КЛЕМАТИС

CLEMATIS  L. – КЛЕМАТИС – Сем. RANUNCULACEAE
Клематисът с право се смята за най-красивия влечущ декоративен храст, главно за неговите особeно красиви, едри и разнобагрени цветове, които често покриват цялото растение. Отличава се с тънки, нежни и дълги влечущи стъбла и красива листна маса, състояща се от сложни, срещуположни опадащи листа, съставени от  три или повече разни по форма листчета. Цветовете са най-разнообразни по вид, форма, големина и обагреност. Така те могат да бъдат камбанести или плоски по форма и са съставени от 4-5-8 венчелистчета, като се срещат и кичести цветове. На големина достигат до 15-20 см в диаметър, а по боя варират от чисто бели до розови, червени, сини и виолетови. Цъфтежът започва от май и може да трае до есента.
Клематисът изисква дълбока, рохкава, плодородна и пропусклива почва с малко съдържание на вар. Ако дадена почва не отговаря на горните изисквания , тя маже да се смени до 30 см дълбочина със смес от равни части парникова, лека глинеста и ерикова пръст. Не вирее добре на много горещо изложение. Предпочитат се полусенчести и топли места със запазено и проветриво изложение. Клематисът страда от силната влага през зимата, но през време на вегитацията има нужда от достатъчна влага, стига да не е прекомерна.
Размножава се чрез семена, резници, отводи и присаждане. Повечето ботанически видове се размножават лесно чрез семена. Сее се веднага след узряването на семената или пък те предварително се стратифицират. Посевът става на открито или в съндъчета – за по-чувствителните видове. Последните се държат в парник или цветарница.
Резници се приготовляват през лятото от полузрели клонки и се вкореняват под звънец или в парник. Така се получават Cl.flammula, Cl. montana и др. При млади растения могат да се полагат клонки било в цветарница , било на открито – през пролетта. Ако клонките са вече вдървенели, правят се наранявания за улесняване пущането на корени. Отделянето на вкоренени растения става на следващата пролет. Присаждането е най-често употребяваният начин за размножаване. То става зиме с вдървенели калеми или пролет и лете с полузрели калеми. За подложка обикновенo служат месести парчета корени от Cl. viticella  и Cl. vitalba. Листата на калема се режат наполовина. Присажда се на прост разцеп или на странично допиране, като във втория случай калемът се прерязва през средата. След присаждането растенията се засаждат в саксии, пълни с ерикова пръст, като калемът се покрива до пъпката. После саксийките се нареждат в парник, дето остават до пълното им прихващане.
Резитбата при клематиса зависи от вида. При Cl. patens, Cl.florida, Cl. montana и вариететите им, цъфтящи върху стара дървесина, се реже умерено или никак. След цъфтежа може само да се премахнат прецъфтелите клонки. При Cl. Jackmanii, Cl. viticella и формите им, които цъфтят върху млади клонки, резитбата се ограничава в премахване през зимата  на почти всички едногодишни леторасли, за да се предизвика покарването на нови клонки от основата, които са повече цъфтящи. При Cl. lanuginosa и вариететите, които повтарят цъфтежа, резитбата се състои в премахване през зимата на сухите части. След първия цъфтеж се изрязват слабите клонки и семената.
Клематисът намира най-разнообразно и масово използване в градините заради неговата красива, лека листна маса и изобилни, едри, благоуханни и разнобагрени цветове. Той се използва за украса на веранди, фасади на жилища, за покриване на стени, скели, високи стъбла на дървета, перголи, тунели, арки и развалини; за гирлянди край алеите или за украса на партерите, като се полагат по хоризонтално опънати телове. Също подхожда за единично засаждане в тревните площи, като се оставя да влече около специално поставен висок кол, пилон или арка.
