Засаждане и форсиране на момината сълза

Засаждане и форсиране на момината сълза

През окотмври засадете момината сълза. За нея изберете сенчесто или полусенчесто място - около дънера на дърветата или под декоративните храсти и др. Най-много цветове се развиват, когато растенията са засадени на полусянка. Изискват лека хранителна почва и постоянна умерена влажност. Най-подходящият срок за разделяне на коренищата, наричани още ризоми, е есента.

Преди засаждането разрохкайте мното добре почвата и направете браздички с дълбочина около 15 см. Разстоянието на засаждане на закупения посадъчен материал от момина сълза или от подготвения в домашната градина е 20 х 20 см. През първите 3-4 години новите издънки се премахват, за да не се сгъстява насаждението. В противен случай цветовете остават дребни. Внимание!

Когато се разделят коренища при домашни условия, винаги трябва да се има предвид, че по тях се формират два вида пъпки. Първите пъпки са тънки и заострени - те са едногодишни и от тях на първата година се развивавт само листа.

Вторите са многогодишни цветни пъпки, чрез които на следващата пролет растението цъфти. Те са по-дебели и с тъпи връхчета. Обикновено се залагат на втората или третата година след разсаждането. Момината сълза не се окопава, защото има опасност да се унищожат новите пъпки!

Ако искате да форсирате момина сълза, от извадените коренища подберете само такива, върху които има цветни пъпки. Нарежете така подбраните коренища на по-малки части и вържете на снопчета. Заровете в пясък и покрийте със слама или други растителни остатъци, за да не изсъхнат. В края на декември внесете снопчетата на топло и ги потопете за 12-14 часа във вода с t - 30-35°С. След това засадете коренищата в саксии или сандъчета, като предварително опресните корените им с остра ножица (оставете ги дълги 10-11 см). Засаждането става нагъсто в саксия или сандъче - по 10-15 кълна. При засаждането върхът на кълновете трябва да остане открит. Под кълновете и около тях се поставя мъх или пясък и торф, за да се поддържа постоянна влажност. Съдът се държи на тъмно и хладно място, като през първите 10 дни температурата се поддържа около 20°С, а след това се повишава на 25-30°С. Оросява се по 3 пъти на ден с хладка вода. Когато цветовете се появят, мъхът около растенията се отстранява и съдовете се поставят на светло място. Темепературата постепенно се понижава и по време на цъфтежа вече трябва да е в границите на 12-13 градуса. Спира се с оросяването, за да не се повредят цветовете.

Източник: практично ръководство ЦВЕТЯ и градини

видяна: 7360
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?