Дърво на живота

Дърво на живота - Crassula ovata произхожда от Южна Африка. Може да го срещнете и под други имена - Дърво на живота, Дебела Мара и Красула арборесцена. То е некапризно многогодишно растение с дебели, восъчноподобни листа с лек червеникъв оттенък. Може да се отглежда като миниатюрно дръвче, тъй като достига на височина до 2,80 м. Цъфти през зимата, като цветовете са ситни бели или розови.


Поливайте растението пестеливои го торете само веднъж в месеца. През зимата, когато цветето е във фаза покой поливането трябва почти да се преустанови. Най-добрата пръст по принцип е хумусната. Растението трябва редовно да се почиства от изсъхналите и опадали листа, а също да се проверява за вредители.


Дърво на живота - Crassula ovata обича светлите, слънчеви места. Ако обаче го поставите на южен прозорец, то непременно му приспособете нещо, което да хвърля сянка през летните горещини. От май спокойно може да изнесете саксията на тераса или в градина, тъй като няма опасност за растението. През зимата обаче го вкарайте на топло и то на такова място, където температурата не пада под 10 градуса. Местенето от сенчесто на светло място трябва да се извършва постепенно, за да не се отрази зле на листата. Пресажда се на всеки 2 години.
Размножаването се извършва чрез връхни или листни резници. Местата на разрязването се подсушават и се вкоренят в торфено-пясъчна почва. Засаждането трябва да стане през ранна пролет.
За да останат листата наситено зелени, не я дръжте на пряка и ярка слънчева светлина, за да не повехне.


видяна: 15832
dfgdfg

 

 

Коментари

Кръстев
28 авг. 2014 | 21:34
Растението е сукулент, а с част от написаното не съм съгласен:
- може и да не се тори
- поливане - зависи от условията, при които се отглежда
- ппочва - най-добра е почвата богата на калций
- ако го поставите на южен балкон и на директно слънце - през лятото листата могат да получат пригор, да повехнат и да упадат(напълно естествен процес); не се притеснявайте - новите листа ще са по-малки и по-стегнати( растението се приспособява към новите условия)
- застуди ли се - растението за кратко време може да издържи до 0 ? -1 °C(при по-ниски температури - измръзва и умира)

 

Влади
14 сеп. 2015 | 08:46
През есента дали може да пресадя, че имам 3 корена в една саксия?

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  16 сеп. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?