Практически указания за засаждане и отглеждане на градински рози

Практически указания за засаждане и отглеждане на градински рози

автор: Веска Флорова - ФЛОРОВ - 2 ООД


Ако сте отложили да засадите рози в градината си наесен – направете го рано пролетта.


Засаждането на розите на постоянно място може да се извърши на есен или през пролетта. Есенното засаждане при условията на нашата страна, с изключение на най- високите места, е за предпочитане. В този случай розите се вкореняват своевременно и напролет започват по- рано своето развитие. Едновременно със  засаждането есента се прави и зазимяването, като се покрият целите растения с пръст до 20-25 см.височина. През пролетта засаждането на розите започва веднага щом времето позволява да се работи на открито. Забавянето не е желателно, поради ранното затопляне на времето и засушаване, условията стават неблагоприятни за вкореняване. Късното засаждане увеличава риска, самото прихващане става бавно и растенията се развиват слабо през първата година.


Технология на засаждане:
По отношение на почвата декоративните рози не са много взискателни. Като имаме предвид, че те са облагородени върху подложки, които са диви и жизнени растения, може да се обясни тяхната висока приспособимост към най- различни типове почва.
Когато вече сте решили къде да зсадите розата изкопайте ямка дълбока около 30 см. Размесете изкопаната почва 1:1 с добре угнил оборски тор. Опреснете корените на розата преди саденето, като ги скъсите до 18-20 см. Тъка ще стимулирате формирането на младите корени. Поставете розата в изкопаната дупка като не подгъвате кореновата система и внимавате присадката да остане точно на нивото на терена. Насипаната край корените почва трябва да бъде добре трамбована. След засаждането полейте обилно докато се задържи вода отгоре. Това спомага за по-добро слягане на почвата около корените и следователно за успешно прихващане.
При есенното засаждане летораслите не се изрязват а се засипват с 20-25 см. рохкава почва . Тъка розата се зазимява. Рано пролетта нотрупаната почва се премахва до присадката /нивото на терена/ и латораслите се изрязват на 2-3 см. Това съкращаване на старите леторасли стимулира спящите пъпки от присадката и вегетацията започва още при първите топли пролетни дни.
През пролетта, изрязването на летораслите става паралелно с опресняването на кореновата система преди засаждането.


Торене на розите
Розите имат дълъг живот и могат да останат на едно място повече от 20 г. Те не са взискателни на почви, тъй като корена им е дива шипка. Поради непрекъснатия си цъфтеж обаче те се нуждаят от много хранителни елементи, които са необходими за изграждането на цветовете. Ето защо обилното торене е най-важното условие за успешното им отглеждане. Ежегодно торене се прави на есен с оборски тор и суперфосфат. По време на вегетацията е най-удобно и ефикасно да се внасят комбинирани водоразтворими торове за подхранване през листата.


Резитба на розите
Резитбата е важен агротехнически елемент при отглеждане на розите. С нея се цели правилно оформяне на розовия храст и осигуряване на богат и непрекъснат цъфтеж.
На розите се прави основна пролетна резитба. При нея се премахват всички болни и повредени клонки. Същевременно се изрязват на 1-2 пъпки старите леторасти на храстовидните и бордюрните рози. Високостъблените катерещи рози се изрязват в зависимост от това каква форма ще се предаде на храста. Когато разклоненията ще се поддържат на височина 2-3 метра и по-вече, тогава всички разклонения от основата се премахват, за да се образува едно мощно стъбло, което носи връхните разклонения. Връхните разклонения всяка пролет се съкращават на 2-3 пъпки . Ако влачещата роза се развива по ограда или зацветява решетка, тогава броят на основните разклонения се определя в зависимост от площта, която ще покрива. Тогава на основните /от долу/ 2-3 летораста се опресняват страничните клонки .
Важно мероприятие от летните грижи за розите е почистването на прецъфтелите цветове. Съвременните градински рози цъфтят многократно от края на май до първите есенни студове. За да се съкрати времето между два цъфтежа и да се получат по-едри цветове е необходимо редовно да се почистват прецъфтелите цветове, като се изрязват и част от клонките.

видяна: 130012
dfgdfg

 

 

Коментари

Вяра Стефанова
22 окт. 2010 | 11:31
Благодаря Ви, много полезна информация!
Тъй-като се чете от много хора - моля опрашете правописните грешки.

