КОЛЕДНА ЗВЕЗДА (ПОИНЗЕЦИЯ)

КОЛЕДНА ЗВЕЗДА (ПОИНЗЕЦИЯ)

автор: Евгени Генов, Гр. център "Разцвет"


С понижаването на температурите, мрачното време навън и падането на първия сняг имаме все по-голяма нужда от нещо свежо и цветно у дома. Какво по-подходящо от Коледната звезда цветето жива украса, носещо атмосферата на наближаващите празници и с цвят на топлина?
Отвъд океана
Коледната звезда води класациите за най-продавано растение през коледния сезон – 85 % от продадените цветя в Америка. В Норвегия,  дали заради мрачното време или неустоимият й магнетизъм, ежегодно се продават средно по четири Коледни звезди  на глава от населението. В нашата родина растението придобива все по-голяма популярност, но все още е сякаш малко непознато.
Родината на
Коледната звезда е Мексико, където тя расте навън и образува “храсти” с височина два метра, навън се развива много добре и в субтропичния климат на Австралия. В САЩ е внесена през 1825 год, а от 1860 год. е култивирана и в Египет.
В Америка, страната която й дава най-голяма популярност, чудното растение има свой собствен празник: 12 Декември  в чест на Робърт Джоел Поинзет, който я внася в страната. Целта на празника е човек да се наслади на красотата на това растение и да го подари на някой, когото обича.

Колко време ще се радвате на Коледната звезда зависи най-вече от грижите, които полагате за нея.
Когато си купувате това растение убедете се, че то е добре защитено от ниските температури навън. Излагането дори само за няколко минути на студа може да доведе до увреждане на листата и цвета. У дома поставете
Коледната звезда на непряка слънчева светлина и внимавайте листенцата да не се опират в студения прозорец. Пазете я от топли или студени въздушни течения, сложете я далеч от източника на топлина, не я слагайте и върху телевизора. Най-добре се чувства при температури от 15 до 25 градуса. Проверявайте почвата редовно. Поливайте когато горният пласт е просъхнал, оставете водата да се oтече в чинийката и след 10 минути изхвърлете излишната вода.
 Най-доброто приложение на
Коледната звезда е да се използва за жива декорация и Коледна атмосфера през празниците и след прецъфтяване да се изхвърли. Все пак някои хора са по-сантиментални и желаят да запазят цветята си и за догодина. Това разбира се е възможно – растенията трябва да се подрежат и поливките малко да се разредят. Напролет прехвърлете в по-голям съд и започнете торене с тор за зелени растения на всеки две седмици. Въпроса с цъфтежа е малко по-сложен: необходими са й от два до месец и половина дълга нощ (16 часа) и  не повече от 8 часа ден за да цъфне отново. За съжаление положените усилия често не си струват, защото качеството и размера на цвета няма да са същите!
Противно на разпространените слухове растението не е отровно. За да го докажат Американските производители са направили множество тестове върху животни. Все пак
Коледната звезда е от семейството на млечките и при някои по-чувствителни хора може да предизвика раздразнение по кожата.

 Легендата:
Пепита, малко мексиканско момиче, искало да почете Исус Христос с празника Коледа и да поднесе пред статуята му в местната църква хубав, изящен дар. Но момичето било много бедно и нямало какво да остави. На път за църквата братовчед й Педро искал да я утеши и й казал: “Пепита, сигурен съм, че Исус ще приеме и най-скромния дар щом той е поднесен с любов.”  Момичето направило букет от диви цветя и плевели и ги поставило в краката на Исус. И станало чудо – на Бъдни вечер плевелите разцъфнали в прекрасни червени цветове
!

 

Весели празници и Приятно пазаруване!

Градински център "Разцвет", град Стара Загора

видяна: 5358
dfgdfg

 

 

Коментари

Роси
24 окт. 2014 | 13:20
Наистина,много красиво цвете с ярка окраска през зимата.

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  16 сеп. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?