Стайно отглеждане на зюмбюли

Стайно отглеждане на зюмбюли

Зюмбюлът от зимата до началото на пролетта дава съцветия в различни багри - червени, розови, бели или сини, със силен аромат. колкото по-топло е помещението, в което се отглежда растението, толкова по-рано започва да цъфти.

Съществуват няколко метода за отглеждане на зюмбюли:


Метод 1. Съдът, който няма дренажни отвори, се запълва с влакнеста почва или смес от едровлакнест торф и пясък. След това се засаждат на еднакви разстояния няколко луковици, така че техните глави леко да се подават над повърхността на почвата. За съжаление, хармонията на цветната композиция може да бъде нарушена, ако някои от растенията имат лоши цветове. Но това може да се предотврати с втория метод на засаждане.

 

Метод 2. Засадете луковиците в отделни саксии с диаметър 9см, използвайки обичайна почвена смес за саксийни цветя. Когато се появяват цветоносите, извадете луковиците от саксиите и ги пресадете в друг съд, като ги разпределите равномерно по площта, с която разполагате.

 

Mетод 3. Зюмбюлите могат да цъфтят и във вода. за целта използвайте специална кана, чиято форма горе е разширена. Луковицата се разполага в горната разширена част на съда, а корените се оказват в намиращата се отдолу вода. За да предпазите от загниване, пуснете във водата малко парче дървен въглен.

Независимо от избрания метод, важно е в началния етап на развитие луковиците на зюмбюла да бъдат на прохладно и тъмно място, докато се образува кореновата система (луковиците се посаждат в субстрат, изцяло се покриват с пясък и се държат във влажно състояние при 4-5 градуса Сo). Ако това не се направи, растението няма да цъфти. Цветоносите на зюмбюлите бързо натежават. Използвайте за поддържането им тънки пръчки, които да не бъдат по-дълги от цветоносите.

видяна: 38256
dfgdfg

 

 

Коментари

Татяна Костова
19 апри. 2014 | 08:58
след като прецефтят зюмбюлите и се отрежат цветовете,трябва ли да се поливат,или да се оставят да изсъхнат,става въпрос за цветя в стаята в кофички

 

Габриела Нинова
24 апри. 2014 | 06:48
И аз имам същият въпрос :)

 

Лили
28 окт. 2014 | 10:27
Не, не трябва да се поливат. Може да се извади луковицата и есента да се засади

 

Лилия
02 ян. 2015 | 09:54
Не , не трябва да се поливат. Дори бях забравила зюмбюла в саксията след прецъфтяването му и не се сетих, че го имам... и сега като го намерих, започнах да го поливам, сложих го до прозореца ....и вече започна да цъфти...такава радост......

 

Дончо петров
26 март 2016 | 16:54
Здравейте искам да попитам кога трябва да се засадят за да може да разцъфне февруари или март месец и другият ми въпрос е цялата луковица ли се заравя в пръст.Благодаря

 

Соня Стоянова
15 ян. 2017 | 14:54
Мойте сега цъфтят кога мога да ги засадя отново ,може ли след като прецъфтят .

 

Благоев.
31 ян. 2017 | 06:51
Кога се засаждат в градината?Дълбоко или Луковицата да бъде над почвата?

 

Веселка. Иванова
05 фев. 2017 | 10:10
Купих си зюмбили,но вече прецъвтяха.Сега незная да ги предадат ли е др. дамски или Кога?

 

Веселка. Иванова
05 фев. 2017 | 10:17
Купих си зюмбили,но вече прецъвтяха.Сега незная да ги пресадя ли в друга саксия
Или така да ги оставя до есента и тогава да ги пресадя?


Кога?

 

Валентин
13 ян. 2019 | 07:54
Как може НИКОЙ НИКЪДЕ да не е написал колко водолюбиви са ????????????

 

Валентин
13 ян. 2019 | 08:10
Както и за ph на почвата ( киселинността-алкалността). Може някои да не знаят но е ЖИЗНЕНО важен фактор за някой растения.

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  20 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?