Известни са около 200 вида климатиси и още по-голямо число хибриди. Във зависимост от големината на цветовете те се делят на две големи групи: клематиси с дребни цветове и клематиси с едри цветове.
а) Дребноцветни видове /с диаметър до 8 см /:
Cl. flammula L. Отечество – Средиземноморието до Персия. Влечущ храст със стебла до 5 м дължина. Цветовете са белокремави, миризливи, събрани в гроздове. Цъфти от юли до октомври. Силно растящ вид, богато цъфтящ, много увивен и издържлив. Има множество вариатети.
Cl. Montana Buch. Отечество – Хималаите. Силно влечущ храст, с 5-8 м  дълги, разклонени стъбла. Цветовете са бели четирилистни, събрани от 1 до 5 заедно. Много издържлив и най-разпространен от дребноцветните видове.
Cl. paniculata Thunb. Отечество – Япония. Силно влечущ храст, със стебла достигащи до 10 м. Цветовете са бели, миризливи събрани в многоцветни, сложни гроздове. Цъфтят от август до септември. Издържлив и буйно растящ храст, подходящ много за покриване на стени, скели, стари бървета и др.
Cl. vitalba L. Отечество – Европа и Зап. Азия. Силно влечущ храст, срещащ се в диво състояние в горите, където стъблата му стават често много дебели като въжета и достигат до върховете на дърветата. Това може да причини задушаване на дървото. Цветовете са белезникави събрани в гроздове, цъфтящи от юли до септември. Използва се за покриване на високи дървета, скели развалини и пр.
Cl. viticella L. Отечество - Южна Европа и Зап. Азия. Влечущ храст с 3-4 м дълги стъбла. Цветовете са по1-3 увиснали, четирилистни, розови до виолетови, явяващи се от юли до септември. Този хубав и издържлив вид има много вариетети с разновидности от червени и синьовиолетови цветове.
б) Едроцветни видове:
Cl.florida Thunb. Отечество – Япония. Много красив влечущ храст със стъбла до 4 м. Цъфти от май до октомври с белокремави цветове, съставени от 6-8 венчелистчета. Този вид има много вариетети и хибриди.
Cl. Jackmanii Th.Moore. Представлява кръстоска между Cl. lanuginosa и viticella. Силно растящ вид, достигащ до голяма височина. Цветовете са големи 12-15 см в диаметър, събрани обикновено по 3. Цъфтят цяло лято. Този вид е един от най-бързо растящите и най-устойчиви на болести от едроцветните клематиси. Затова и най-често се отглежда и най-много се цени за градините. Има много вариетети и хибриди с различни цветове, като тъмночервенокарминен, тъмнопурпорновиолетов, пурпурновиолетов, бял, лилаворозов, червен и др.
Cl. lanuginosa Ldl. Отечество – Китай. По-слабо растящ със стебла достигащи 2 м дължина. Цветовете са единични, светлосини до бели, големи 10-20 см в диаметър. Цъфти от юни до септември. Дал е начало на многобройни сортове с разни нюанси и всички са забележителни по своята големина и богатство на багрите.
Cl. patens Mooren. Отечество – Япония. Влечущ храст със стъбла, достигащи 4 м дължина. Цветовете са единични, от бели до виолетови, много големи до15 см в диаметър, явяващи се през юни и юли. Не по-малко важен от предния вид, отличаващ се от него по тесните си венчелистчета. Дал е много и твърде интересни вариатети и сортове, различно обагрени: светлолилави, зеленикавобели, синкавобели с червени чертички, син с бели тичинки, тъмносин, виолетов с червени чертички и др.

