Фикус - Бенджамин

Най-често срещаното растение за дома. Може да го видим навсякъде от дома и офиса, до витрините на магазините. Бенджамина е расте подобно на дърво с овални лъскави листа. В нашата странa е типично домашно растение, но в топли места се развива отлично и навън. Може да порастне доста голямо ако му се осигури подходяща саксия. Необходим е добър дренаж. Може да расте заедно с други растения в една саксия, който покриват почвата, когато той израсте нагоре и долните листа опадат. Най популярни са сортовете: Бенджамин Golden King - с обагрени с жълто по краищата листа. Бенджамин Midnight Lady - с тъмно зелени листа. Бенджамин Naomi - с тъмно зелени листа накъдрени по краищата листа. Бенджамин Samantha - с тъмно зелени листа и светло зелени ръбове на листата. Бенджамин Starlight - с обагрени с бяло по краищата листа. 
Грижи

Поливане: Поливайте само когато горната почва е суха на пипане. Ако Бенджамина е в саксия в дома, трябва да повишите влажността на въздуха през зимата. Лесен начин, който не е най-добрия, е да поставите съд с вода на радиаторите и често да улверизирате листата с хладка вода. Най-доброто решение за случая е да поставите саксията върху подложка пълна с камъчета и вода. По този начин водата се изпарява и листата поемат от влагата. Внимавайте саксията да лежи на камъчетата, я не в водата, защото рискувате да загният корените. Пресаждане: Сменяте саксията само когато корените се подават на повърхността и се постарайте да не ги разчупите по време на процедурата. Ако растението или саксията са прекалено големи, просто сменето почвата на повърхостта, за да добавите нови хранителни вещества. Те ще проникнат надули при поливанията. Торене: Използвайте течен тор през пролетта и лятото до Септември и Октомври, приблизително на 15 дни, или според инструкциите на опаковката. Бенджамина също се нуждае от допълнително желязо за да подържа своя жив зелен цвят, затова добавете желязо на таблетки или с течния тор. Запомнете, че преторяването не винаги води до добро. Ако листата пожълтеят или се появят жълти петна, това може да означава липса на желязо. Ако симптомите са масови, опръсквайте листата с вода с добавен течен тор богат на зелязо.

Подрязване: През пролетта ще забележите много нови върхове. Отстранете тези, които изглеждат слаби или имат позълтели листа. Така растението ще съсредоточи силите си за здравите клонки. Ще забележите бяла течност на отчупеното място. Това е каучуков сок от растението, който може да предизвика дразнене на кожата при някой хора. Не го пипайте или ако случайно се изцапате измиите добре под течаща вода. Ако през зимата растението е изгубило доста от долните листа и расте само нагоре, подрежете върховете и така ще предизвикате по силно разклоняване и растеж на долните клонки.
Размножаване: Чрез връхни резници, семена и въздушни отводи. В домашни условия чрез резници, поставени в вода. За да пусне по бързо корени, поставете в водата веднага след отрязването, преди да е засъхнал лепкавият сок, който потича след отстраняването от майчиното растение.
Място: Бенджамина се нуждае от много светлина. Поставете на добре осветено място, но избягвайте директно слънце. През лятото може да поставите на балкона, като отначало предпазвате от силното обедно слънце за да на изгорят листата от слънцето. Както всички растения и фикуса се мъчи да се обърне към слънцето, за да предотвратите изкривяване обръщайте на 45° всеки път когато поливате. Много е чуствителен на промяна на условията на гледане, така че при всяко местене или намаляване на светлината може да очаквате пожълтяване и опадане на листата. Също може да забави растежа си. 
Съвет: Почиствайте листата на водна баня като покриете саксията с найлон. Може да ползвате мека къпра или гъба за целта. Ако го правите често ще имате растение с блестящи листа без да ползвате спрей за полиране на листата, който е вреден за растението понеже блокира малките дупчици по листата, през които растението диша.видяна: 58179
dfgdfg

 

 

Коментари

Ваня
13 сеп. 2010 | 20:12
Имам два еднакви - тъмно зелени, но забелязвам, че в основата на листото, до дръжчицата, се образува нещо като захар или по-скоро прозрачна гъста течност. Това нормално ли е, или е някакъв вредител или болест?

 

кики
22 окт. 2010 | 15:28
имам проблем с моя бенджамин. падат му листата цяло лято беше на терасата и сега като го прибрах вътре започна да капе какво да правя

 

Рени
31 окт. 2010 | 14:28
И аз имам същия проблем като Кики с моя бенджамин, моля пишете.Ще се оправи ли?

 

стелка
29 ян. 2011 | 14:57
Моят БЕНДЖАМИН ИМА ЛЕПКАВИ ЛИСТА!
какво да правя ?

