Сега засейте карамфила Шабо

Сега засейте карамфила Шабо

Януари и февруари са подходящи месеци за засяване семената на карамфила Шабо. Сеитбата може да се извършва на етапи. Красивият и широко разпространен карамфил Шабо се отнася към групата на постоянно цъфтящите карамфили. Тази група е особенно ценна със свойството си да образува последователно нови стъбла и по този начин да цъфти непрекъснато, стига температурата продължително време да се задържи  над 8° С. Карафилът Шабо, любимо градинско цвете по всички контитенти, е създаден от френския селекционер М. Шабо. За разлика от зимния карамфил, Шабо е по-нисък (достига 40-50 см на височина), има доста здраво стъбло и започва да цъфти още през първата година.
Сортът Шабо се размножава със семена и въпреки че по характер е многогодишно растение, се отглежда като едногодишен. В по-топлите райони спокойно презимува. Предпочита по-леки, песъчливи почви, но добре наторени. Семената се засяват в пластмасови или глинени терини, дървени сандъчета и др., но дълбоки поне от 6 см. Добре е съдовете предварително да се дезинфекцират – пропарване с кипяща вода или с воден разтвор на калиев перманганат. Почваната смес се приготвя още през есента, но в магазините се предлагат и готови субстрати за разсади. Субстратът се подготвя от приблизително равни части чист угнил оборски тор, чимовка и пясък. Съдът се запълва със сместа един ден преди засяването и леко се трамбова. Полива се, но така че почвата да бъде влажна, а не мокъра. Отгоре се насипва 0,5 см промит речен пясък, който се пулверизира, за да се навлажни леко.
Семената се засяват в браздички, дълбоки 3 мм, като семенцата разполагат през 2-3 см едно от друго. За стандартно сандъче с размери 50х35 са необходимо около 2 г семена от карамфила Шабо. Зарийте браздичките с навлажнения пясък, покрийте с двоен пласт хартия (вестник или др.) и сложете сандъчето на място, където температурата на въздуха не превишава 18° С. До покълнването, не трябва да се допуска изсъхване на субстрата и затова при необходимист се пулверизира повърхностният слой. При появата на новите растения сандъчето с посева се премества на светло, близо до прозорец. Поливането по-нататък е само при просъхване на горния слой, и то сутрин. Разсадът не се пикира, понеже корените са слабо разклонени. На постоянно място се разсажда в през втората поливина на април. Започва да цъфти към края на юни.

Източник: практично ръководство ЦВЕТЯ и градини

видяна: 18129
dfgdfg

 

 

Коментари

зори алексиева
16 март 2012 | 20:53
цветарството е изкуство.радост за душата.благословена да е тази красота нека да опазваме природата и да създаваме красиви неща така ще се зареждаме с енергия. благодаря за полезната информация за карамфила шабо

 

Данчо Йовков
11 фев. 2013 | 11:26
Най искрено благодаря за полезният съвет. Надявам се да обгатя моето хоби към невероятната красота създадена от майката природа.

 

КУСЕРОВА
07 апри. 2013 | 07:22
ОТ ДЕТЕ ПОМНЯ ПЪЛНИТЕ САКСИЙ/ПО ТОЧНО СТАРИ КОФИ ИЛИ ТЕНЖЕРИ/ ПЪЛНИ С ОТРУПАНИ ОТ ЦВЯТ КАРАМФИЛИ. НЕ БЕШЕ КАРАМФИЛ ШАБО , НО БЕШЕ АРОМАТЕН И С РАЗЛИЧНИ БАГРИ. ОТ ДОСТА ГОДИНИ ТЪРСЯ ТЕЗИ СТАРИ СОРТОВЕ ПОСАЖДАНИ ОТ МОЯТА БАБА ,НО ЗА МОЕ СЪЖАЛЕНИЕ НЕ ГИ НАМИРАМ. КАРАМФИЛ ШАБО Е ЕДИН ПРЕКРАСЕН ЗАМЕСТНИК НА ТЕЗИ СТАРИ САКСИЙНИ СОРТОВЕ. ПРЕПОРЪЧВАМ НА ВСИЧКИ КОЙТО ОБИЧАТ ЦВЕТЯТА ДА ПРОБВАТ С НЕГО .УСПЕХ!!!

 

Димитрова
13 май 2014 | 07:24
Може да не му е тук мястото, но, където и да е, неграмотността ме дразни и възмущава. Явно не сте на 17-20. Нали по-рано образованието беше по-добро?:
ед.ч. - саксия/мн.ч. - саксиИ; тенДжера; запетая преди ПОСАЖДАНИ; всички, коИто обичат; след запетаята ВИНАГИ има интервал. Това е, засега. Приятен ден, спорно градинарство!

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?