видяна: 65709
dfgdfg

 

 

Коментари

ЕЛЕНА
26 апри. 2010 | 11:19
много красиво увивно растение.имам някарко разцветки и съм възхитена

 

мария
27 апри. 2010 | 15:46
страхотно растение

 

Здравка
15 май 2010 | 19:32
Може ли да се посади в саксия. Цветето наистина е прекрасно.

 

мария
16 май 2010 | 15:39
страшно красиво .видях го лилаво.

 

доника
29 май 2010 | 08:05
расте и в саксия,но трябва да се имат впредвид специфичните му нужди.аз си го захващам от резници през месец май.цветовете му ще ви радват десетки години.

 

теодора
02 юни 2010 | 19:39
Как се захваща отрезник?

 

Таня
12 юни 2010 | 16:19
Страхотно е само че има един проблем,цъфти обилно напролет,прецъфтява и край остават му само лианите.Имам го от седем-осем години.До колкото знам цъфти цяло лято,някой ако знае нещо нека да пише.

 

СВЕТЛАНА
14 юни 2010 | 11:16
МНОГ МИ ХАРЕСВА, НО ОТКЪДЕ МОГА Д АСЕ СНАБДЯ С НЕГО ДА СИ ГО ЗАСАДЯ

 

EЕНА
06 юли 2010 | 11:55
КАК СЕ ВКОРЕНЯВА-ВЪВ ВОДА ИЛИ В ПРЪСТ

 

Мари
14 юли 2010 | 11:43
Клематиса е красиво и многогодишно растение.Не изисква особено много грижи.Не се двоумете, а си го засадете.Може да придаде особено уютен вид на двора Ви.

 

Иви
14 юли 2010 | 11:44
Имам клематис от тази пролет, имаше само три стебълца. Развиха се пъпки, но след отварянето на първата пъпка себлата и листата увяхват иокапват. Интересувах се от цветари какъв може да е проблема, но отговор така и не получих . Ако някой има идея за моя проблем , моля споделете?

 

Танита
17 авг. 2010 | 11:15
Иви, не зная от кой край на България си, но аз имах същия проблем. Пролетта засях клематисите - 2бр. и тръгнаха мн.добре. После спряха да цъфтят и опадаха много листа. Предполагам, че беше от проливните дъждове, които се изляха края на юни и целия юли. Сега пак имам листа и цветове. Явно не понасят преполиване.

 

Попов
19 авг. 2010 | 10:05
Всяка пролет ги вадят на Флората-Бургас. Аз си купих две. Изключително красиви и бързорастящи.

 

стефка
22 авг. 2010 | 12:48
купих си клематис от Баумакс ,стана 2 метра висок ,но не цъфти.Каква може да е причината

 

цветинка
25 окт. 2010 | 08:44
искам това цвете

 

Елиет
18 ян. 2011 | 08:08
Искам да си закупя пълзяща хортензия но не зная от къде, ако някои знае моля да ми пише

 

зелено.бг
18 ян. 2011 | 13:30
Вижте в каталога на фирмите на zeleno.bg, вдясно в категория"градински центрове"

 

соня
12 фев. 2011 | 15:26
Много красиво цвете.Искам да си засадя в двора.Откъде мога да си го купя във Врна?

 

зелено бг
17 фев. 2011 | 23:30
(за Соня) Виж в www.zeleno.bg в категория "Декоративни разсадници" можеш да ги сортираш само за град Варна

 

зоя
27 фев. 2011 | 14:49
искам да си го закупя но не съм запозната ако някой знае да ми се обади

 

Емито
05 март 2011 | 09:16
Виж в ммтр.бг има най-различни разновидности на приемлива цена.

 

ЦЕЦИ
09 апри. 2011 | 11:55
НЕ ЗНАМ ПОНАСЯ ЛИ ТЕЧЕНИЕТО

 

лейла
20 апри. 2011 | 07:04
Цветето го имам от много години ,подредих ги на оградата ,различни по цвят имам вече 7 цвята , размножавам го с отводи като лозята или с резници рязани през август и захлупени с буркан на сянка следващата година имате малък клематис и при мен цъфтят един път само единия вид цъфна два пъти успех

 

кремена
06 окт. 2011 | 12:40
За мен е най красивото храстче, смятам да си напълня двора с него, радва окото пълни душата.

 

Татяна
10 март 2012 | 10:04
Имам клематисова стена от 4 години-невероятно красиво цъфти.Вече са около 4 метра и се обръщат надолу-ПОДСКАЖЕТЕ КАК ДА ПОДРЕЖА.

 

Василка
14 март 2012 | 17:31
И аз много харесвам клематисите от скоро се занимавам с тях вече имам 4 вида дано да вървят добре и да цъфтят

 

илиана
16 апри. 2012 | 11:47
купих си клематис piilu едроцветен е, висок около 35 см и оттук натам не знам как да продължа отглеждането, пресадих го в саксия и сега ще чакам

 

Светлана
18 апри. 2012 | 16:42
Когато засаждате клематис в саксия, зимата трябва да го приберете в помещение с темерартура от 0 до 10 градуса, защото иначе ще измръзне. Това го знам от опит и затова го споделих.
От четири засадени клематиса, три в земята, един в саксия, измръзна само този, който беше насаден в саксията/въпреки,че беше много голяма/, който беше най-хубавия.

