Мартенски грижи за декоративната градина

Мартенски грижи за декоративната градина

През март извършете резитба на многогодишните храсти и лияни, които цъфтят в средатата на лятото и началото на есента: различните видове спиреи, дървовидната хортензия, будлеята, клематисите Жакман и др. Изрежете така, че да останат „пънчета”  високи 10-30 см. Така ще израснат нови силни стъбла, на които през текущия сезон ще се появят цветовете. Ако при някои от листопадните храсти има нужда от подновяване на стъблата (дрян, лешник, черен бъз и др.), приложете същата резитба. Дрянът се реже през 2-3 години „на пън”.
Ако в градинат си отглеждате топлолюбиви растения, които през зимата покривате с мразозащитно покривало, през март проветрете растението. Още е рано да смъквате защитата, но при положителни температури сваляйте покривалото, като вечерта отново го поставяте.
Към средата на март се налага да се положат грижи и за декоративните дървета. Изрязват се всички сухи и счурпени клони, раните се замазват със овощарска замазка или блажна боя. Стволовете на плодните дръвчета се варосват, като към варното мляко се добавя и фунгицид (шампион, дитан и др.). Почвата около ствола на дърветата и храстите се разрохква. При наличие на добре угнил оборски тор или компост,  околостволовата яма се мулчира с тях.
Тревният килим се почиства с гребло от паднали през зимата листа и други растителни отпадъци. Почистете от плевели лехите и ги подгответе за засаждане на пролетните луковици – далии, гладиоли, бегонии, лилиуми и др.
Нюанси при пикирането

Засетите през февруари семена от градински летни цветя (бегонии, калцелария, карамфил, статице, мушкато, цинерария, петуния и др.), през март вече са формирали млади растения, които се нуждаят от пикиране.
Изберете най-едрите, добре развити стръкчета с 1-3 чифта истински листа и ги разсадете в саксийки с диаметър 5-8 см по едно. В сандъчетата разсадете повече, но на разстояние 5-6 см едно от друго. След пикировката полейте внимателно растенията с престояла вода. Покрийте за 1-2 дни с хартия, за да се улесни прихващането. След това сложете на светло място – на перваза на прозореца или другаде. След 5-6 дни може да подхраните с течен комбиниран тор. За да не се получи пригор по листата, оросявайте с чиста вода, но не много често.

Източник: практично ръководство ЦВЕТЯ и градини

видяна: 3986
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?