Как да запазите тревния килим като кадифе до пролетта

Как да запазите тревния килим като кадифе до пролетта

автор: "ТОТЕХ" ЕООД

 

Есента е сезон през, който градината се нуждае от особено внимание. Това е така, защото трябва да се подготви за един продължителен, тежък и много влажен сезон като зимата. Тези от вас, които вече имат тревна площ, знаят колко труд и усилия са необходими, за да се запази и поддържа  добрият й външен вид. Тъй като практиката показва, че се допускат много грешки ние ви предоставяме кратки съвети, които с положителност ще ви помогнат да запазите тревния чим във вашия двор, като кадифе до пролетта

 

Косене
През октомври и ноември продължавайте да косите редовно веднъж седмично ,като спазвате правилото  да не отнемате повече от 1/3 от височината на тревата. За последните няколко коситби в края на годината постепенно вдигайте височината на ножовете. Препоръчва се същото и през сухите периоди през лятото. Зазимете тревата минимум на около 5-6 см. височина.

Поливане
Поливането е жизненоважно за добрия вид на тревната площ.Обикновено за добрите градинари мотото през лятото е  80% от тревата е вода - осигурете й я. В този период на годината вече спокойно може да дадете отдих на поливните си системи . Необходимостта от поливане се определя от температурите. При рязка температурна амплитуда вече има и роса ,която също освежава тревата/ но в никакъв случай не трябва да се разчита само на нея./ Поливайте обилно поне веднъж седмично, а при топла есен внимателно следете за влажността на почвата и ако се налага и по често.
Подхранване
Като правило трябва да запомните, че колкото по-често се коси и се използва една тревна площ, толкова по-често тя се нуждае от подхранване. Тревната площ трябва да се натори с комплексен NPK тор, поне веднъж през ранна пролет, отново в средата на лятото и още веднъж през есента.След края на септември не е желателно повече да торите с торове съдържащи бързо усвоим азот . Торта с която ще торите през есента трябва да има високо съдържание на калий (K), който спомага за подсилване на тревата срещу студ и болести.
Борба с плевелите - появяват се във всички тревни площи  и трябва да се третират със селективни хербициди. Те запазват тревната площ, но унищожават широколистните плевели. Вече изградените тревни площи могат да се третират с хербицид по всяко време от май до октомври, но не и през сухите периоди, когато хербицида няма да е ефективен и може да се изгори тревата. За да имате чиста трева е необходимо да извършвате третирането поне веднъж годишно.
При упоритите плевели селективните хербициди са безсилни и не могат да ги унищожат. Единствения ефективен начин за премахването им е да се изрежат корените с много остър нож и поразения участък да се презасее или зачими.
Вертикутиране
Представлява изваждане на мъртвата и суха трева от основата на тревата. С течение на времето в следствие на честото косене и естествения отпад върху почвата, се образува тънък филм от изсъхнала трева.Той спира достъпа до почвата на вода и хранителни вещества, затруднява въздухообмена и възпрепятства развитието на тревата. Ето защо е необходимо той да бъде премахнат. За по-големи терени тази операция се извършва машинно, но за малки градински терени е достатъчно, доброто “разресване” на тревата в две перпендикулярни посоки, с аераторно гребло. Тази операция абсолютно задължително се извършва през октомври, най-късно началото на ноември.

ПОЛЗИТЕ СА:
- подобряване растежа на тревата и стимулиране на нейната възобновителна способност;
- освобождаване достъпа до корените на вода, въздух и торове;
- унищожават се част от плевелите и частично се спира развитието на мъховете;
Аериране
Представлява дълбоко пробождане на почвата с цел да се подобри дренажа и естествения въздухообмен на почвата. Препоръчително е да се извършва веднъж годишно при силно уплътнени или често натоварвани терени. При песъчливи почви може да се прави веднъж на 2-3 сезона. Аерирането се извършва обикновено преди есенното наторяване ,а ако почвата е глинеста е желателно след аерирането да опесъчите терена. Аерирането се извършва със специални машини, но за малки площи може да се използва обикновена вила, с която се набожда равномерно целия терен.
ПОЛЗИТЕ СА:
- подобрява се достъпът на въздух до корените и се стимулира растежа
- подобрява се дренажа на почвата
- стимулира се естествената възобновителна способност на тревата

 

Източник:  "ТОТЕХ" ЕООД

видяна: 5438
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  24 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?