩ) и Via Bellagio (Лас Вегас, Невада, САЩ); уюта и зеленината на Bugis Junction (Сингапур), De jardins (Монреал, Квебек), Richmond center (Британска Колумбия), Bayshor center (Отава, Канада) и мн. др.

Стремежът на днешните търговски центрове е да са като въплъщение на изобилието – райска градина, отрупана с плод, в която растителните обеми придават допълнителното усещане, че пазарувайки, вие наистина сте попаднали на седмото небе... А какво по-хубаво, ако зеленият рай ни посреща още пред самата сграда…


видяна: 4743
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  24 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?