Мястото на розите в двора е в зависимост от вида им

Мястото на розите в двора е в зависимост от вида им

автор: Веска Флорова - Флоров ЕТ

Уханието на цъфнал трендафил създава чувство на уют в бабиния двор. Вековна традиция е в цветния кът на българката да доминират красивите розови  храсти. Съвременните сортове градински рози със своето голямо разнообразие от багри и аромат дават още по-богати възможности за изпълнението на съвършенни идеи.
Розата е едно от най-употребяваните растения за трайно зацветяване на паркове и градини. Благодарение на своите изключителни декоративни качества тя намира широко приложение в зеленото строителство. Преди всичко розите имат особено красиви цветове, обагрени с всички багри на цветната палитра от снежно бяло до почти черно.  Пъстрите рози са особенно прелестни с различните съчетания на две и повече багри на един цвят. По големина   цветовете са най-различни, като се започне от дребни миниатюрни розички и се стигне до едри кичести цветове. Цъфтежът на розите е непрекъснат от май до късна есен. Изобилието от цветове върху храста прилича на грамаден букет. Много рози се отличават със силен и нежен аромат. Розите служат за украса и заради красивите си зелени и лъскави листа, които при някои видове са особенно декоративни. Плодовете на розите обагрени в червено, жълто или оранжево придават на храста допърнително декоративна стойност.   
В зависимост от големината и формата на двора, розите се използват по различен начин.Употребата на розите е различна в зависимост от групата, към която принадлежат дадените сортове. Розите могат да се засаждат единично или в малки групи. 
Бордюрните, ниски, миниатюрни рози се използват главно за самостоятелен бордюр по дължина на алеята от едната или от двете срани. По този начин се очертава пътеката и плавно се преминава към зелената площ. Те могат да се използват и като бордюри на фигури от храстовидни рози. Така се постига плътно вертикално зацветяване на фигурата. Групирани дребноцветните полиантови рози, могат да образуват цветни фигури в зелените площи. Компактни цветни фигури се получават, когато се използват растения с еднаква структура на храста. За да изглежда добре  фигурата или непрекъсната цветна лента, е желателно растенията да се засаждат на 25-30см гъстота, тъка че да не се вижда гола земя.  Цветовото съчетание е индивидуално решение но за  постигане на ефект трябва да се спазват някои основни правила: при оформяне на цветни фигури в зелената прощ растенията се засадждат по няколко от един и същи цвят. Така се получава петно от този цвят. Бордюрите от един и същи цвят дават представа за по-дълга алея, но добре изглежда и комбинация от няколко цвята, като всеки цвят заема определен участък. Миниатюрните рози може да се разположат и в декоративни сандъци пред къщата или единични растения да направят акцент в алпинеума.
Декоративните храстовидни рози са най-често срещаните паркови рози. Това са сортове флорибунда и чайни - хибриди. Храстите са средно високи от 80 до 120 см, силно разклонени, с лъскави листа и много студоустойчиви. Цъфтят почти непрекъснато с многобройни, едри цветове. Те се използват за единично или групово засаждане и за образуване на цветни фигури или ленти в зелените площи. Сортовете с по-голяма височина може да оформят цъфтящ жив плет покрай оградата. При групирането на различни сортове с цел да се получи компактна цветна фигура в зеленита площ  е задължително условието храстите да бъдат с еднаква структура и височина. За да не е „плешива” фигурата разстоянието между растенията трябва да е 50 см. Ефекта от съчетаването на цветовете е също както при бордюрните рози – целта е на определено място да доминира определен цвят. 
Катерещите /влачещи/ рози  изискват по-специални места в градината. Те зацветяват декоративни подпори, решетки, беседки. От катерещите рози може да се оформи красив тунел над входната алея .    
Храстите са с високи 2-3м, еластични леторасти, които свободно могат да се увиват по цялата дължина на оградата. Могат да се използват за цветни фигури, често в комбинация с ниски храстовидни или бордюрни рози. Когато се оформят по-големи групи рози, на преден план се засаждат по-ниски форми, после по-високи и се върви към буйно растящите катерещи сортове.
Високостъблените/Щамбови/рози – тези рози формирани със стебло и разкошна цъфтяща корона са акцента на всяка градина. Те също цъфтят непрекъснато през цялото лято. Засаждат се единично в зелената площ или в редици край пътеките. Разстоянието между растенията е около 2м. и много зависи от сорта на розата, облагороденa на подложката. Могат да се използват и за цветни фигури, комбинирани с ниски или почти стелещи миниатюрни рози.Успешно се развиват и в големи декоративни кашпи на площадката пред къщата или на верандата. 
При разполагането на розите в двора, едно от най-важните условия е мястото да бъде слънчево. Розите са светлолюбиви растения и за пълноценното им разветие се изисква слънчева светлина. За постигането на мечтаната розова  градина трябва постоянство, желание и грижи.

Източник: Флоров ЕТ

видяна: 22713
dfgdfg

 

 

Коментари

ваня
22 март 2010 | 12:53
розата е кралицата на цветята. непретенциозна и винаги величествена. имам над 40 различни видове и различни цветове , отглеждам ги с голяма любов.

 

Диана
22 март 2010 | 22:02
Харесвам много розите,отглеждам ги с много любов и грижи.За мое съжаление не попадам на сорт,който да цъфти през цялото лято.Може ли някой да ми препоръча такъв сорт?Сега на 24 март се открива изложбата "Цветна пролет" в Пловдив и се надявам да намеря такива рози.

 

Дулово
10 юни 2010 | 08:17
Имам много молко рози, но ги гледам и се грижа за тях с голяма обич.
Ще се снимам при тях и ще ви ги пратя.

 

Валентин
26 фев. 2012 | 19:18
Някой имали синя роза. Много ми се иска да имам този цвят. Ако някой има да звънне на 0884858258

 

Албена
02 май 2013 | 17:38
Харесва ми уханието на розовия цвят,излъчва нежност и романтика.

 

ели
25 фев. 2015 | 15:57
Мога ли влачеща роза да я оформя като дръвче

 

снежанаако
01 май 2015 | 20:04
Розите ми цъфтят до падането на снега. Всeки прецъфтял цвят се изрязва заедно с дръжката на негово място тръгват нови цветове. Пръскам ги с дитан или топаз април , септември . торят се с тор за рози и комбиниран тор: амониева селитра калий и фосфор.аз имам 15 рози 4 оттях са катерливи. кокато цъфнат ще покажа моя двор. желая успех на всички, които обичат рози, защото красотата изисква много грижа и любов!

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  19 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?