Опазeте делфиниума от опасни болести

Опазeте делфиниума от опасни болести

Брашнеста мана
Това гъбно заболяване много бързо напада делфиниума, а и много други растения във влажно и прохладно време през втората поливана на лятото. Върху листата и младите стъбла се появява сивобял налеп, който след това потъмнява. В резултат на това листата и стъблата загиват. За да се избегне нападение от брашнеста мана, растенията от делфиниум се засаждат по-отдалечени едно от друго (60-70 см), отстраняват се излишните клонки, за да се проветрява по-добре растението, провеждат се профилактични пръскания. Ако се открият признаци на заболяването, веднага се предприема двукратно пръскане с Фундазол - 0,1% или Тиовит - 0,8%.
Антракноза
На листата и от двете страни се появяват мнгобройни тъмни петна, които отначало са дребни, но след това нарастват и некротират голяма част от тъкъните. При силно нападение листата преждевременно засъхват и опадат. Инфекцията се запазва в растителните остатъци, затова е добре нападнатите растения да се отскубнат и изгорят извън градината. При забелязване на първите признаци на болестта, се пръска с фунгициди против гъбни болести - Дитан - 0,3, Манкоцеб - 0,2% и др.     
Бактерийно  петносване
По листата на делфиниума се появяват черни петна с различни размери и форма, отначало на по-долните, постепнно обхващайки и горните. Стъблата също се нападат от това бактерйно заболяване - потъмняват от напетносването, пречупват се и изсъхват. Ако болестта се диагностицира правилно и още в началото, растението се напръсква два пъти с разтвор на тетрациклин (1 таблетка на 1 л вода), възможно е листнатата маса да бъде опазена. За да се запази растението, непременно трябва да се отстраняват повредените листа и да се унищожават извън градината, защото заразата се запазва в тях. Добри резултати се постигат и ако се третира с един от фунгицидите: Шампион ВП-0,3%, Косайд 101 ВП-0,3%, Фунгуран ОН 50 ВП-0,3% през 7 - 14 дни и др.

Източник: практично ръководство ЦВЕТЯ и градини

видяна: 776
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  18 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?