СЕМЕЙНО ЩАСТИЕ

Аспидистра  /Aspidistra elatior/


Семейно щастие /аспидистрата - Aspidistra elatior/е широко разпространен листно-декоративен вид.  Листата му са заедно с дръжките са дълги 40-60 см и широки в средата 10 см. Излизат направо от почвата и са кожести,  лъскави. Цъфти с лилави цветове, но те са на съвсем къси дръжки и се отварят до повърхността на почвата във вид на чашка, затова обикновено не се забелязват.


Размножава се чрез разделяне на коренището през пролетта.  Разделените части се засаждат в саксии, запълнени със смес от 1 част чимова пръст и 1 част разложен оборски тор. През лятото се държат на сенчести места.


Семейно щастие е едно от най-невзискателни декоративни растения за вътрешно озеленяване, което е една от причините за широкото му разпространение. Едва ли има друго по-невзискателно от него растение по отношение на светлината, поради което успешно се използва за озеленяване на вътрешни стълбища, полутъмни салони, коридори и др.

 

Наблюденията показват, че в различни домашни градини в Пловдив това растение зимува успешно на открито. Това го прави още по-ценно, тъй като се увеличават възможностите за неговото използване.

видяна: 5336
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?