Красиви храсти в градината през зимата

Красиви храсти в градината през зимата

Красиви храсти, могат да вдъхнат свежест и настроение на Вашата градина.Въпреки, че зимата е много студена и сива, има растения, които). издържат на зимните условия. Такъв един храст е например хамамелиса (Hamamelis).
Той започва да цъфти през ноември и в зависимост от температурата навън, удължава цъфтежа си много често до пролетта. Ако е замръзнало на вън, растението изчаква да се стопли, като свива венчелистчетата си.
Щом изгрее слънцето дори за няколко часа, чашките се разтварят и цветчетата се препичат на зимното слънце, като ухаят много приятно. Щом слънцето се скрие, обаче зад облаците те пак се навиват и затварят. В градината се срещат два вида хамамелис – китайският (Hamamelis molllis) и японският (Hamamelis japonica). Китайският е по–ароматен и достига размерите на дърво до 3-4 м. Обича по–плодородните почви, които не съдържат вар. Вирее добре на полусянка. Цветовете на китайския хамамелис са жълти, а на японския са червеникави и много красиви. Опитните градинари правят интересни крастоски между двата вида. В градината в близост до къщата е истинска феерия да се отглежда хамамелис.
Зимният жасмин и ериката обичат снежните премени.
Друга цъфтяща прелест е зимният жасмин (Jasminum nudiflorum). Между многото жасмини, които цъфтят на пролет той е по–устойчив и затова се обкичва с цветове още в края на зимата. Произхожда от северен Китай. Малко е увиснал с четириръбестите си клонки, но цветовете му ухаят приятно.
Не смущавана от снега е и ериката. Често е покрита със сняг, но тя пак наднича през него със снежните си розово-цикламени цветчета.
Още през зимата форзицията също може да ни зарадва със слънчевите си красиви жълти камбанки, стига да откъснем клонки от нея и да ги натопим в стаята във ваза с вода.


видяна: 5183
dfgdfg

 

 

Коментари

Никола
24 ян. 2016 | 08:18
Чудесна статия! Много ме заинтересува! Обаче снимките са твърде малки...

 

илиянка кочева
14 дек. 2016 | 06:06
Как да си набавим?

 

Таня
14 дек. 2016 | 10:21
От къде може да се закупи хамамелис???

 

Ст Загора сСтоян Данев
20 ян. 2019 | 13:24
Много се радвам че ви намерих

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  16 сеп. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?