Разнообразете лехите с по-редки градински цветя

Разнообразете лехите с по-редки градински цветя

Ако обичате предизвикателтвата и не сте традиционалист, бихте могли да разнообразите градината си с по-редки видове градински цветя. Някои от препоръчваните тук са представители на по-високите растения, затова бихте могли да ги засадите на по-задна линия, за да се превърнат в елегантен тил на цветните гупи.

Ако сте любител на по-високите и мощни растения, клеоме (Cleome spinosa) ще ви свърши добра работа. Здравите му стъбла израстват на височина до 120 см, листата и съцветията са едри, с многобройни цветни бутони. Цветовете са с бяла, розова или пурпурна багра и дълги тичинки.

Още едно високо градинско цвете – титония (Tithonia rotundifolia), може да придаде на градината ви по-различен вид. При това, ако имате семена от титония може направо да ги засеете в лехата в самия край на април и в началото на май. Засийте ги поне на 30-45 см разстояние, за да не сгъстите посева, тъй като растенията освен че са високи (70-100 см), се разклоняват още в най-ниската част на стъблото. Цветовете на титонията – големи ярки „маргарити”, са обагрени в червенооранжево с жълта сърцевина.

Тези, които ценят изящните цветя, несъмнено ще предпочитат шизантуса (Schizanthus pinnatum), наречен от англичаните „орхидея на бедните”. Малките му цветчета – бели, розови, сини – събрани в рехави съцветия, са ефирни, а листата – ажурни. Добре е да се засажда по-близо до беседката или до пейката, за да бъде винаги пред очите.

Екзотичните цветчета и на друго по-рядко разпространено растение също заслужават внимание. Камбанковидните цветчета на салпиглосиса (Salpiglossis sinuata), с интересната червена, синя или жълта багра, изпъстрени със златисти жилки привличат погледа отдалеч.

Можете да разнообразите цветния пейзаж и с големите цветчета на газанията (Gazania), които дълго се запазват. Тяхната тъмнооранжева багра изпъква ефектно на сребристосивият фон на листата.

Източник: практично ръководство ЦВЕТЯ и градини

видяна: 12754
dfgdfg

 

 

Коментари

Йорданка
18 март 2011 | 18:54
Обожавам всички цветя. Харасва ми.

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  25 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?