Най-известни лечебни растения

Най-известни лечебни растения

автор: ЗП Мирослав Петров - Шизандра

 

Човек, ако познава ценните свойства на цветята може да подобри своят живот. Ето и растенията, които можем да ви представим: арония, хеномелес, шизандра, ехинацея, лофант, облепиха, каланхое - стаен женшен, лимон,  скоруша, златен корен, гинко.

Към рода хеномелес принадлежат четири вида. Тяхната родина е Далечният изток – Китай и Япония. Като културни растения в Европа се отглеждат от края на ХIХ век. Те са листопадни храсти с изключително красиви едри цветове. Листата са плътни и блестящи, а плодовете – кръгли, подобни на дюли вкусни и много ароматни.Узряват в късна есен и при добро съхранение се запазват до февруари. Те са и много полезни, с високо съдържание на витамини и антиоксиданти.

Гинко билоба усилва циркулацията на кръв в организма, което е от голямо значение за оросяването на мозъка.Потенциален антиоксидант, Гинко билобата подсилва капилярите на стените на кръвоносните съдове и защитава мозъчните клетки от увреждане. Улеснявайки циркулацията на кръвта, Гинко билоба увеличава притока на кислород до мозъчните клетки и способността ни да запомняме и да разсъждаваме.

Плодовете на аронията се характеризират с истинско богатство от витамини и минерали. Най-високо е съдържание на витамин P. В това отношение аронията е абсолютен рекордьор сред плодовете. Значимо е количеството на  калия, калция, фосфора, магнезия, желязото, а от микроелементите най-добре са представени йод, манган, мед, молибден. Не по-малко са и органичните киселини - лимонена, ябълчна и  янтарна. Представително е количеството на пектинови, дъбилни и багрилни вещества. Сокът на аронията е много лечебен, помага на обмяната, кръвообразуването и тонуса, стимулира щитовидната жлеза, активизира пропускливостта и еластичността на кръвоносните съдове. Аронията понижава кръвното налягане. От плодовете във всяко семейство могат да се приготвят сокове, сиропи, сладка, мармалади.

Облепихата помага при силна умора, авитаминоза, ниско кръвно налягане, особено през пролетта. Отварата от клонките заедно с листата се препоръчва за измиване на главата против косопад. А отварата от семената е слабително.

Родиолата или златният корен е едно от най-известните лечебни растения в Русия и Северна Америка. То съдържа вещества, стимулиращи нервната система и има адаптогенни свойства, които повишават съпротивителните сили на човека при стрес или други неблагоприятни въздействия, поради което интресът към него тепърва ще нараства до невероятна степен.

Шизандрата е едно красиво декоративно растение и е от най-добрите билки в света.

Скорушата е красиво дърво с полезни за здравето плодове. Калиеви, калциеви и магнезиеви соли, които съдържа имат положително влияние върху функциите на сърцето и кръвоносните съдове, на черния дроб и нервната система. Консумацията им може да се разшири чрез приготвянето на нектари, компоти, мус, конфитюр и др. Добри резултати дава комбинирането им с по-кисели плодове - ябълки, дрян, джанки.

Ехинацеята - За лечебни цели се използват стъблото, цветовете и корените - укрепват имунната система на организма и предпазват от инфекции.

 

Те са прекрасни за вашата градина и за вашето здраве. Посадете си ги и им се радвайте!

видяна: 9392
dfgdfg

 

 

Коментари

ради
18 фев. 2010 | 17:30
само първото е вярно

 

Тони
09 март 2010 | 09:22
Защо?

 

петър николов
08 март 2012 | 19:42
Данните са много оскъдни и не може да се приложи употребата им в ежедневието само получаваме рекламна информация а всяка реклама е 90% измама.

 

някоя
08 май 2012 | 05:47
Мерси, помогнахте ми за домашно.

 

Мирослав
18 май 2012 | 16:32
Растенията ,за които става на въпрос, са малко извести в България.Те са с много приложения в Китай , Япония, Русия, Северна Америка, а от някои от тях има много продукти с лечебна и козметична цел.В интернет има доста материали и ако някой се интересува може да намери много повече информация.
За всички растения от статията може да ви дадем и ние конкретна такава, но тук е с ограничени данни, за да не ставаме скучни и да не отекчаваме, а бързо и лесно да ви носочим към красиви и екзотични помощници от растителното царство.

 

вени
19 авг. 2012 | 18:47
Аронията наистина помага за много неща

 

вени
14 ян. 2013 | 09:33
не е зле

 

Нинка
08 май 2013 | 12:22
Страхотна статия! :)

 

Елена Статева
11 апри. 2014 | 07:28
Статията е чудесна!

 

нада йорданова
04 май 2014 | 06:08
Искам да имам повече растения. Обичам ги, радват ме и ме лекуват!!!

 

йорданка колчева
30 сеп. 2014 | 16:39
от къде мога да намеря плод от скоруша

 

йорданка колчева
30 сеп. 2014 | 16:39
от къде мога да намеря плод от скоруша

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  20 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?