Формите в градината и психологичното им въздействие

Формите в градината и психологичното им въздействие

Всеки елемент от добре планираната и организирана градина, освен естетическа наслада, носи и някакво послание. В психологически план  геометрията на градината (формите на лехите, алеите, кътовете, короните на дърветата и храстите) въздейства неподозирано силно върху притежателите й, изобщо върху хората. Тук ще споменем най-важните внушения, които символизират отделните форми, и които би следвало да се имат предвид при създаване на нова градина.
Кръглите форми създават впечатление на затвореност. Например, полянка с форма на полукръг, който е разделен от пътечка по радиуса от къщата до вратичката на оградата  - внушава тайнственост, интимност, търсена за обитателите на дома.
Извитите линии са живо въплъщение на хармонията. Живописната извита пътечка сякаш те кара да погледнеш във всеки ъгъл на градината, а правата – да се стремиш бързо да достигнеш целта.
Счита се, че подчертаните вертикални форми и корони на някои растения обострят чувството за страх. Такива са пирамидалната топола, обикновеният кипарис и др. Препоръчва се, те да не се засаждат там, където ще се натрапват от пръв поглед
Сложното съчетание на малките форми в градината събужда любопитството – миниатюрни алпинеуми, красивите вътрешни оградки на пътечките, орнаментите на настилката и др.
Хоризонталните линии успокояват, както успокоява и водата. Градинарите на 18 в. били уверени, че геометричните форми, създадени чрез прави линии, изразяват разума, въплатен в природата. Строго квадратните форми на тревните площи, ограничаване на прострнството от четирите страни със жив плет – придава на пейзажа сериозност и сдържаност.
Освен самостоятелно, формите на дърветата, лехите и пътечките си взаимодействат и помежду си. Кръгла леха с диаметър 3 м много добре изглежда в близост до леха с диаметър 1,5 м. Красиви са дори две лехи с кръгла форма, изградени една до друга. Полянка с неправилни форми добре си пасва с триизмерна група от декоративни храсти. Кръглите форми и сферите добре се подчертават една с друга.
Съвет – избягвайте изобилието на правилните форми в градината. И още нещо – старайте се, при избора на дървесна растителност, да подберете видове с различна височина.


видяна: 7806
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  24 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?