 

Светлана
18 апри. 2012 | 16:48
На посочения линк може да си поръчате клематис и той да ви бъде доставен където пожелете, съответно срещу заплащане за доставката. Понеже съм от София днес отидох директно във фирмата и закупих 2 бр. клематиси- бял и червен. Обслужването е перфектно и има различни видове клематиси.
http://www.mmtrbg.com/item.php?secid=61&filter=1

 

катя гоцева
25 май 2012 | 13:04
в коментара на Дарина има посочен линк ,за жалост от 50 вида клематис вече 2 месеца има само един вид в наличност,имам 4 вида но исках бял и червен ,но явно няма да намеря

 

Ирина
25 май 2012 | 21:23
купих си клематис ,сега и искам да го пресъдя в градината, прочетох доста за зсамото засаждане но не зная на какво място, слънчево или полусянка. Моля ви пишете !!

 

Надя
08 юни 2013 | 16:12
Изключително красив храст. Засях такъв с корени наскоро, дали ще се хване?

 

тонка петрова.
19 юни 2014 | 10:06
чудесно цвете имам само розов и имам желание да си взема и други цветове.

 

Мария Ганева
22 юни 2014 | 10:14
много красиво цвете но в Кърджали няма как мога да се снабдя може ли някой да ми изпрати разбира се с наложен платеж

 

Галина
02 юли 2015 | 12:09
Може ли да се отглежда в саксия? Как?

 

Галина
02 юли 2015 | 12:09
Може ли да се отглежда в саксия? Как?

 

Диляна
20 апри. 2016 | 07:11
Имате ли клематис монтана?Благодаря!

 

даниела
20 апри. 2016 | 11:10
Интересувам се от присаждане на клематис

 

Елка
30 апри. 2016 | 18:13
Аз си засздих в саксии ,сега започват да цъфтят. Поръчайте си тук: 0888944909. Успех !

 

Даниела
07 май 2016 | 19:36
Здравейте,интересува ме от къде мога да си купя клематис или да го поръчам,защото имам само два цвята???

 

Недка Драгнева
13 май 2016 | 14:11
Здравейте,имам бял едър с около 17 см цвят климатис . Имам го от няколко години и до сега цъфтеше обилно с около 30 бр.цветчета,но тази година цъфна само с 2 бр.Някой знае ли дали трябва да го подстрижа и как ?А и ако някой има друг цвят,а иска бял, можем да си разменим.

 

Павлина
26 авг. 2016 | 09:23
Имам закупени семена на няколко вида клематис. Моля за съвети как да ги засадя.

 

Димка
07 апри. 2017 | 11:05
Почти всички видове клематиси трябва да се отрежат до земята през есента..през пролетта избиват..когато се засаждат е хубаво да бъдат на изток.

 

Данча
16 апри. 2017 | 10:40
Птодавам розов и тъмно червени клематиси 0896196902

 

Данча
16 апри. 2017 | 10:42
Птодавам розов и тъмно червени клематиси 0896196902

 

Мария
02 ноем. 2017 | 19:24
на каква цена е

 

СИЛВИЯ ДЯКОВА
10 апри. 2018 | 12:25
КЛЕМАТИСЪТ НЕ МИ ХАРЕСВА----ЗАРАДИ ЛОШИ СПОМЕНИ оТ ЕДИН мЪЖ И ЗАРАДИ РАБОТАТА МИ В ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ СВИЛЕНГРАД----НЕ ОБИ%ЧАМ ПОДЛОСТТА , НАСИЛА НЕ СТАВА ХУБОСТ!!ЦВЕТЕТО МИ НОСИ ЛОШИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ !!!

 

Лили
16 апри. 2018 | 11:15
Не клематиса Ви е виновен,а мъжа.Така ,че сърдите се друг.

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  16 сеп. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?