Грешки при отглеждане на стайните цветя

Грешки при отглеждане на стайните цветя

Често в края на пролетта - началото на лятото, вместо добро развитие и буен растеж на стайните цветя, които сме преместили на балкона или на по-светло място, търпим разочарования. Цветята имат лош вид, нямат обилен цъфтеж, листата пожълтяват. Тук ще посочим няколко грешки в отглеждането, които ако бъдат преодоляни, растенията ни отново ще изглеждат чудесно.

- Увяхване и жълтеене на листата.

Много често това се дължи на недостатъчно азот в почвения субстрат. В този случай растението трябва да се подхрани. През пролетта и лятото цъфтящите саксийни цветя се подхранват на всеки две седмици с тор, разтворен в поливната вода или чрез листно торене. Често такива признаци се наблюдават при стайните растения, които постоянно пребивават в кухнята. Вероятната причина е високата концентрация на газове от пърженето и готвенето, както и от цигарения дим, ако в къщата се пуши. Ако е така, просто пренесете растението в друго помещение.

- Бели или жълти петна по листата.

Най-често тази повреда се дължи на използването на студена поливна вода. Водата с която се полива трябва да е със стайна температура.

- Бледи цветове.

Вероятно избеляването на баграта на цветовете се дължи или на много висока температура или на пряко попадение на слънчеви лъчи върху цвета.

- Растението не цъфти. 

Предполагаемата причина е липса на достатъчно светлина. Това може да се дължи и на стрес от пресаждането. Понякога растението “не харесва" новата саксия.

- Опадане на цветните бутони.

Най-честата причина за това е сухият въздух или недостатъчно светлина и вода.

- Тънки изтеглени стъбла. 

Причините са: недостатъчно количество на хранителни вещества в почвения субстрат и лоша светлина.

Източник: практично ръководство ЦВЕТЯ и градини

видяна: 8104
dfgdfg

 

 

Коментари

Мери
24 ян. 2011 | 15:13
Цветята през зимата нямат особени грижи, всичките ми виреят добре, но не на всичките зная имената. Бегонията я торя от време на време с яйчени черупки, докато палмичките и другите цветя незная със каква тор трябва да се торят.

 

Ива
15 фев. 2012 | 11:40
Най-добре е да торите с комбинирана тор.

 

дителинка
27 май 2012 | 12:57
интересувам се как се отглежда ветлеемската звезда едногодишно растение ли е като прецъфти какво се прави

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  20 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?