 

Вяра Стефанова
22 окт. 2010 | 11:32
Благодаря Ви, много полезна информация!
Тъй-като се чете от много хора - моля оправете правописните грешки.

 

нели
02 окт. 2011 | 09:13
може ли някакви указания за грижите за стари розови храсти.могат ли след като са били оставени по-високи за 1-2 години, след това да бъдат напролет изрязани по-кардинално, по-ниско .има ли опасност да загинат или да се изродят

 

Дани
16 окт. 2011 | 04:06
Аз имам пред вилата си около 120 храста рози и мога да ви кажа , че можете да си подрежете розата толкова , колкото искате .С рязането тя става по-силна и цветовете й по- едри.

 

Тони
12 ноем. 2011 | 14:58
Прекрасна информация за любимите ми цветя РОЗИ БЛАГОДАРЯ ВИ.

 

Валя
06 ян. 2012 | 13:52
И аз благодаря за информацията-не беше нужно да питам,научих всичко,което ме интересуваше!

 

мария
23 фев. 2012 | 12:55
благодаря получих информация която много ми помогна

 

зора иванова
05 март 2012 | 14:45
Благодаря за чудесната информация, научих това, което ме интересува. Обичам цветята и ще си засадя в двора розови храсти, като ги съчетая по видове.

 

Ани
13 март 2012 | 20:58
Имам въпрос? подариха ми роза, само стебло с цвят, аз я поставих във ваза с вода и сега розата така да се каже е покарала, в смисъл показали са се около 4-5 клончета които са си с листенца и продалжават да растът, обаче няма коренчета, въпросат ми е ако я посадя в това положение ще стане ли нещо?? благодаря предварително!

 

Дани
21 март 2012 | 14:04
Много благодаря за информацията .

 

Пламена
06 авг. 2012 | 18:50
Да ще се хване и да ти кажа ще е по-сигурно т.е. така прихванатите пози не се израждат в шипка. Когато се засади купена от магазина роза тя е "облагородена" и след година две може да се изроди /позата умира и продължава да се развива само шипката/

 

Дима
16 авг. 2012 | 08:04
Имам въпрос? Кога се прави основната резитба на розите-наесен или напролет
Ще ви благодаря, ако ми помогнете със сэвет

 

Татяна
22 авг. 2012 | 11:40
Посадих роза през есента в градинката си-нищо не се получи. Купих си пролетта 2 броя готови покарали и те не се хванаха. Спазвам технологията описана в сайта, но нищо не става. Къде ми е грешката?

 

Поли
21 ноем. 2012 | 19:47
Здравейте! Благодаря Ви за полезната информация! Аз имам градинска роза, но я отглеждам в саксия у дома. Бихте ли ми казали дали зазимяването се отнася и до такива рози, които се отглеждат в домашни условия и нужна ли е резитба през есента?

 

Ели
02 март 2013 | 13:19
Някой започна ли пролетна резитба на розите?

 

Ели
03 март 2013 | 09:55
Къде сте майстори градинари?!
Най-любезно ви моля, да помогнете на любителите на рози, които нямат почти никакъв опит, но пък имат голямо желание и ентусиазъм!
Може ли вече да отгрибваме розите и да извършваме пролетна резитба?
Районът е Североизточна България, на 15 км. северно от Варна. Последните няколко дни са слънчеви, около 10-15 градуса, вечер температурите не падат под нула градуса.
Благодаря предварително!

 

Ваня
17 март 2013 | 08:31
Здравейте ! Много полезна информация, но за вкоренени рози. Ако искам да си вкореня от пръчка?

 

ваня йорданова
26 март 2013 | 14:30
От пръчка се вкоренява най-сполучливо на есен. Пръчката да е около 20 см , правиш си дупка, поставяш пръчката и заравяш около 2/3. Затъпкваш добре, поливаш и захлупваш с шише от безалкохолно с капачката нагоре и отрязано дъно. Така розата презимува. На пролет около април през горещите дни отваряш капачката и вечер я затваряш. Месец май като започнат дъждовете махаш бутилката и ето ти желаната роза вкоренена и може и да ти цъфне. Не забравяй да я поливаш често на пролет за да се вкорени.

