ЧИМЕНЕА – СТИЛНА ПЕЧКА & BBQ

ЧИМЕНЕА – СТИЛНА ПЕЧКА & BBQ

Автор – Радостин Крумов, СТЕРАДО ООД
Още преди стотици години по земите на днешно Мексико хората са използвали чименеи за готвене и отопление. Традиционната чименеа е преносимо огнище, изработено от глина, което във височина завършва с комин, покрит с капак, чиято основна функция е била да отвежда дима нагоре и да пази огъня при дъжд. Разбира се, всеки комин има и функцията „да тегли” и по този начин да улеснява разпалването и горенето на огъня в огнището.
Някога чименеата е била част от ежедневието на много южноамериканци и е служила за чисто домакински цели. Днес обаче тя се използва в цял свят на двора или на терасата като печка, барбекю или просто като огнище, заради живия огън в него, който несъмнено създава уют и приятна атмосфера. Чименеата притежава притегателна сила и подобно на лагерен огън събира около себе си семейства, роднини, приятели (особено в по-хладно време)...
Освен традиционната и сравнително евтина чименеа, изработена от глина, се произвеждат и предлагат също чименеи от желязо, чугун, алуминий и дори от мед. Все пак – поради специфичните си свойства и по-достъпна цена  – най-разпространени и използвани са чименеите, изработени от глина и тези, които са отлети от чугун. Глинените са най-изгодни, но за жалост и най-крехки, като ги грози т.н. термичен шок – например когато са горещи и внезапно завали дъжд. От друга страна обаче те са най-красивите – разноцветни, украсени с разнообразни шарки, кахелни плочки и други. Чугунените чименеи са тежки, но пък за сметка на това акумулират и отдават много топлина, което ги прави много подходящи както за печки на открито в хладните вечери, така и за барбекюта. Освен това имат сравнително лесна поддъжка.
Всъщност само част от чименеите са приспособени да бъдат използвани и като барбекюта. Обикновено тези модели са делими (състоят се от две основни части) и са оборудвани със скара и нужните приспособления и инструменти.
Препоръчва се в чименеите като гориво да се използва дърво – най-вече чам, поради приятния аромат и репелентните му свойства спрямо комарите, а също така и ябълково дърво – отново, заради приятния аромат, който отделя при изгаряне.
В края на работния ден или през уикенда бихте могли да си приготвите вкусна скара, да създадете около Вас приятна атмосфера и топлина или просто да релаксирате, като съзерцавате огъня в огнището...
Нужна Ви е само чименеа и желание да бъдете поне малко различни.

видяна: 5444
dfgdfg

 

 

Коментари

фани савова
12 март 2010 | 09:07
харесва ми тази чеменея но откъде да си я закупя

 

Петрова
12 юни 2016 | 19:13
Здравейте, може ли отнякъде да се закупи?

 

Янакиева
08 окт. 2016 | 19:32
Здравейте , бихте ли дали размерите на чугунената чименея с барбекю и възможно
ли е да направя поръчка?

 

зелено бг
10 окт. 2016 | 07:03
Можете да закупите от автора на статията фирма СТЕРАДО:
https://zeleno.bg/bg/firms/790-sterado-ood.html

 

Диана
11 окт. 2016 | 05:13
Уникално1

 

ДРАГО
05 март 2017 | 06:55
как мога да закупя такава

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  24 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?