Илекс - Ilex aquifolium

Oтдавна илексът е традиционен елемент от Коледната украса в Европа и Северна Америка. Отрязани клончета,  дърво в градината или храст в саксия,  илексът се отглежда лесно и е красив за декорация със зелените си листа и ярки плодчета- яркочервени, оранжеви, жълти, черни. В многообразието на илекса най-популярен е Ilex aquifolium.  У нас той е известен като джел, но го наричат още и самодивски чимшир и бодлива зеленика.
Вечнозелено растение с  лъскави листа, в различни нюанси на зеленото или с добавка на жълто. Някои сортове са с бодливи зъбчета. У нас  в естествена среда илекс има в Странджа, Средна гора, Родопите. Като рядък  вид той е под защитата на закона. Плодчетата на илекса са овални и дребни. След като узреят, придобиват ярък червен, оранжев или жълт цвят. Има мъжки и женски растения, но само женските дават красивите плодове по клончетата, които се използват за украса.

 

Най-често клонките за коледната украса се аранжират във вода. Когато празниците отминат, ако в помещението е достатъчно топло, те образуват коренчета. През пролетта тези млади растения може да се засадят на постоянно място. И понеже нараства бавно, илексът може да се отглежда и в саксии. Те имат това предимство, че остават на открито без растенията да пострадат от зимните студове. Около Коледа саксиите са добре дошли в празничната стая, окичени като жива елха.


Ако искате да засадите в градината си илекс, трябва да имате и от двата вида, например: Ilex aquifolium Silver Queen е мъжки, докато Ilex altaclerensis Golden King е женски. Посадете ги в началото на зимата или в ранна пролет. Обича подхранена почва, може да расте и на слънце и на сянка, но най-добре е да бъде посаден на място с шарена сянка. Расте бавно и не страда от зимните студове.

видяна: 5342
dfgdfg

 

 

Коментари

милена
27 дек. 2011 | 14:48
Много харесвам това растение. Искам да попитам откъде мога да си го купя? дали се продава в интернет?

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  16 сеп. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?