 

Ани ?оранова
06 апри. 2013 | 21:25
Искам да знам нещо по вече за влачещи рози.

 

Светлана
11 апри. 2013 | 04:28
От 10 години не загрибвам розите,оставям ги цяла зима със стеблата и ги подрязвам началото на март. Нямам замръзнали рози, а съм в северното подножие на стара планина.

 

Миленита
18 апри. 2013 | 14:46
От 20 год.отглежда рози. Имам 26храста от всички видове-храстовидни, влачещи, мини-бордюрни и щамови. Подрязвам само ранна пролет. Ако не е много мразовито още след 14.02. Живея в Североизточна България.

 

Миленита
18 апри. 2013 | 14:50
Пропуснах да кажа, че също никога не съм зазимявала рози и не са ми измръзвали.

 

хриси
26 май 2013 | 17:30
на 20април засадих влачешта роза но е на сянка има нови листа дали ще порасне и дали ще цъфти това лято 20013

 

мария
15 окт. 2013 | 13:42
Благодаря за информацията

 

Хриси
16 март 2014 | 13:04
Купих си розови корени от магазина. Засадих ги, но се чудя дали да ги покривам с пластмасова бутилка. Чувала съм, че така се прави, но в упътването на розите нищо не се споменава.

 

марияна
24 юни 2014 | 04:59
всяко цвете иска основно грижи и внимание и те са живи същества и те дишат и живеят затова и вниманието ни към всяко цвете трябва да е от особенно значениеабе все едно се грижим за детето си

 

марияна
24 юни 2014 | 05:04
не става само с "купих си и засадих " ами от там насетне грижи внимание и накрая като видиш и самото цвете в истинската му красота т.е.цъвнало и се наслаждаваш на цвета му с една дума грижи и внимание за да има и краен резултат благодаря ви

 

мари
14 сеп. 2014 | 16:46
Здравейте, а как да се преборя с насекомите по розите

 

Фифи
09 окт. 2014 | 10:20
Имам букетни рози засадени в саксии, удачно ли е да ги прибера за зимата на топло или да ги оставя навън!
Благодаря

 

Фанивас
25 окт. 2014 | 11:35
Не дадохте отговор на Фифи, трябва ли да се прибират саксийните рози през зимата от балкона?

 

Лили
04 ноем. 2014 | 06:13
Да разбира се ,''саксийните'' рози се прибират през зимата на по-топло помешение!

 

Донка
05 дек. 2014 | 12:09
Чудесна информация благодаря

 

Нейка
18 март 2015 | 17:35
Благодаря за информацията! Имах нужда от нея!

 

Ней'ка
19 март 2015 | 07:36
Мари, пръскай розите с препарата Децис и проблема е решен!!

 

Росица Иванова
19 март 2015 | 08:11
Понеже не можем да вярваме на синоптиците студена ли ще е зимата, превантивно, късна есен след изрязване почти до корена, 2-3 лопати тор и край. Задължително махане на прецъфтелия цвят. Няма по- лесно за отглеждане и по-устойчиво цвете от розата без значение какъв вид е.

 

Росица Иванова
19 март 2015 | 08:14
Г-жо Флорова, имам семена внос от Китай. Ако може да дадете съвет за засяване и т.н., защото май съм позакъсняла. Благодаря.

 

Антоанета Николаева
19 март 2015 | 20:31
Здравейте, освен с угнил оборски тор, какъвто нямам, какъв друг мога да положа в ямичката. Благодаря ви предварително.

 

Мария
25 март 2015 | 10:43
Здравейте, розите можете да торите както с комбиниран, така и със специализиран тор за рози.

 

Нериман
14 апри. 2015 | 12:33
Имам един въпрос - розите ми са от около 10 годишни.Подрязвам ги само по малко и са на около 2 м високи. Искам да ги преместя на друго място.Ще могат ли да се хванат или ще трябва на есен от калеми?.Благодаря яи много.