 

вася
20 фев. 2011 | 13:13
И на моя опадаха листата цяло лято беше на терасата сега в хола всеки ден събирам листа.

 

Диди
25 апри. 2011 | 18:31
По принцип като се приберат вътре боледуват за определен период, който може да продължи около месец. Моя опит е че като се прибере трябва да се пулверизира редовно.

 

поли
01 юли 2011 | 16:42
здравейте, аз също имам бенджамин много е красиво държа го само в хола до прозореца, вече четири саксий съм му сменяла по размер и сега е около метър висок. Поливам го в седмицата веднъж. Найстина е красиво цвете.

 

Хектор
09 дек. 2011 | 13:40
На моя започнаха да жълтеят и падат листата. Всичко, което знам пробвах, но няма спасение. Моля помогнете .

 

Ристу
05 апри. 2012 | 04:17
Лепкавите листа май са от щитовидна въшка. Питай в цветарски магазин за препарат.

 

КРАСИ
10 май 2012 | 06:42
ВЕЧЕ ТРИ БЕНДЖАМИНА МИ УМРЯХА,КАТО ПЪРВО ИМ ОКАПАХА ЛИСТАТА.МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ,АКО ЗНАЕТЕ НАЧИН ДА ОПАЗЯ ЧЕТВЪРТИЯ.

 

ИЛИЙКАТА
07 юни 2012 | 12:38
Имам три бенджамина,но от пролетта до сега не са изкарали нито едно ново листо.На слънчево и проветриво място са ,редовно ги пулверизирам,поливам и торя, но нещо не вървят.Моля дайте съвет от опит.

 

АННА
12 юли 2012 | 13:06
МОЯТ Е ОТ 10 ГОДИНИ ВЕЧЕ Е ОКОЛО 2 МЕТРА С МНОГО ГЪСТА КОРОНА

 

Ваня
16 сеп. 2012 | 06:01
Моят стана много голям. Мога ли да го подрежа и кога

 

Пламена
03 окт. 2013 | 11:44
Въпросите са от доста минал период, но все пак ще споделя мнение за падането на листата. тези дървета са много чувствителни, не харесват промяната. Моят е около 1,50м и се е получило някакво странно смесване между шарени и тъмнозелени листа - едната част е със шарени, а другите клони са с едноцветни зелени листа :) Та, за да избегнете листопада (освен ако не става въпрос за някаква болест по растението) не ги местете на различни места из жилището. Трябва да са на светло, листата им да се почистват на известен период от натрупания по тях прах и да се пръскат от време на време със смес против акари и др. дребни вредители (от цветарския магазин). Успех!

 

Дивака
30 авг. 2014 | 22:53
Зрдавейте пак съм ас и искам да уточня че това да отгледш бенджамин не е като да сминисш ресйорите на москвича. Сштност е много по лесно и не ти трябва крик (иначе имам 2). Моя го поливам от време на време и си расте животното нищо му няма. Иначе тоя сайт е много готин и много му са кефя.

 

Кунка
08 ноем. 2014 | 09:48
Имам фикус Бенджамин Лейди и да не чуй дявола вече 10 години расте и хубавее. Имаше години в които му пожълтяваха листата и падаха и се чудех да го изхвърля ли или не, но се заех да открия причината.
В крайна сметка стигнах до извода, че това цвете е много чувствително към температурните промени. От самото начало то е зад вратата на хол с южно изложение вътре в стаята. Забелязах, че когато проветрявам през зимата по дълго време, дори да не са навън минусови температури , то гава след известно време започва да жълтеят листенцата и да падат. Така, че зимата проветрението за кратко, но по на често, а не за дълго.

 

Илияна
16 юни 2015 | 10:53
Здравейте, интересувам пресаждането на бенджамина. Моят е на е година сигурно, купих го. Вчера го предадох, но май не съм преценили съда, като е доста по-голям от първия. Плюс това му направих дренаж на дъното от керемиди, но запушидупките
И днес гонизрових и ги махнах, но май не набия пръста добре. Та дали ще му се отрази това с пресаждането два пъти за ден почти? И другото да му добавя ли още пръст и кога мога да започна с течната тор? Оффф, само да не умре, зимата запалка му се размина, има си нови пътници и листенца и ми е кеф да го виждам така. Само да не съм го уморила

 

Илияна
16 юни 2015 | 10:57
Ох съжалявам за правописа.С нов телефон съм. И май не ме харесва много:-)

 

Иванка Пантелеймонова
07 юли 2017 | 07:31
Имам 2 годишен Бенджамин, първите му листенца, които сега покарват си свиват и по късно падат,как да предотвратя това явление?

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?