 

диди
22 май 2015 | 19:45
Извинете наложи ми се да присъда рози на три години с големи корени и то вчера много се притеснявам дали ще се хванат и трябва ли нещо да се направи като например да се орежат

 

Радка Стойкова
25 май 2015 | 10:28
Пренасяла съм стари рози на друго място и то успешно- подрежете корените, съкратете летораслите, засадете и поливайте обилно-докато не се появи признак на живот.Успех

 

Женя
26 май 2015 | 11:33
Имам рози които са присадени на шипки и постоянно пускат филизи отстрани на розите ,може ли да се направи нещо (изрязввам ги винаги) ,но са много упорити?

 

Флорова
27 май 2015 | 05:59
Розите се облагородяват на шипкова подложка и затова има възможност от корените да избиват леторасти на "дивачката". Действието Ви да ИЗРЯЗВАТЕ филизите отстрани е неправилно. Трябва леторастите на шипката да се ОТЧЕСВАТ от мястото точно, от където избиват.

 

Све
01 юни 2015 | 19:19
Здравейте,

есента засадих в градината 10 тина рози на 3 различни места. Част от тях са купени на гол корен, друга част са от вкоренени резници. Рано пролетта тръгнаха добре, очевидно са се прихванали. Но внезапно спряха да растат, в момента имат по няколко листенца, не умират, но и не се развиват. Торих ги, няма резултат. Какво друго мога да направя?
Благодаря предварително.

 

нели
09 юли 2015 | 12:46
имам много рози , но не мога да се преборя с черните петна

 

П.Христова
27 сеп. 2015 | 19:52
Розите са на две години сега есеннта като направя резитба трябва ли да сложа буркан.

 

Виолина Тодорова
05 окт. 2015 | 07:36
Имам рози, които са засадени преди четири години. Бих искала да ги преместя на друго място сега. Как и възможно ли е. Благодаря предварително

 

Пламен Вълков
31 окт. 2015 | 19:34
Днес 31.10.2015г. засадих рози от пръчки. Съседа си изрязал и изхвърлил розите, взех оттам. Издълбах дупки, сложих пръчките, после почва и тор за рози 1/1. Добре трамбовах, полях обилно и сложих отгоре стъклени буркани. Какво ще се получи, не зная. За първи път правя това. Ще пиша, пролетта за получения резултат.

 

Калин Найденов
16 фев. 2016 | 14:09
Желая да направя леха от рози покрай оградата. На какво разстояние да ги засадя една от друга за да не си пречат, но и да не са твърде отдалечени за да не е рядка лехата?

 

Вероника
21 март 2016 | 12:19
Здравейте засадих розата без да и подрежа корените . Проблем ли е?

 

Мария
12 май 2016 | 18:24
Имам.роза.засадиха.преди.5.години.и.я.изоставих.от.нужните.грижи.цфти.но.стъблатаи.са.много.слаби.какво.да.направи го прави

 

Вили
29 май 2016 | 13:16
Имам клонка с цветове и пъпки около 20см е,как мога да я вкореня сега май месец

 

Галина
30 май 2016 | 05:52
Здравейте, моля за съвет преди две години засадих в градината си влачеща роза която вече е висока около 2 метра, но за две години цъфна два пъти по две цветчета. Помогнете не знам какво да я правя.Благодаря Ви предварително.

 

Соня
16 юни 2016 | 20:05
Отглеждам рози от много години.Цъфтят от май до късна есен.Страхотни ,огромни и красиви цветове.Това обаче не се харесва на съседите ми.Започнаха да ги пръскат с цел да ги унищожат.Такава злоба и агресия не съм виждала.Разбирам да нямат цветя.Унищожиха ми вече 3-4 рози.Изсъхвт стъблата и се мъчат растенията.Не знам как да им помогна за да не умрат съвсем.

 

Емил
05 сеп. 2016 | 05:54
ДО ВСИЧКИ ЛЮБИТЕЛИ НА РОЗИТЕ : Над 120 вида рози на входа на с. Иганово –всичките внос от Холандия.......Дали се продават –нямам идея ,но е красота !

 

диана
29 окт. 2016 | 07:49
може ли вместо тор при засаждане в ямката да се паставят картофи?

 

Веска
25 ноем. 2016 | 16:26
Диана аз пробвах с картофи но не ми се получи

 

христоф
26 май 2017 | 10:00
най дългата и тъпа статия

 

светлан
01 май 2018 | 10:59
А как се сеят рози от семеа?

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  16 сеп. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?